L 222 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

(Nedsættelse af dagpengeperioden).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 27-05-2010

Fremsættelse: 27-05-2010

Skriftlig fremsættelse (27. maj 2010)

20091_l222_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (27. maj 2010)

Beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Nedsættelse af dagpengeperioden)

(Lovforslag nr. L 222).

Lovforslaget er en del af den samlede lovgivningsmæssige udmøntning af aftalen om genopretning af dansk økonomi, maj 2010, som er indgået mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti.


Et væsentligt led i aftalen er en samlet dagpengereform, som indebærer en nedsættelse af dagpengeperioden fra 4 til 2 år, en harmonisering af optjenings- og genoptjeningskravet for ret til dagpenge til 52 uger inden for 3 år og en ændring af beregningsperioden fra en 3 måneders til en 12 måneders periode. Lovforslag om de to sidstnævnte elementer vil blive fremsat i næste folketingssamling.


Dette lovforslag udmønter den del af aftalen, der vedrører nedsættelse af dagpengeperiodens længde fra 4 til 2 år.


Sammen med udspillet om en styrket forebyggende indsats mod langtidsledighed, som blandt andet indeholder jobrettet uddannelse til langtidsledige og aktive tilbud ude på arbejdspladserne, indebærer forslaget en væsentlig styrkelse af beskæftigelsen på lidt længere sigt.


Dagpengeforslaget skønnes ved fuld virkning i 2014 at medføre offentlige mindreudgifter på ca. 3 mia. kr. årligt, her­af en besparelse for kommunerne på 575 mio. kr. og 2.420 mio. kr. for staten. Forslaget vil medføre væsentlige strukturforbedringer på arbejdsmarkedet. Det vurderes, at forslaget vil medføre en stigning i den strukturelle beskæftigelse med omkring 13.000 fuldtidspersoner.


Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2010. Loven har virkning for personer, der påbegynder en ny dagpengeperiode efter lovens ikrafttræden.


Personer, som har påbegyndt en dagpengeperiode før lovens ikrafttræden, bevarer retten til dagpenge efter de hidtil gældende regler, dog højst i sammenlagt 2 år efter lovens ikrafttræden.


Lovforslaget fremsættes i sammenhæng med de øvrige lovgivningsinitiativer i "Aftale om genopretning af dansk økonomi" og ønskes hastebehandlet med henblik på færdiggørelse inden folketingssamlingens afslutning. Det forudsætter en række dispensationer fra reglerne i Folketingets forretningsorden.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.