L 204 Forslag til lov om ændring af lov om ferie, lov om et indkomstregister og lov om et indberetningssystem for oplysning om løn m.v.

(Forhindring af spekulationsmulighed og indberetning af ferie til Feriekonto via indkomstregisteret).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 07-04-2010

Skriftlig fremsættelse (7. april 2010)

20091_l204_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (7. april 2010)

Beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om ferie, lov om et indkomstregister og lov om et indberetningssystem for oplysninger om løn m.v. (Forhindring af spekulationsmulighed og indberetning af ferie til FerieKonto via indkomstregistret)

(Lovforslag nr. L 204).

Det har vist sig, at det er muligt at spekulere i at udskyde udbetalingen af feriepenge til overgangen til folkepension for at undgå fradrag i efterlønnen, fordi der ikke er fradrag for feriepenge i folkepensionen.


Den nye adfærd har et utilsigtet spekulationspotentiale, som regeringen omgående vil stoppe.


Det gøres for det første ved at indsætte en frist i ferieloven for, hvornår lønmodtageren senest skal anmode om at få sine feriepenge udbetalt, når lønmodtageren forlader arbejdsmarkedet. Dette sikrer, at feriepengene udbetales i tæt tilknytning til den faktiske fratræden og ikke til flere år efter.


For det andet skal en lønmodtager, som i ferieåret har fået efterløn, fleksydelse m.v. have trukket antallet af dage med disse ydelser fra antallet af feriedage, før de uhævede feriepenge kan udbetales. Dette tiltag skal yderligere sikre, at der ikke kan spekuleres i at vente til overgangen til folkepension for at undgå fradrag i efterlønnen.


Samtidig benytter jeg lejligheden til at foretage enkelte tilpasninger af ferieloven. Sammen med Skatteministeren baner jeg med lovforslaget vejen for, at arbejdsgiverne skal indberette ferie til FerieKonto via indkomstregisteret i stedet for direkte til FerieKonto. Så skal de kun indberette et sted. Derudover foreslår jeg, at der åbnes mulighed for at delegere kompetence til FerieKonto for at undgå dobbeltadministration.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.