L 29 Forslag til lov om ændring af konkursloven.

(Behandlingen i konkurs af indeståender på frit valg-ordninger).

Af: Justitsminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 07-10-2009

Fremsættelse: 07-10-2009

Skriftlig fremsættelse (7. oktober 2009)

20091_l29_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (7. oktober 2009)

Justitsministeren (Brian Mikkelsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af konkursloven (behandlingen i konkurs af indeståender på fritvalgsordninger)

(Lovforslag nr. L 29).

Formålet med lovforslaget, der bygger på Konkursrådets udtalelse af 10. juni 2009, er at afklare lønmodtageres retsstilling i tilfælde af arbejdsgiverens konkurs med hensyn til indeståender på såkaldte fritvalgsordninger.


Det foreslås præciseret i konkursloven, i hvilket omfang indeståender på fritvalgsordninger (Fritvalgs Lønkonti/særlig opsparing) er omfattet af lønprivilegiet i konkursloven, idet dette har givet anledning til tvivl. Lønprivilegiet indebærer, at lønmodtageres krav på løn fra en konkursramt virksomhed får en særlig fortrinsstilling i forhold til krav fra andre kreditorer, når et konkursbos aktiver skal fordeles blandt kreditorerne.


Fritvalgsordninger blev indført ved fornyelsen af overenskomsterne på Landsorganisationen i Danmarks (LO) og Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) område i 2007. En fritvalgsordning bygger på en aftale mellem lønmodtageren og arbejdsgiveren om fleksibel eller udsat udbetaling af løn. Ordningen indebærer, at en lønmodtager kan opspare en del af sin løn på en særlig konto. Indeståendet på kontoen kan den pågældende lønmodtager under nærmere fastsatte betingelser få udbetalt i form af løn eller overført til pension. Lovforslagets regler omfatter også tilsvarende ordninger, der er aftalt individuelt.


Det foreslås at præcisere i konkursloven, at indeståender på fritvalgsordninger skal være omfattet af lønprivilegiet efter samme regler som sædvanlig løn, bortset fra at der ikke skal lægges vægt på forfaldstidspunktet, således som det er tilfældet for lønkrav, men derimod på hvornår indeståendet på ordningen kræves udbetalt.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.