L 206 Forslag til lov om et testcenter for store vindmøller ved Østerild.

Af: Miljøminister Karen Ellemann (V)
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 09-04-2010

Skriftlig fremsættelse (9. april 2010)

20091_l206_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (9. april 2010)

Miljøministeren (Karen Ellemann):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om et testcenter for store vindmøller ved Østerild

(Lovforslag nr. L 206).

Danmark skal øge sin udbygning med vedvarende energi, så den kan dække 30 pct. af Danmarks udvidede endelige energiforbrug i 2020. I Danmark ventes biomasse, herunder affald, og vindenergi at blive de væsentligste vedvarende energikilder frem mod 2020.


Regeringen finder det vigtigt, at Danmark fortsat kan fastholde udviklingen og førerpositionen for vindmøller. Derfor skal man kunne tilbyde Vindmølleindustrien de bedste test-faciliteter. Regeringen har derfor besluttet, at Danmark skal have et nyt nationalt testcenter for hav- og landvindmøller, hvor vindmølleindustrien kan afprøve prototyper af nye, meget store vindmøller, helt op til 250 meter høje. Danmarks Tekniske Universitet skal være ansvarlig for etablering og drift af testcentret.


Det er af national betydning, at Danmark kan tilbyde et sted, hvor vindmølleindustrien kan afprøve deres prototyper, dvs. de vindmøller, der endnu ikke er sat i produktion.


Regeringen har undersøgt hele landet for at få den bedste placering ud fra de kriterier, som bl.a. er defineret af Risø/DTU og Vindmølleindustrien: Det skal blæse meget. Der skal være god afstand til naboer. Det har samtidig fra regeringens side været vigtigt at tage hensyn til natur og mennesker, herunder skulle området være uden for EF-fuglebeskyttelse. Og med de forudsætninger, er Østerild Klitplantage det bedst egnede sted i landet.


På det nationale testcenter skal man kunne teste bl.a. vindmøllernes ydeevne, designgrundlag, pålidelighed og krav til elnettet. Det nationale testcenter spiller samtidig en vigtig rolle i forhold til uddannelses- og forskningsmæssige aktiviteter, herunder nye målemetoder, aerodynamik, meteorologi m.m.


Den skovbeplantning, som skal ryddes i forbindelse med etablering af testcentret, vil blive erstattet i forholdet 1:1, herunder vil der blive rejst 100 ha statslig skov i lokalområdet i Thy. Der vil også blive etableret afværgeforanstaltninger af hensyn til naturbeskyttelsen. Endelig er det sikret, at retningslinjer for værditabsordning og grøn ordning i henhold til lov om fremme af vedvarende energi gælder for området,


Anlægget har så stor samfundsmæssig interesse, at regeringen i juni 2009 besluttede, at det skal etableres ved anlægslov. Som led i det lovforberedende arbejde er udarbejdet en VVM-redegørelse, hvilket blandt andet har ført til lovforslagets fremsættelse efter 1. april. Lovforslaget ønskes vedtaget i indeværende folketingsår.


Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2010.


Idet jeg i øvrigt kan henvise til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.