L 55 Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og lov om ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven og forskellige andre love.

(Mindre justering af reglerne vedrørende investeringsselskaber).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 10-12-2009

Afgivet: 10-12-2009

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 10. december 2009

20091_l55_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 10. december 2009

1. Ændringsforslag

Skatteministeren har stillet 5 ændringsforslag til lovforslaget.


2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 4. november 2009 og var til 1. behandling den 24. november 2009. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.


Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og Skatteministeriet sendte den 2. november 2009 dette udkast til udvalget, jf. SAU alm. del - bilag 38. Den 19. november 2009 sendte skatteministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget. Den 3. december 2009 sendte skatteministeren et supplerende høringssvar og et notat herom til udvalget.


Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse fra Bech-Bruun Advokatfirma, som skatteministeren har kommenteret over for udvalget.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 13 spørgsmål til skatteministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret. Tre af udvalgets spørgsmål og skatteministerens svar herpå er optrykt som bilag 2 til betænkningen.


3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, DF, KF og LA) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.


Et mindretal i udvalget (S, SF, RV og EL) vil ved 3. behandling stemme hverken for eller imod lovforslaget. Mindretallet vil stemme for de stillede ændringsforslag.


Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis, Det Radikale Venstres og Enhedslistens medlemmer af udvalget finder, at den del af lovforslaget, som har til formål at rette op på en utilsigtet stramning af definitionen af investeringsselskaber, som blev indført med lov nr. 98 af 10. februar 2009, er et godt tiltag. Lovforslaget indebærer, at man vender tilbage til reglen, der gjaldt før lov nr. 98, således at holdingselskaber, hvis formue gennem datterselskaber primært er investeret i andre aktiver end værdipapirer, igen kommer uden for definitionen af investeringsselskaber. Det drejer sig typisk om selskaber, hvis virksomhed baserer sig på produktionsvirksomhed.


De fire partier er også enige i, at der er behov for en overgangsregel, der forhindrer, at der sker beskatning af opgjorte avancer for en periode uden hensyn til tidligere indtrufne tab på samme aktier, hvor tabet ikke er fradragsberettiget. Dermed undgås den situation, at der sker beskatning af gevinster, man så at sige aldrig har haft.


Lige så vigtigt det er, at man betaler skat af det, man tjener, eller af den gevinst, man får, og på den måde bidrager til fællesskabet, lige så vigtigt er det naturligvis, at man kun betaler skat af det, man tjener, de gevinster man får, eller de værdier man har - hverken mere eller mindre. Heri ligger principperne, at det er de bredeste skuldre, der bærer de største byrder, samtidig med at der gælder en grundlæggende retssikkerhed og rimelighed for alle skatteydere. De principper er afgørende for det fundament af solidaritet, som det danske samfund skal bygge på.


Forslaget til overgangsordning i lovforslagets § 2 er dog efter Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis, Det Radikale Venstres og Enhedslistens mening udformet alt for bredt, idet det giver mulighed for, at tab på aktier, der bliver omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 19, nu kan modregnes i efterfølgende gevinster på nyindkøbte aktier.


Overgangsordningen burde i stedet være udformet som overgangsordningen for hidtidige skattefri aktier pr. 19. maj 1993, hvorefter der kun efterfølgende skete beskatning, når aktierne blev solgt til en højere værdi end den oprindelige anskaffelsesværdi.


Hertil kommer, at reglen er udformet således, at den opgjorte tabskonto ikke alene kan benyttes til reduktion af skattepligtig avance på nyanskaffede aktier, men at dette også kan ske efter et aktionærskifte i det pågældende selskab, der har haft de pågældende tab.


Efter Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis, Det Radikale Venstres og Enhedslistens mening vil dette sammen med den tilsvarende regel for porteføljeaktier hos selskaber i § 22, stk. 9, i lov nr. 525 af 12. juni 2009 give mulighed for handel med »underskudsselskaber«, idet sådanne tab herefter kan eliminere skattepligtige gevinster hos selskaber på efterfølgende investeringer i aktieavancebeskatningslovens § 19-aktier henholdsvis porteføljeaktier.


Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 1

Af skatteministeren, tiltrådt af udvalget:

1) Før nr. 1 indsættes som nyt nummer:

»01. § 19, stk. 2, nr. 2, 5. pkt., affattes således:

»Koncernforbundne og nærtstående deltagere, jf. kursgevinstlovens § 4, stk. 2, og aktieavancebeskatningslovens § 4, stk. 2, regnes i denne sammenhæng for én deltager.«


[Nærtstående personer betragtes som én deltager]

Af skatteministeren, tiltrådt af udvalget:

2) Efter nr. 1 indsættes som nyt nummer:

»02. § 19, stk. 3, 3. pkt., der bliver 5. pkt., affattes således:

»Hvis et selskab har bestemmende indflydelse på et selskab, jf. ligningslovens § 2, stk. 2, ses der ved opgørelsen efter 3. pkt. bort fra disse aktier, og i stedet medregnes den andel af det andet selskabs aktiver, som svarer til førstnævnte selskabs direkte eller indirekte ejerforhold i det andet selskab.«


[Harmonisering af henvisningerne til ligningslovens § 2, stk. 2, og konsekvensrettelser]

Til § 2

Af skatteministeren, tiltrådt af udvalget:

3) I det under nr. 1 foreslåede § 10, stk. 10, affattes 5. og 6. pkt. således:

»Det opgjorte nettokurstab fradrages efter de principper, der gælder for tab omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 9, stk. 3 og 4, idet nettokurstabet fradrages i nettogevinster efter aktieavancebeskatningslovens § 19. Tab, der ikke kan fradrages efter 5. pkt., fradrages i de følgende indkomstårs nettogevinster efter aktieavancebeskatningslovens § 19.«


[Nettokurstabet undergives samme begrænsninger i adgangen til fremførsel som tab på andre aktier]

Til § 3

Af skatteministeren, tiltrådt af udvalget:

4) Efter stk. 1 indsættes som nyt stykke:

»Stk. 2. § 1, nr. 01, har virkning fra og med indkomstår, der påbegyndes den 1. januar 2010 eller senere.«

Stk. 2 og 3 bliver herefter stk. 3 og 4.


[Fremadrettet virkningstidspunkt for opgørelsen af nærtstående personer som én deltager]

Af skatteministeren, tiltrådt af udvalget:

5) I stk. 2, der bliver stk. 3, ændres »§ 1« til: »§ 1, nr. 1,«.

[Konsekvensrettelse]

Bemærkninger

Til nr. 1

Det foreslås, at nærtstående personer, jf. aktieavancebeskatningslovens § 4, stk. 2, betragtes som værende én deltager, på samme vis som koncernforbundne selskaber tælles som én deltager i forbindelse med afgørelsen af, hvor mange deltagere selskabet har.


Af skatteministeren, tiltrådt af udvalget:

Eksempel 1:

Et selskab bestående af 8 deltagere, hvoraf 4 deltagere er nærtstående, f.eks. et ægtepar og deres 2 børn, vil i forbindelse med opgørelsen af deltagerantallet efter aktieavancebeskatningslovens § 19, stk. 2, nr. 2, anses for at have 5 deltagere.


Af skatteministeren, tiltrådt af udvalget:

Eksempel 2:

Omvendt vil et selskab bestående af 8 deltagere, hvoraf 2 deltagere er søskende, i forbindelse med opgørelsen af deltagerantallet efter aktieavancebeskatningslovens § 19, stk. 2, nr. 2, stadig tælles som 8 deltagere.


Til nr. 2

Der foreslås en harmonisering af »holdingreglernes« henvisning til ligningslovens § 2, stk. 2, samt en konsekvensrettelse heraf. Der er ikke tale om nogen indholdsmæssig ændring, men blot en tydeliggørelse.


Derudover er der tale om en konsekvensrettelse som følge af indsættelsen af de to nye punktummer i aktieavancebeskatningslovens § 19, stk. 3, hvilket betyder, at henvisningen i 3. pkt. til 1. pkt. i stedet bliver en henvisning fra 5. pkt. til 3. pkt.


Til nr. 3

Det foreslås, at nettokurstab opgjort efter § 10, stk. 10, i lov nr. 98 af 10. februar 2009 fremføres til fradrag efter de samme principper, som gælder for tab omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 9, stk. 3 og 4, idet kildeartsbegrænsningen dog er udformet således, at nettokurstabet fradrages i nettogevinster efter aktieavancebeskatningslovens § 19.


At fremførsel af uudnyttede nettokurstab skal ske efter principperne i aktieavancebeskatningslovens § 9, stk. 4, indebærer, at adgangen til at anvende nettokurstabet følger de samme regler som andre tab på aktier, der fremføres efter aktieavancebeskatningslovens § 9, stk. 4. Heri ligger, at de omhandlede nettokurstab også i relation til andre regler behandles på samme måde som tab omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 9.


Dette indebærer f.eks., at nettokurstabene vil være omfattet af fusionsskattelovens § 8, stk. 8, og derfor ikke vil kunne videreføres af det modtagne selskab efter en skattefri fusion. Som et andet eksempel kan nævnes, at adgangen til at anvende nettokurstabene efter en akkord m.v. begrænses efter reglerne i ligningslovens § 15, stk. 2 og 3.


Til nr. 4

Det foreslås, at opgørelsen af nærtstående personer som én deltager først får virkning for indkomstår, der påbegyndes fra og med den 1. januar 2010.


Ændringen kan i den konkrete situation både indebære en lempelse og en stramning. Det foreslås derfor, at ændringen kun får fremadrettet virkning.


Til nr. 5

Ændringsforslaget er en lovteknisk konsekvensrettelse som følge af ændringsforslag nr. 1 og 2.


Torsten Schack Pedersen V Karsten Lauritzen V Flemming Møller V Jacob Jensen V Mikkel Dencker DF Pia Adelsteen DF Mike Legarth KF Henrik Rasmussen KF Anders Samuelsen LA nfmd. Nick Hækkerup S John Dyrby Paulsen S Klaus Hækkerup S René Skau Björnsson S Thomas Jensen S Jesper Petersen SF Niels Helveg Petersen RV fmd. Frank Aaen EL

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
47
 
Liberal Alliance (LA)
3
Socialdemokratiet (S)
45
 
Inuit Ataqatigiit (IA)
1
Dansk Folkeparti (DF)
25
 
Siumut (SIU)
1
Socialistisk Folkeparti (SF)
23
 
Tjóðveldisflokkurin (TF)
1
Det Konservative Folkeparti (KF)
18
 
Sambandsflokkurin (SP)
1
Det Radikale Venstre (RV)
9
 
Uden for folketingsgrupperne
1
Enhedslisten (EL)
4
 
(UFG)
 


 

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 55


Bilagsnr.


Titel


1
Meddelelse om, at der åbnes for spørgsmål på lovforslaget
2
Høringssvar og høringsskema, fra skatteministeren
3
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
4
Fastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
5
1. udkast til betænkning
6
Supplerende høringssvar og høringsskema, fra skatteministeren
7
Ændringsforslag, fra skatteministeren
8
2. udkast til betænkning
9
Henvendelse af 8/12-09 fra Bech-Bruun Advokatfirma
10
Skatteministerens kommentar til henvendelsen af 8/12-09 fra Bech-Bruun Advokatfirma


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 55


Spm.nr.
Titel
1
Spm., om ministeren allerede ved behandlingen af L 23, 2008-09, var bekendt med problemstillingen om selskaber, der kommer i klemme ved overgang til lagerbeskatning, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm., om ministeren kan redegøre for, hvor stort et utilsigtet provenutab der er tale om - eventuelt i form af et skøn, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om at bekræfte, at den nettokurstabskonto, der skal opgøres efter lovforslagets § 2, omfatter det berørte selskabs samtlige aktier og investeringsforeningsbeviser med mere end 3 års besiddelsestid, som det berørte selskab havde den 1/1-09, altså også aktier m.v., hvorpå der var urealiserede gevinster den 1/1-09, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. om at oplyse, hvor mange selskaber man formoder vil blive omfattet af ændringen af overgangsreglen i lovforslagets § 2, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm. om baggrunden for, at lovforslagets § 2 er formuleret så bredt, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
6
Spm., om ministeren kan bekræfte, at det opgjorte nettokurstab efter lovforslagets § 2 i fremtiden kan fratrækkes i gevinster på aktier og lign. omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 19 på aktier m.v., der er anskaffet i 2009 og senere, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
7
Spm. om at bekræfte, at et nettokurstab opgjort efter reglerne i lovforslagets § 2 vil kunne fremføres, selv om selskabet skifter aktionærer, da dette ikke er begrænset af reglerne om underskudsfremførsel i ligningslovens § 15 om underskudsbegrænsning ved aktionærskifte, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
8
Spm. om at bekræfte, at et nettokurstab opgjort efter reglerne i lovforslagets § 2 vil kunne fremføres, selv om selskabet er omfattet af en akkord, der er omfattet af kursgevinstlovens § 24, idet fremførsel af nettokurstabskontoen ikke er begrænset af reglerne om underskudsfremførsel i ligningslovens § 15 om underskudsbegrænsning ved akkord m.v., til skatteministeren, og ministerens svar herpå
9
Spm. om, hvorledes nettokurstabskontoen opgjort efter reglerne i lovforslagets § 2 påvirkes af, at selskaber, der har en sådan nettokurstabskonto, deltager i en skattefri omstrukturering omfattet af fusionsskatteloven, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
10
Spm. om at bekræfte, at et nettokurstab opgjort efter reglerne i § 22, stk. 9, i lov nr. 525 af 12. juni 2009 vil kunne fremføres, selv om selskabet skifter aktionærer, da dette ikke er begrænset af reglerne om underskudsfremførsel i ligningslovens § 15 om underskudsbegrænsning ved aktionærskifte, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
11
Spm. om at bekræfte, at et nettokurstab opgjort efter reglerne i § 22, stk. 9, i lov nr. 525 af 12. juni 2009 vil kunne fremføres, selv om selskabet er omfattet af en akkord, der er omfattet af kursgevinstlovens § 24, idet fremførsel af nettokurstabskontoen ikke er begrænset af reglerne om underskudsfremførsel i ligningslovens § 15 om underskudsbegrænsning ved akkord m.v., til skatteministeren, og ministerens svar herpå
12
Spm. om, hvorledes nettokurstabskontoen efter § 22, stk. 9, i lov nr. 525 af 12. juni 2009 påvirkes af, at selskaber, der har en sådan nettokurstabskonto, deltager i en skattefri omstrukturering omfattet af fu-sionsskatteloven, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
13
Spm. om at bekræfte, at der ved § 22, stk. 9, i lov nr. 525 af 12. juni 2009 er skabt mulighed for en omfattende handel med underskudsselskaber, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
14
Spm. om at belyse, i hvilket omfang et selskab, der bliver omfattet af undtagelsesreglen i lovforslagets § 1, vil blive omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 19 som investeringsselskab i 2010 og 2011 efter afhændelse af aktieposten i datterselskabet, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
15
Spm. om, i hvilket omfang selskaber, der er investeringsselskaber omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 19, har pligt til at oplyse sine aktionærer om, at de er omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 19, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
16
Spm. om, hvordan selskaber, hvis indkomstår 2009 er afsluttet, skal selvangive den opgjorte kurstabskonto efter reglerne i lovforslagets § 3, stk. 3, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
17
Spm., om der kan ske digital selvangivelse for indkomståret 2009 af den opgjorte kurstabskonto efter lovforslagets § 2, jf. pligten til selvangivelse af kurstabskontoen i lovforslagets § 3, stk. 3, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
18
Spm. om i fortsættelse af svaret på spørgsmål 7 at bekræfte, at der, efter at en række selskaber er blevet omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 19, f.eks. formueplejeselskaberne, og der ved lovforslagets § 2 skabes mulighed for fremførsel af tab til modregning i fremtidige gevinster på aktieavancebeskatningslovens § 19-aktier, vil være et marked for salg af selskaber, der har en kurstabskonto efter lovforslagets § 2, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
19
Spm. om i fortsættelse af svarene på spørgsmål 10 og 13 at bekræfte, at der fra 2010, hvor selskaber uanset ejertid beskattes af avance på porteføljeaktier, vil være et marked for køb af selskaber med en kurstabskonto efter reglerne i § 22, stk. 9, i lov nr. 525 af 12. juni 2009 m.v., til skatteministeren, og ministerens svar herpå
20
Spm., om at bekræfte, at hvis et dansk selskab har den bestemmende indflydelse, jf. selskabsskattelovens § 32, i et investeringsselskab omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 19, skal det danske moderselskab beskattes efter reglerne for CFC-beskatning i selskabsskattelovens § 32 af renteindtægter og kursavance og udbytte af porteføljeaktier i det skattefri investeringsselskab, til skatteministeren, og ministerens svar herpå


Bilag 2

Nogle af udvalgets spørgsmål til skatteministeren og dennes svar herpå

Spørgsmålene og skatteministerens svar herpå er optrykt efter ønske fra S, SF, RV og EL.


Spørgsmål 6:


Kan ministeren bekræfte, at det opgjorte nettokurstab efter lovforslagets § 2 i fremtiden kan fratrækkes i gevinster på aktier og lign. omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 19 på aktier m.v., der er anskaffet i 2009 og senere, herunder i aktier i investeringsselskaber og lign. der ikke eksisterede den 1. januar 2009.


Svar:


Det kan bekræftes.


Spørgsmål 7:


Ministeren bedes bekræfte, at et nettokurstab opgjort efter reglerne i lovforslagets § 2 vil kunne fremføres, selv om selskabet skifter aktionærer, da dette ikke er begrænset af reglerne om underskudsfremførsel i ligningslovens § 15 om underskudsbegrænsning ved aktionærskifte.


Svar:


Det kan bekræftes, at adgangen til fremførsel af det pågældende nettokurstab ikke begrænses efter ligningslovens § 15, stk. 7-12, selv om selskabet skifter aktionærer. Nettokurstab efter den foreslåede bestemmelse i § 10, stk. 10 i lov nr. 98 af 10. februar 2009 behandles dermed på samme måde som andre tab på aktier, der kan fremføres efter et aktionærskifte.


Reglerne i ligningslovens § 15, stk. 7-12, indebærer således ingen begrænsning i anvendelsen af fradragsberettigede tab, tab, der kan fremføres efter reglerne i aktieavancebeskatningslovens § 9, stk. 4 og § 43, stk. 3, kursgevinstlovens § 31, stk. 3, og § 31 A, stk. 3, og ejendomsavancebeskatningslovens § 6, stk. 3.


Jeg kan i øvrigt henvise til mit svar på spørgsmål 10.


Spørgsmål 10:


Ministeren bedes bekræfte, at et nettokurstab opgjort efter reglerne i § 22, stk. 9, i lov nr. 525 af 12. juni 2009 vil kunne fremføres, selv om selskabet skifter aktionærer, da dette ikke er begrænset af reglerne om underskudsfremførsel i ligningslovens § 15 om underskudsbegrænsning ved aktionærskifte.


Svar:


Reglerne i ligningslovens § 15, stk. 7-12, begrænser anvendelsen af underskud, når mere end 50 procent af aktiekapitalen eller stemmerettighederne i et selskab ved indkomstårets udløb ejes af andre aktionærer end ved begyndelsen af et tidligere indkomstår, hvor selskabet havde underskud.


Reglerne begrænser kun anvendelsen af underskud i den skattepligtige indkomst. Derimod indebærer reglerne ingen begrænsning i anvendelsen af fradragsberettigede tab, tab, der kan fremføres efter reglerne i aktieavancebeskatningslovens § 9, stk. 4, og § 43, stk. 3, kursgevinstlovens §§ 31, stk. 3, og 31 A, stk. 3, og ejendomsavancebeskatningslovens § 6, stk. 3.


Da nettokurstab behandles på samme måde som andre tab på aktier, der kan fremføres efter et aktionærskifte, kan jeg bekræfte, at fremførsel af nettokurstab ikke begrænses efter ligningslovens § 15, stk. 7-12, selv om selskabet skifter aktionærer.