L 204 Forslag til lov om ændring af lov om ferie, lov om et indkomstregister og lov om et indberetningssystem for oplysning om løn m.v.

(Forhindring af spekulationsmulighed og indberetning af ferie til Feriekonto via indkomstregisteret).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Tillægsbetænkning

Afgivet: 27-05-2010

Afgivet: 27-05-2010

Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 27. maj 2010

20091_l204_tillaegsbetaenkning.pdf
Html-version

Tillægsbetænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 27. maj 2010

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 7. april 2010 og var til 1. behandling den 26. april 2010. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Arbejdsmarkedsudvalget. Udvalget afgav betænkning den 19. maj 2010. Lovforslaget var til 2. behandling den 25. maj 2010, hvorefter det blev henvist til fornyet behandling i Arbejdsmarkedsudvalget.


Møder

Udvalget har, efter lovforslaget blev henvist til fornyet udvalgsbehandling, behandlet dette i 1 møde.


Spørgsmål

Udvalget har under den fornyede behandling af lovforslaget stillet 1 spørgsmål til beskæftigelsesministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret. Spørgsmålet og beskæftigelsesministerens svar herpå er optrykt som bilag 2 til betænkningen.


2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, DF, KF og LA) indstiller lovforslaget til vedtagelse i den affattelse, hvori det foreligger efter 2. behandling.


Et mindretal i udvalget(S, SF, RV og EL) indstiller lovforslaget til forkastelse.


Det Radikale Venstres medlem af udvalget ønsker, at feriepengene udbetales med størst mulig automatik, mindst muligt bureaukrati, og at der gøres en indsats for at nedbringe omfanget af ikkeudbetalte feriepenge. RV er enig i, at det ikke er rimeligt, at efterlønsmodtagere kan stille sig selv særlig gunstigt ved at udskyde udbetalingen til efter overgangen til folkepension. Men RV finder efter en samlet afvejning og ikke mindst i lyset af svaret på spørgsmål 8, at lovforslaget rammer for bredt og uvægerlig vil føre til, at færre af lønmodtagernes opsparede feriepenge vil blive udbetalt. Da det er helt afgørende for RV, at omfanget af uudbetalte feriepenge reduceres til et minimum, kan RV ikke medvirke til en generel indskrænkning i adgangen til at få udbetalt feriepenge, selv om RV gerne havde støttet et målrettet indgreb mod spekulation blandt ældre efterlønnere.


Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for tillægsbetænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i tillægsbetænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i tillægsbetænkningen.


Jens Vibjerg V Peter Juel Jensen V Peter Madsen V Ulla Tørnæs V Bent Bøgsted DF Colette L. Brix DF Helle Sjelle KF fmd. Rasmus Jarlov KF Anders Samuelsen LA Torben Hansen S Anne-Marie Meldgaard S Lone Møller S Leif Lahn Jensen S nfmd. Eigil Andersen SF Karsten Hønge SF Morten Østergaard RV Line Barfod EL

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
47
 
Liberal Alliance (LA)
3
Socialdemokratiet (S)
45
 
Inuit Ataqatigiit (IA)
1
Dansk Folkeparti (DF)
24
 
Siumut (SIU)
1
Socialistisk Folkeparti (SF)
23
 
Tjóðveldisflokkurin (TF)
1
Det Konservative Folkeparti (KF)
17
 
Sambandsflokkurin (SP)
1
Det Radikale Venstre (RV)
9
 
Uden for folketingsgrupperne
3
Enhedslisten (EL)
4
 
(UFG)
 


 

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 204


Bilagsnr.


Titel


6
Betænkning afgivet den 19/5-10
7
1. udkast til tillægsbetænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 204


Spm.nr.
Titel
8
Spm., om ministeren kan bekræfte, at personer, som overgår til efterløn tidligere end efter det fyldte 62. år, eller som slet ikke har ret til efterløn eller overgår direkte til folkepension (eller førtidspension), og som i dag har 3 års frist og ikke kan spekulere i at undgå modregning, vil få den ændret til 6 måneder med lovforslaget, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå


Bilag 2

Et at udvalgets spørgsmål til beskæftigelsesministeren og ministerens svar herpå

Spørgsmål 8 og beskæftigelsesministerens svar herpå er optrykt efter ønske fra RV.


Spørgsmål 8:

Kan ministeren bekræfte, at personer, som overgår til efterløn tidligere end efter det fyldte 62. år, som slet ikke har ret til efterløn, eller overgår direkte til folkepension (eller førtidspension), og som i dag har 3 års frist og ikke kan spekulere i at undgå modregning, vil få den ændret til 6 måneder med lovforslaget?


Svar:

Det er rigtigt, at 6 måneders fristen til at søge om at få feriepengene udbetalt, når arbejdsmarkedet forlades, også kommer til at gælde for de nævnte persongrupper. Fristen gælder således for alle, der forlader arbejdsmarkedet. Hvis der var flere forskellige frister for de forskellige lønmodtagergrupper, ville regelsættet blive unødigt kompliceret.


Jeg mener i den forbindelse, at 6 måneder er en rimelig frist til at søge om at få feriepengene udbetalt, når arbejdsmarkedet forlades.


Lønmodtageren bliver ikke bedre stillet ved at vente med at få feriepengene udbetalt, når der ses bort fra de spekulationsmuligheder, som forslaget netop vil forhindre. De fleste lønmodtagere har da også en naturlig interesse i at få deres feriepenge udbetalt hurtigst muligt.