L 76 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. og lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v.

(Digital tilmelding og framelding ved erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og adgang til arbejdsmarkedsuddannelser m.v.).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 18-11-2009

Skriftlig fremsættelse (18. november 2009)

20091_l76_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (18. november 2009)

Undervisningsministeren (Bertel Haarder):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. og lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. (Digital tilmelding og framelding ved erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og adgang til arbejdsmarkedsuddannelser m.v.)

(Lovforslag nr. L 76).

Lovforslaget udmønter en aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti som led i "Aftale om gennemførelse af politireformen og styrkelse af politiindsatsen". Aftalen indebærer, at administrationen af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, VEU-administrationen, digitaliseres, og at effektiviseringsprovenuet ved digitalisering indgår i finansieringen af politireformen og en styrkelse af politiindsatsen. Samtidig vil digitaliseringen betyde mindre tidsforbrug hos virksomheder, kursister og uddannelsesinstitutioner samt give en bedre service.


Lovforslaget indeholder forslag om, at undervisningsministeren bemyndiges til at fastsætte nærmere regler om digital tilmelding og framelding ved arbejdsmarkedsuddannelser og enkeltfag optaget i en fælles kompetencebeskrivelse og digital tilmelding og framelding ved visse erhvervsrettede uddannelser omfattet af lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. Undervisningsministeren bemyndiges endvidere til at fastsætte regler om, i hvilke tilfælde tilmelding kan ske på anden måde end i digital form, herunder i papirform. Lovforslaget indeholder herudover bemyndigelse til undervisningsministeren til at fastsætte nærmere regler om tilrettelæggelsen af den digitale tilmelding og framelding.


Det er i første omgang hensigten at fastsætte regler, som indebærer, at selvstændige erhvervsdrivende og arbejdsgivere, der tilmelder deltagere til kurser, skal foretage tilmeldingen digitalt, hvis tilmeldingen sker på en uddannelsesinstitution, som anvender det studieadministrative system, EASY-A. I andre tilfælde vil selvstændige erhvervsdrivende, arbejdsgivere eller andre målgrupper i første omgang ikke blive forpligtet til digital tilmelding.


Med bemyndigelsen har undervisningsministeren mulighed for på et senere tidspunkt at udvide målgruppen for kravet om digital tilmelding. Der vil således f.eks. kunne stilles krav om, at borgere, der selv tilmelder sig arbejdsmarkedsuddannelser m.v., skal tilmelde sig digitalt, når de digitale kundskaber hos målgruppen vurderes at være tilstrækkelige hertil.


Lovforslaget udgør første fase af lovgivningsarbejdet i forbindelse med digitaliseringen af VEU-administrationen. Den anden fase indebærer en digitalisering af bl.a. ansøgning om og administrationen i forbindelse med godtgørelse ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse. Lovforslag herom forventes fremsat i indeværende folketingssamling.


Lovforslaget indeholder endvidere forslag om, at det i lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. fastsættes, at personer med fast bopæl eller beskæftigelse i Danmark har adgang til arbejdsmarkedsuddannelsessystemet. Undervisningsministeren bemyndiges samtidig til at fastsætte de nærmere betingelser for adgangen.


Endelig foreslås det, at undervisningsministeren kan fastsætte nærmere regler om adgang til arbejdsmarkedsuddannelsessystemet for personer med fast bopæl eller beskæftigelse på Færøerne og i Grønland, herunder om deltagerbetaling og ydelse af kost og logi som indtægtsdækket virksomhed.


Baggrunden herfor er, at landsstyrerne på Færøerne og i Grønland har udtalt ønske om, at personer med fast bopæl eller beskæftigelse på Færøerne eller i Grønland, som ikke opfylder kravet om fast bopæl eller beskæftigelse i Danmark, kan få adgang til at deltage på ordinære hold på danske arbejdsmarkedsuddannelser mod fuld deltagerbetaling.


Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. januar 2010.


Idet jeg henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til hurtig og velvillig behandling i det høje Ting.