L 30 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven, lov om Domstolsstyrelsen og lov om retsafgifter.

(Dommeruddannelse, transmission af tekst under retsmøder, fri proces i sager om ægteskab eller forældremyndighed og retsafgifter i fogedsager).

Af: Justitsminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 08-10-2009

Fremsættelse: 08-10-2009

Skriftlig fremsættelse (8. oktober 2009)

20091_l30_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (8. oktober 2009)

Justitsministeren (Brian Mikkelsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af retsplejeloven, lov om Domstolsstyrelsen og lov om retsafgifter (Dommeruddannelse, transmission af tekst under retsmøder, fri proces i sager om ægteskab eller forældremyndighed og retsafgifter i fogedsager)

(Lovforslag nr. L 30).

Lovforslaget vil med henblik på at forbedre dommeruddannelsen give mulighed for byretskonstitutioner i uddannelsesøjemed. Endvidere foreslås en særlig ansættelsesmæssig beskyttelse ved tidsbegrænset ansættelse af dommerfuldmægtige.


Det foreslås endvidere at præcisere i retsplejeloven, at andre personer end dommerfuldmægtige og retsassessorer kan bemyndiges til at behandle alle slags tinglysningssager ved Tinglysningsretten, hvor der ikke skal træffes afgørelse i tvistigheder.


Desuden foreslås det at ændre bestemmelsen om sammensætningen af Domstolsstyrelsens bestyrelse, således at sammensætningen afspejler, at der er andre akademiske medarbejdere ansat ved retterne end udnævnte dommere, dommerfuldmægtige og retsassessorer.


Det foreslås endvidere at begrænse retsplejelovens bestemmelse om forbud mod at transmitteret tekst under retsmøder. Efter forslaget bliver det som udgangspunkt tilladt for advokater, anklagere, bevogtningspersonale, tolke og journalister f.eks. at sende tekstbeskeder under retsmøder, således at retten har mulighed for konkret at forbyde det.


Denne del af lovforslaget bygger på anbefalinger fra Domstolsstyrelsen.


Det foreslås herudover at videreføre den nuværende overgangsregel for samlevende med hensyn til de økonomiske betingelser for fri proces i sager om ægteskab eller forældremyndighed. Efter forslaget vil en ansøger således fortsat kunne få fri proces til en sag om f.eks. forældremyndighed over et barn fra et tidligere samlivsforhold, hvis den pågældende opfylder de økonomiske betingelser for fri proces, som gælder for enlige, selv om ansøgeren er i et nyt samlivsforhold.


Det foreslås også at ændre retsafgiftsloven, således at der ikke skal opkræves fornyet retsafgift i tilfælde, hvor kreditor fremsætter en anmodning om et nyt retsforfølgelsesskridt i en fogedsag senere end 3 måneder efter sagens start, og hvor overskridelsen af fristen hverken skyldes kreditors eller skyldnerens forhold.


Endelig vil lovforslaget skabe hjemmel til at gennemføre art. 13 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/123/EF af 12. december 2006 om tjenesteydelser i det indre marked (servicedirektivet) i dansk ret. Denne bestemmelse indeholder sagsbehandlingsregler for sager om advokatvirksomhed. Servicedirektivet skal være gennemført i dansk ret senest den 28. december 2009.


Da ændringen om fri proces indebærer en videreførelse af den nuværende retstilstand på området, vil den ikke have økonomiske konsekvenser for staten. Lovforslaget skønnes ikke i øvrigt at have økonomiske eller administrative konsekvenser for det offentlige af betydning.


Efter lovforslaget vil ændringerne træde i kraft den 1. januar 2010, dog således at bestemmelsen om de økonomiske betingelser for fri proces og bestemmelsen, der giver hjemmel til at gennemføre servicedirektivet i dansk ret, træder i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.