L 192 Forslag til lov om ændring af lov om forskningsrådgivning m.v. og lov om Danmarks Grundforskningsfond.

(Styrkelse af Danmarks Forskningspolitiske Råd, nedlæggelse af Koordinationsudvalget, præcisering af formål, ansvar og opgavefordeling for forskningsråd m.v.).

Af: Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen
Udvalg: Udvalget for Videnskab og Teknologi
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Lovforslag som fremsat

Fremsat: 26-03-2010

Fremsat den 26. marts 2010 af videnskabsministeren (Charlotte Sahl‑Madsen)

20091_l192_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 26. marts 2010 af videnskabsministeren (Charlotte Sahl-Madsen)

Forslag

til

Lov om ændring af lov om forskningsrådgivning m.v. og lov om Danmarks Grundforskningsfond

(Styrkelse af Danmarks Forskningspolitiske Råd, nedlæggelse af Koordinationsudvalget, præcisering af formål, ansvar og opgavefordeling for forskningsråd m.v.)

§ 1

I lov om forskningsrådgivning m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 1348 af 11. december 2008, foretages følgende ændringer:

1. I § 1, stk. 1, ændres », Det Strategiske Forskningsråd og Koordinationsudvalget« til: »og Det Strategiske Forskningsråd«.

2. § 1, stk. 3, 1. pkt., affattes således:

»Danmarks Forskningspolitiske Råd har til hovedformål at fremme udviklingen af dansk forskning til gavn for samfundet ved at sikre ministeren for videnskab, teknologi og udvikling, Folketinget og regeringen en uafhængig og sagkyndig rådgivning om forskning på overordnet niveau.«

3. I § 1, stk. 4, 1. pkt., og stk. 5, 1. pkt., ændres »fondsfunktion« til: »bevillingsfunktion«.

4. I § 1, stk. 4, 2. pkt., og stk. 5, 2. pkt., ændres »forskningsfaglig rådgivning« til: »rådgivning om forskning«.

5. § 1, stk. 6, ophæves.

Stk. 7 bliver herefter stk. 6.


6. I § 1, stk. 7, som bliver stk. 6, ændres »og udvalget i stk. 4-6« til: »i stk. 4 og 5«.

7. I § 2 indsættes som nr. 4:

»4) Rådgivning om forskning: Rådgivning, som kan vedrøre alle aspekter af forskning, herunder politiske og faglige aspekter.«

8. § 3, stk. 1 og 2, affattes således:

 »§ 3. Danmarks Forskningspolitiske Råd har til formål at fremme udviklingen af dansk forskning til gavn for samfundet. Rådet har ansvar for at give ministeren for videnskab, teknologi og udvikling uafhængig og sagkyndig rådgivning om forskning på overordnet niveau, herunder om kommende forskningsbehov, og skal sikre, at rådgivningen inddrager relevante nationale og internationale erfaringer og tendenser.

Stk. 2. Folketinget og enhver minister kan indhente rådgivning fra rådet. Rådets rådgivning sker efter anmodning eller på rådets eget initiativ.«

9. I § 3, stk. 3, 1. pkt., ændres »forskningspolitiske« til: »forskningsrelevante«.

10. I § 3, stk. 3, 2. pkt., ændres », Det Strategiske Forskningsråd og Koordinationsudvalget« til: »og Det Strategiske Forskningsråd«.

11. I § 3, stk. 6, 1. pkt., ændres »forskningspolitik« til: »forskning«.

12. § 4, stk. 2, 1. pkt., affattes således:

»Rådets formand og øvrige medlemmer skal være aner­kend­te forskere eller forskningskyndige, der tilsammen repræsenterer bred indsigt i forskning i både offentligt og privat regi samt bred indsigt i national og international forskning.«

13. Overskriften før § 7 affattes således:

»Formål og ansvar«

14. § 7 affattes således:

 »§ 7. Det Frie Forskningsråd har til formål at støtte dansk forskning baseret på forskernes egne initiativer. Rådet har ansvar for at udvikle det forskningsfaglige niveau i Danmark og skal sikre mulighederne for nybrud i forskningen i koordination med det øvrige forskningssystem.

Stk. 2. Rådet skal sikre støtte til både enkelte videnskabelige forskningsområder, til tværvidenskabelig forskning og til dansk forsknings internationale aktiviteter.

Stk. 3. Rådet skal sikre, at bevillinger tildeles efter ansøgning på baggrund af offentliggjorte kriterier, og at der tildeles bevillinger til internationalt samarbejde, jf. § 30 a. Rådet kan give bevillinger både til enkelte konkrete forskningsaktiviteter og til særlige initiativer, jf. § 11, stk. 4.

Stk. 4. Rådet kan i særlige tilfælde støtte politisk prioriterede virkemidler, hvor der er givet bevillingsmæssig hjemmel hertil.

Stk. 5. Rådet skal bidrage til at styrke formidlingen og anvendelsen af forskningsresultater.«

15. Overskriften før § 8 ophæves.

16. I § 8, stk. 1-3, ændres fem steder »forskningsfaglig rådgivning« til: »rådgivning om forskning«.

17. I § 8, stk. 5, indsættes efter »virke«: »for det foregående år samt en plan for de kommende år«.

18. Overskriften før § 9 affattes således:

»Bestyrelse og faglige forskningsråd«

19. Efter § 9 indsættes:

 »§ 9 a. Bestyrelsen skal sikre en virkeliggørelse af rådets formål, jf. § 7.

Stk. 2. Bestyrelsen skal sikre, at bevillinger til forskningsformål tildeles efter retningslinjer, der er bindende for alle faglige forskningsråd, herunder at den faglige bedømmelse af ansøgninger varetages under relevant inddragelse af eksterne bedømmere. Bestyrelsen udarbejder og koordinerer udformningen af retningslinjerne med Det Strategiske Forskningsråd.

Stk. 3. Bestyrelsen har ansvar for, at rådets virksomhed udøves i koordination med Det Strategiske Forskningsråd, Danmarks Grundforskningsfond, Højteknologifonden, Rådet for Teknologi og Innovation samt det øvrige forskningssystem, særligt for så vidt angår aktiviteter, som retter sig mod det internationale samarbejde.

Stk. 4. Bestyrelsen er øverste ansvarlig for den rådgivning, som gives efter § 8.«

20. I § 11, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:

»Som ét af de faglige forskningsråd kan bestyrelsen nedsætte et tværfagligt forskningsråd, som kan bestå af medlemmer udpeget af ministeren for videnskab, teknologi og udvikling efter § 14, stk. 2, til varetagelse af tværfaglige opgaver.«

21. § 11, stk. 3, ophæves.

Stk. 4-6 bliver herefter stk. 3-5.


22. I § 11, stk. 6, der bliver stk. 5, ændres »stk. 5« til: »stk. 4«.

23. § 12 ophæves.

24. § 13 affattes således:

 »§ 13. De faglige forskningsråd har ansvar for inden for deres område at tildele bevillinger efter § 7.

Stk. 2. En bevilling tildeles personligt til hovedansøgeren. Hovedansøgeren er ansvarlig for bevillingen.

Stk. 3. De faglige forskningsråd skal følge de retningslinjer, som udarbejdes af bestyrelsen efter § 9 a, stk. 2, 2. pkt.

Stk. 4. De faglige forskningsråd bistår efter anmodning bestyrelsen med rådgivning om forskning efter § 8.«

25. § 14, stk. 2, affattes således:

»Stk. 2. Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling udpeger op til 75 medlemmer til de faglige forskningsråd. Medlemmerne udpeges i deres personlige egenskab og således, at der i det enkelte råd opnås bred faglig dækning inden for rådets virke samt bred erfaring både inden for dansk og international forskning.«

26. § 14, stk. 3, ophæves.

Stk. 4-6 bliver herefter stk. 3-5.


27. I § 15, stk. 1, nr. 1, og nr. 4, 1. pkt., ændres »fondsfunktionen« til: »bevillingsfunktionen«.

28. Overskriften før § 17 affattes således:

»Formål og ansvar«

29. § 17, stk. 1-3, affattes således:

 »§ 17. Det Strategiske Forskningsråd har til formål at støtte dansk forskning inden for politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder, herunder initiativer, der er afgrænset efter deres indhold. Rådet har ansvar for at bidrage til et øget samspil mellem offentlig og privat forskning og skal aktivt søge at synliggøre egne strategiske forskningsindsatser for relevante private aktører med henblik på at tiltrække midler fra fonde og virksomheder til samfinansierede forskningsprojekter.

Stk. 2. Rådet skal sikre støtte til navnlig tværvidenskabelig forskning og til dansk forsknings internationale aktiviteter.

Stk. 3. Rådet skal sikre, at bevillinger tildeles forskningsaktiviteter på baggrund af offentliggjorte kriterier, samt at der tildeles bevillinger til internationalt samarbejde, jf. § 30 a.«

30. § 17, stk. 6, ophæves.

Stk. 7 og 8 bliver herefter stk. 6 og 7.


31. I § 17, stk. 7, 2. pkt., der bliver til stk. 6, 2. pkt., indsættes efter »forskningstendenser«: »eller tildele større bevillinger til aktiviteter, der vurderes at være til gavn for dansk forskning«.

32. I § 17, stk. 7, der bliver stk. 6, indsættes som 3. pkt.:

»Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling kan i den forbindelse efter anmodning fra bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd, når der er tale om samfinansierede aktiviteter, godkende undtagelser fra bestemmelserne i §§ 19-23 og § 36, stk. 1.«

33. § 17, stk. 8, der bliver stk. 7, ophæves.

34. Overskriften før § 18 ophæves.

35. I § 18, stk. 1, 3 og 4, ændres fire steder »forskningsfaglig rådgivning« til: »rådgivning om forskning«.

36. § 18, stk. 5, ophæves.

Stk. 6 bliver herefter stk. 5.


37. I § 18, stk. 6, der bliver stk. 5, indsættes efter »virke«: »for det foregående år samt en plan for de kommende år«.

38. Overskriften før § 19 affattes således:

»Bestyrelse og programkomiteer m.v.«

39. Efter § 19 indsættes:

 »§ 19 a. Bestyrelsen skal sikre en virkeliggørelse af rådets formål, jf. § 17.

Stk. 2. Bestyrelsen skal sikre, at bevillinger til politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder tildeles efter retningslinjer, der er bindende for alle programkomiteer m.v., herunder at den faglige bedømmelse af ansøgninger varetages under relevant inddragelse af eksterne bedømmere. Bestyrelsen udarbejder og koordinerer udformningen af retningslinjerne med Det Frie Forskningsråd.

Stk. 3. Bestyrelsen har ansvar for, at rådets virksomhed udøves i koordination med Det Frie Forskningsråd, Danmarks Grundforskningsfond, Højteknologifonden, Rådet for Teknologi og Innovation samt det øvrige forskningssystem, særligt for så vidt angår aktiviteter, som retter sig mod det internationale samarbejde.

Stk. 4. Bestyrelsen er øverste ansvarlig for den rådgivning, som gives efter § 18. Bestyrelsen kan nedsætte sagsforberedende programudvalg bestående af anerkendte forskere til at bistå sig med rådgivningsfunktionen. Bestyrelsen kan endvidere efter tilladelse fra bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd indhente samme bistand fra et eller flere af de faglige forskningsråd.«

40. § 21, stk. 4 og 8, ophæves.

Stk. 5-7 bliver herefter stk. 4-6.


41. I § 21, stk. 7, der bliver stk. 6, ændres »stk. 6« til: »stk. 5«.

42. Efter § 21 indsættes:

 »§ 21 a. Programkomiteerne har ansvar for inden for deres område at tildele bevillinger efter § 17.

Stk. 2. En bevilling tildeles personligt til hovedansøgeren. Hovedansøgeren er ansvarlig for bevillingen.

Stk. 3. Programkomiteerne skal følge de retningslinjer, som udarbejdes af bestyrelsen efter § 19 a, stk. 2, 2. pkt.

Stk. 4. Hvis et eller flere af de faglige forskningsråd eller Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland er tillagt opgaver efter § 21, stk. 4, skal de retningslinjer, som udarbejdes af bestyrelsen efter § 19 a, stk. 2, 2. pkt., følges.

Stk. 5. Programkomiteerne og Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland bistår efter anmodning bestyrelsen med rådgivning om forskning efter § 18.

§ 21 b. Alle medlemmer af en programkomité skal være anerkendte forskere. Medlemmerne inden for en programkomité skal tilsammen have kompetence til at vurdere kvalitet, effekt og relevans af forskningsaktiviteter.

Stk. 2. Medlemmerne udpeges af bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd.«

43. § 22 ophæves.

44. I § 23, stk. 1, nr. 1, og nr. 4, 1. pkt., ændres »fondsfunktionen« til: »bevillingsfunktionen«.

45. I § 23, stk. 1, nr. 5, udgår », jf. § 17, stk. 3«.

46. Kapitel 6 ophæves.

47. I § 30 a, stk. 1, ændres »fondsfunktion« til: »bevillingsfunktion«.

48. I § 30 a, stk. 3, ændres »stk. 7« til: »stk. 6«.

49. § 35 affattes således:

 »§ 35. Sekretariatsbetjeningen af Danmarks Forskningspolitiske Råd, Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd og Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed varetages af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Ministeriet skal sikre, at Danmarks Forskningspolitiske Råd sekretariatsbetjenes af en særlig enhed i ministeriet.

Stk. 2. Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling fører tilsyn med bevillingsanvendelsen og legaliteten i forbindelse med Det Frie Forskningsråds og Det Strategiske Forskningsråds arbejde.«

50. I § 36, stk. 2, 1. pkt., ændres »§ 21, stk. 1, og § 22, stk. 2, 1. pkt« til: »§ 19 a, stk. 4, 2. pkt., og § 21, stk. 1«.

51. I § 36, stk. 2, 2. pkt., udgår »for de medlemmer af Koordinationsudvalget, hvis medlemskab følger af deres hverv, jf. § 28, stk. 2, og«.

52. I § 36, stk. 2, 3. pkt., ændres »§ 22, stk. 2« til: »§ 19 a, stk. 4, 2. pkt.«.

53. § 40 ophæves.

§ 2

I lov om Danmarks Grundforskningsfond, jf. lov­bekendt­gø­rel­se nr. 833 af 13. august 2008, foretages følgende ændring:

1. I § 5, 1. pkt., udgår »Koordinationsudvalget,«.

§ 3

Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. januar 2011.

Stk. 2. § 4, stk. 2, 1. pkt., og § 14, stk. 2, i lov om forskningsrådgivning m.v., som affattet ved denne lovs § 1, nr. 12 og 25, træder i kraft den 1. juli 2010.

Stk. 3. Formanden for og medlemmerne af Danmarks Forskningspolitiske Råd og medlemmerne af de faglige forskningsråd kan genudpeges, hvis de efter de hidtidige regler kunne genudpeges, og de opfylder kravene til medlemskab, jf. § 4, stk. 2, 1. pkt., i lov om forskningsrådgivning m.v., som affattet ved denne lovs § 1, nr. 12, og § 14, stk. 2, i lov om forskningsrådgivning m.v., som affattet ved denne lovs § 1, nr. 25.

Stk. 4. Retningslinjer, der er udarbejdet af Koordinationsudvalget i medfør af den hidtil gældende § 25, stk. 3, i lov om forskningsrådgivning m.v., gælder indtil nye retningslinjer er udarbejdet af bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd i medfør af § 9 a, stk. 2, 2. pkt., i lov om forskningsrådgivning m.v., som affattet ved denne lovs § 1, nr. 19, og af bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd i medfør af § 19 a, stk. 2, 2. pkt., i lov om forskningsrådgivning m.v., som affattet ved denne lovs § 1, nr. 39.

Bemærkninger til lovforslaget

    
Almindelige bemærkninger
    
1.
Indledning
2.
Baggrund
 
2.1.
Evalueringspanelet
 
2.2.
Politisk aftale
  
2.2.1.
Overordnet struktur
  
2.2.2.
Præcisering af rolle- og ansvarsfordeling
  
2.2.3.
Styrket kvalitet og legitimitet i ansøgningsbehandlingen
3.
Lovforslaget
 
3.1.
Danmarks Forskningspolitiske Råd
  
3.1.1.
Gældende ret
  
3.1.2.
Evalueringspanelets overvejelser og anbefalinger
  
3.1.3.
Den foreslåede ordning
 
3.2.
Det Frie Forskningsråd
  
3.2.1.
Gældende ret
  
3.2.2.
Evalueringspanelets overvejelser og anbefalinger
  
3.2.3.
Den foreslåede ordning
 
3.3.
Det Strategiske Forskningsråd
  
3.3.1.
Gældende ret
  
3.3.2.
Evalueringspanelets overvejelser og anbefalinger
  
3.3.3.
Den foreslåede ordning
 
3.4.
Koordinationsudvalget
  
3.4.1.
Gældende ret
  
3.4.2.
Evalueringspanelets overvejelser og anbefalinger
  
3.4.3.
Den foreslåede ordning
4.
Økonomiske og administrative konsekvenser for stat, regioner og kommuner
5.
Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet
6.
Administrative konsekvenser for borgerne
7.
Miljømæssige konsekvenser
8.
Forholdet til EU-retten
9.
Høring
10.
Sammenfattende skema
    


1. Indledning


Med lov nr. 405 af 28. maj 2003 om forskningsrådgivning m.v. implementeredes en reform af det dagældende forskningsrådssystem. Reformen byggede på en politisk aftale med seks overordnede målsætninger:


1) Forskningskvaliteten skulle sikres gennem åben konkurrence om alle offentlige forskningsmidler, som ikke var basisbevillinger til institutioner.

2) Organiseringen og strukturen af råd, udvalg og især programkomiteer skulle forenkles, hvilket samtidig ville lette forskernes overblik over søgemuligheder.

3) Et nyt forskningsrådssystem skulle have en styrket ledelse, som kunne sikre, at den strategiske forskning blev implementeret på egne præmisser, og at tværfaglige indsatser inden for alle forskningsområder blev tilgodeset.

4) En omfattende støtte til grundforskningsaktiviteter skulle fortsat sikres.

5) Støtten til den strategiske, den anvendelsesorienterede såvel som den erhvervsrettede forskning skulle samtidig sikres.

6) Der skulle være en klar adskillelse mellem det organ, som skulle rådgive om generelle forskningspolitiske emner, og de organer, som skulle udmønte midler og rådgive ansøgere og andre interessenter om fondsnære og forskningsfaglige, videnskabelige spørgsmål.



Loven etablerede følgende organer, som nærmere er omtalt i lovens § 1:


Danmarks Forskningspolitiske Råd, hvis hovedformål er at sikre ministeren for videnskab, teknologi og udvikling, Folketinget og regeringen en uafhængig og sagkyndig forskningspolitisk rådgivning.


Det Frie Forskningsråd, hvis hovedformål er at støtte konkrete forskningsaktiviteter baseret på forskernes egne initiativer og give forskningsfaglig rådgivning i tilknytning hertil.


Det Strategiske Forskningsråd, hvis hovedformål er at støtte forskning inden for politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder og give forskningsfaglig rådgivning i tilknytning hertil.


Koordinationsudvalget, der forestår koordineringen af den offentlige fondsfunktion for forskning, fordeler midler til forskeruddannelse og varetager særlige rådgivningsopgaver.


Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed, der efterprøver den videnskabelige redelighed i dansk forskning.


Lov om forskningsrådgivning m.v. blev senest ændret ved lov nr. 552 af 17. juni 2008. Ved ændringen i 2008 blev det i lovens § 40 fastsat at revidere loven i folketingsåret 2009-10 på baggrund af en evaluering af forskningsrådssystemet. Resultaterne af evalueringen fremgår nærmere nedenfor.


Hovedpunkterne i lovforslaget er at styrke Danmarks Forskningspolitiske Råd, at nedlægge Koordinationsudvalget, at præcisere formål, ansvar og opgavefordeling for forskningsrådene samt at styrke kvaliteten og legitimiteten i behandlingen af ansøgninger til forskningsrådene.


2. Baggrund


2.1. Evalueringspanelet


I perioden november 2008 til juli 2009 blev der gennemført en evaluering af det danske forskningsrådssystem af et uafhængigt evalueringspanel med seks medlemmer udpeget af ministeren for videnskab, teknologi og udvikling efter drøftelse i forligskredsen.


Det overordnede formål med evalueringen var at undersøge og vurdere, hvorvidt forskningsrådssystemet i sin organisation og funktion levede op til sit formål. Det er derfor de organer, der reguleres af lov om forskningsrådgivning m.v., som har været fokus for evalueringen.


Evalueringspanelet har behandlet følgende fem emner: rammer for et stærkt forskningsrådssystem, internationalisering, terminologi og opdeling, sikring af forskningskvalitet og målsætninger med reformen.


På baggrund af arbejdet kom evalueringspanelet med sine anbefalinger til, hvordan man kan sikre forskningsrådssystemets fortsatte udvikling. Anbefalingerne ved­rører ikke Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed.


2.2. Politisk aftale


Efter nærmere overvejelser i regeringen og efter drøftelse med forligskredsen bag lov om forskningsrådgivning m.v. blev der den 17. december 2009 indgået en politisk aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance om revision af loven. Partierne finder på baggrund af evalueringen, at reformen af forskningsrådssystemet i 2003 har været en succes, og at reformen har betydet, at forskningsrådssystemet i dag er præget af styrket ledelse, mere kvalitetssikring og højere grad af konkurrence om offentlige forskningsmidler.


Formålet i aftalen er at fremtidssikre forskningsrådssystemet. Aftalen fokuserer på tre områder: den overordnede struktur, en mere præcis rolle- og ansvarsfordeling samt styrket kvalitet og legitimitet i ansøgningsbehandlingen. De tre områder beskrives nedenfor. Partierne er enige om, at der ikke skal ændres ved andre dele af loven end de i aftalen nævnte.


2.2.1. Overordnet struktur


Det er aftalt, at Danmarks Forskningspolitiske Råd styrkes. Det gennemføres ved, at rådets formål og ansvar præciseres i loven, at sekretariatet styrkes som en selvstændig enhed inden for rammerne af Forsknings- og Innovationsstyrelsen, og at kompetencekravene til rådet udvides til også at omfatte erfaring inden for international forskning.


Det er aftalt, at Koordinationsudvalget nedlægges. Udvalgets opgaver for så vidt angår koordinering og internationalisering varetages fremover af Danmarks Forskningspolitiske Råd og bestyrelserne for henholdsvis Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd. Den særlige forskeruddannelsesbevilling overføres fra Koordinationsudvalget til universiteterne og Det Frie Forskningsråd. Det Frie Forskningsråd skal med sin andel af bevillingen understøtte forskeruddannelse på offentlige forskningsinstitutioner uden for universiteterne.


2.2.2. Præcisering af rolle- og ansvarsfordeling


Det er aftalt, at rolle- og ansvarsfordelingen mellem organerne i forskningsrådssystemet skal præciseres i loven.


Både Danmarks Forskningspolitiske Råd, Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd kan varetage rådgivning om forskning. Herved forstås både forskningspolitisk og forskningsfaglig rådgivning.


Men rollefordelingen mellem en overordnet rådgivning fra Danmarks Forskningspolitiske Råd på den ene side og en bevillingsfunktion i Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd på den anden side skal fastholdes.


Arbejdsdelingen mellem Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd fastholdes, og der skal være en klarere rolle- og ansvarsfordeling mellem bestyrelserne og de udmøntende organer (faglige forskningsråd og programkomiteer).


Det skal præciseres, at Det Frie Forskningsråd også skal være proaktivt og sikre optimale rammer for tværvidenskabelig forskning.


2.2.3. Styrket kvalitet og legitimitet i ansøgningsbehandlingen


Det er aftalt, at kvaliteten og legitimiteten i ansøgningsbehandlingen skal styrkes yderligere. Det skal bl.a. ske ved en udvidet brug af eksterne bedømmere i Det Frie Forskningsråd, herunder primært eksterne bedømmelsespaneler, og ved at bestyrelsens ansvar for at sikre ens retningslinjer herfor præciseres. Desuden bør der udnævnes flere medlemmer med international forskningserfaring til Danmarks Forskningspolitiske Råd, Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd.


Samtidig præciseres det, at medlemmerne af programkomiteer under Det Strategiske Forskningsråd, foruden at være anerkendte forskere, også tilsammen skal have kompetence til at vurdere kvalitet, effekt og relevans.


På baggrund af høringen over udkast til lovforslag er det aftalt, at der fremover udpeges op til 75 medlemmer til de faglige forskningsråd. De faglige forskningsråd bør i overvejende grad prioritere større bevillingstyper frem for mindre bevillingstyper.


3. Lovforslaget


3.1. Danmarks Forskningspolitiske Råd


3.1.1. Gældende ret


Danmarks Forskningspolitiske Råd giver forskningspolitisk rådgivning til ministeren for videnskab, teknologi og udvikling, medlemmer af regeringen og Folketinget, jf. lovens § 1, stk. 3. Rådgivningen sker efter anmodning eller på eget initiativ. Rådets formand og medlemmer skal være anerkendte forskere eller forskningskyndige, og de udpeges af ministeren for videnskab, teknologi og udvikling. Rådet sekretariatsbetjenes af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.


3.1.2. Evalueringspanelets overvejelser og anbefalinger


Evalueringspanelet anbefaler, at Danmarks Forskningspolitiske Råd bevares som et uafhængigt forskningspolitisk organ, men i en ny konstruktion med internationale medlemmer og med adgang til større analytisk sekretariatsbistand.


Derudover anbefaler panelet, at Danmarks Forskningspolitiske Råd får ansvar for at give overordnet forskningspolitisk rådgivning om internationalisering af dansk forskning, og at det præciseres, at Danmarks Forskningspolitiske Råd på ministeren for videnskab, teknologi og udviklings foranledning og med jævne mellemrum på et overordnet niveau giver forskningspolitisk rådgivning til regeringen og Folketinget.


Overvejelserne bag anbefalingerne er, at det er sundt med et uafhængigt organ, der kan give politisk og uafhængig rådgivning om forskningsanliggender. Evalueringspanelet vurderer, at der er behov for et organ, der er hævet over partsinteresser, og som med afsæt i en forståelse af forskningsverdenens virkemåde kan formulere nye nationale tiltag inden for forskningen og i det hele taget være med til at sætte den forskningspolitiske dagsorden.


3.1.3. Den foreslåede ordning


Det foreslås at skærpe formålet for Danmarks Forskningspolitiske Råd for bl.a. at sikre rådet en mere aktiv rolle end i dag. Samtidig foreslås kravene skærpet til de kompetencer, som medlemmerne tilsammen skal repræsentere, herunder, som noget nyt, erfaring med forskning i internationalt regi.


Til hjælp for rådet foreslås en styrkelse af sekreta­riats­betjeningen, som fortsat varetages af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.


3.2. Det Frie Forskningsråd


3.2.1. Gældende ret


Efter lovens § 7, stk. 1, har Det Frie Forskningsråd som sin primære opgave at støtte dansk forskning baseret på forskernes egne initiativer, dvs. tildele bevillinger til forskningsaktiviteter på baggrund af forskningsfaglige kvalitetsvurderinger af indsendte ansøgninger. Rådet giver også forskningsfaglig rådgivning efter anmodning eller på eget initiativ. Rådet består af anerkendte forskere fordelt på en bestyrelse og et antal faglige forskningsråd. Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling udpeger alle medlemmerne. I forhold til de faglige forskningsråd har bestyrelsen alene en begrænset instruktionsbeføjelse.


3.2.2. Evalueringspanelets overvejelser og anbefalinger


Evalueringspanelet anbefaler, at bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd lægges sammen med bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd til Danmarks Forskningsfond for herved at skabe en ramme for realisering af de synergimuligheder, der repræsenteres inden for de to råds ansvarsområder.


Det er videre evalueringspanelets vurdering, at Det Frie Forskningsråds primære funktion er bevillingsfunktionen. I det omfang rådet varetager rådgivningsopgaver, anbefales det at gå bort fra den tidligere skelnen mellem forskningsfaglig og forskningspolitisk rådgivning.


Derudover anbefaler panelet, at man øger brugen af eksterne bedømmere i de faglige forskningsråd, reducerer antallet af medlemmer og øger andelen af internationale medlemmer i de faglige forskningsråd. Desuden anbefales, at den forskningsfaglige kompetence i sekretariatsledelsen styrkes, bl.a. for at sekretariatet kan tage mere aktiv del i opfølgningen på ansøgninger og bevillinger.


Panelet vurderer videre, at det er uhensigtsmæssigt, at bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd ikke har kompetence til at udpege medlemmerne af de faglige forskningsråd.


Endelig er det evalueringspanelets anbefaling, at en række af de små bevillingstyper, som Det Frie Forskningsråd traditionelt har benyttet sig af, bortfalder, og at rådet fremover overvejende skal støtte større projekter.


3.2.3. Den foreslåede ordning


Formålet for Det Frie Forskningsråd foreslås skærpet sådan, at rådet får et klart ansvar for at udvikle det forskningsfaglige niveau i Danmark og sikre mulighederne for nybrud i forskningen gennem sin tilrettelæggelse af opgaverne med bevillingsfunktionen. Som konsekvens af forslaget om at nedlægge Koordinationsudvalget foreslås, at rådet får pligt til at sørge for løbende koordination af sine aktiviteter med det øvrige forskningssystem, jf. tilsvarende om Det Strategiske Forskningsråd nedenfor pkt. 3.3.3. Rådet foreslås endvidere pålagt et klart ansvar for at sikre støtte til både enkelte videnskabelige forskningsområder, til tværvidenskabelig forskning og til dansk forsknings internationale aktiviteter. Kravene til rådets årlige rapportering til ministeren foreslås udvidet til tillige at omfatte en plan for rådets fremadrettede arbejde.


Det foreslås videre at tydeliggøre rollefordelingen mellem bestyrelse og faglige forskningsråd. Bestyrelsens ansvar for at virkeliggøre rådets formål præciseres, og det foreslås, at bestyrelsen i højere grad end i dag får mulighed for at udstede retningslinjer, som er bindende for de faglige forskningsråds tilrettelæggelse af arbejdet med bevillingsfunktionen, herunder retningslinjer for brug af ekstern bedømmelse og for brug af virkemidler.


Det foreslås, at ministeren for videnskab, teknologi og udvikling fortsat er ansvarlig for at udpege medlemmer til både bestyrelsen og de faglige forskningsråd. Det er vurderingen, at det nuværende system med indstillinger fra Det Frie Forskningsråds bestyrelse og udpegning ved ministeren for videnskab, teknologi og udvikling fungerer hensigtsmæssigt. Med henblik på at reducere risici for inhabilitet i rådene og som udtryk for det politiske ønske om rådenes øgede anvendelse af ekstern bedømmelse foreslås indsat en øvre grænse for det samlede antal medlemmer i de faglige forskningsråd. Endelig foreslås det præciseret, at medlemmerne af de faglige forskningsråd skal have indsigt i international forskning. Kravene til medlemmerne af Det Frie Forskningsråds bestyrelse ændres ikke.


Anbefalingen om at lægge bestyrelserne for henholdsvis Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd sammen er ikke blevet fulgt, da det er den generelle holdning, at forskningsrådssystemet i sin nuværende konstruktion har behov for ro til at virke og udvikle sig.


3.3. Det Strategiske Forskningsråd


3.3.1 Gældende ret


Det Strategiske Forskningsråd har primært til opgave at støtte dansk forskning inden for politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder, jf. lovens § 17, stk. 1. Rådet giver også forskningsfaglig rådgivning efter anmodning eller på eget initiativ. Rådet består af dels en bestyrelse af anerkendte forskere og forskningskyndige, som tilsammen skal repræsentere en række kompetencer inden for forskning i offentligt og privat regi, dels et begrænset antal programkomiteer af anerkendte forskere. Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling udpeger bestyrelsen, mens bestyrelsen selv udpeger medlemmer af programkomiteerne. I forhold til programkomiteerne har bestyrelsen efter loven lige så begrænset instruktionsbeføjelse, som bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd har i forhold til de faglige forskningsråd.


3.3.2. Evalueringspanelets overvejelser og anbefalinger


Evalueringspanelet anbefaler, at bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd lægges sammen med bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd til Danmarks Forskningsfond for herved at skabe en ramme for realisering af de synergimuligheder, der repræsenteres inden for de to råds ansvarsområder. Det anbefales videre, at ansvarsfordelingen mellem bestyrelse og programkomiteer tydeliggøres.


Derudover er det panelets anbefaling, at medlemmer af programkomiteer skal have et forskningsudsyn, der tilsammen dækker kvalitet, relevans og effekt.


Endelig anbefales det, at den forskningsfaglige kompetence i sekretariatsledelsen styrkes, jf. tilsvarende ovenfor under pkt. 3.2.2.


Sammenfattende er det evalueringspanelets vurdering, at Det Strategiske Forskningsråd langt overvejende er velfungerende.


3.3.3. Den foreslåede ordning


Formålet for Det Strategiske Forskningsråd foreslås skærpet i lighed med den del af lovforslaget, der vedrører Det Frie Forskningsråd. Rådet foreslås i den forbindelse pålagt et klart ansvar for at sikre støtte til navnlig tværvidenskabelig forskning og internationale aktiviteter. Det foreslås endvidere, at rådet får mere fleksible rammer for at deltage i større fælles satsninger med eksterne samarbejdspartnere.


I lighed med den del af lovforslaget, der vedrører Det Frie Forskningsråd, foreslås Det Strategiske Forskningsråd pålagt at sørge for løbende koordination af sine aktiviteter med det øvrige forskningssystem samt at udvide sin årlige rapportering til at omfatte en plan for rådets fremadrettede arbejde, jf. ovenfor pkt. 3.2.3.


Tilsvarende foreslås rollefordelingen mellem bestyrelse og programkomiteer tydeliggjort. Bestyrelsens ansvar for at virkeliggøre rådets formål foreslås præciseret, og det foreslås, at bestyrelsen i højere grad end i dag får mulighed for at udstede retningslinjer, som er bindende for programkomiteernes tilrettelæggelse af arbejdet med bevillingsfunktionen, herunder retningslinjer for brug af ekstern bedømmelse og for brug af virkemidler.


Det foreslås at præcisere kravene til medlemmerne af programkomiteerne sådan, at de ud over at være anerkendte forskere inden for den enkelte programkomités forskningsområde tilsammen har kompetence til at vurdere kvalitet, effekt og relevans af forskningsaktiviteterne. Kravene til medlemmerne af Det Strategiske Forskningsråds bestyrelse ændres ikke.


Anbefalingen om at lægge bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd sammen med bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd er ikke blevet fulgt, jf. ovenfor pkt. 3.2.3.


3.4. Koordinationsudvalget


3.4.1. Gældende ret


Efter lovens kapitel 6 har Koordinationsudvalget primært til formål at fremme samarbejdet om bevillingsfunktionen mellem Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd, Danmarks Grundforskningsfond, Højteknologifonden, Rådet for Teknologi og Innovation og det øvrige forskningssystem. Udvalget koordinerer opgaveløsningen i de tre råd og de to fonde, herunder koordinering af dansk forsknings internationale aktiviteter. Udvalget udarbejder retningslinjer for Det Frie Forskningsråds og Det Strategiske Forskningsråds udøvelse af bevillingsfunktionen.


Koordinationsudvalget fordeler midler til forskeruddannelse til Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd. Udvalget bistår efter anmodning ministeren for videnskab, teknologi og udvikling i særlige rådgivningssager.


3.4.2. Evalueringspanelets overvejelser og anbefalinger


Evalueringspanelet anbefaler, at Koordinationsudvalget nedlægges, da der med den af panelet foreslåede oprettelse af Danmarks Forskningsfond, jf. pkt. 3.2.2 og 3.3.2, ikke er behov for et organ til at koordinere mellem de bevillingsgivende organer. Derudover er det panelets vurdering, at Koordinationsudvalget ikke har tilført forskningsrådssystemet nogen merværdi.


3.4.3. Den foreslåede ordning


Koordinationsudvalget foreslås nedlagt.


Koordineringen med det øvrige forskningssystem, herunder af dansk forsknings internationale aktiviteter, foreslås i stedet varetaget af Danmarks Forskningspolitiske Råd samt Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd.


Udvalgets opgaver med koordinering af samarbejdet om bevillingsfunktionen og udarbejdelse af retningslinjer foreslås pålagt Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd.


Der foreslås ingen særlig regulering i loven af midler til forskeruddannelse, jf. nærmere ovenfor pkt. 2.2.1.


Der foreslås heller ingen særlig regulering i loven af de særlige rådgivningsopgaver, som udvalget varetager efter den gældende lov. Sådanne opgaver vil kunne varetages af Danmarks Forskningspolitiske Råd, Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd som led i rådenes øvrige opgavevaretagelse.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for stat, regioner og kommuner


Lovforslaget indeholder øgede udgifter for staten på i alt 8-9 mio. kr. årligt til henholdsvis en højere grad af ekstern bedømmelse i Det Frie Forskningsråd (ca. 4,5 mio. kr.) og øgede økonomiske udgifter til sekre­ta­riats­betjening af Det Frie Forskningsråd (3 mio. kr.) og Danmarks Forskningspolitiske Råd (1 mio. kr.).


En øget ekstern bedømmelse forventes at give en merudgift for Det Frie Forskningsråd på ca. 4,5 mio. kr. Det endelige beløb vil afhænge af, hvordan rådet konkret tilrettelægger den eksterne bedømmelse. Det Frie Forskningsråd afholder i dag udgifter til bedømmelse af ansøgninger inden for sin forskningsbevilling på finanslovens § 19.41.12. Det Frie Forskningsråd, og meromkostningen vil ligeledes skulle finansieres herfra.


En styrket sekretariatsbetjening af Det Frie Forskningsråd vil give en merudgift på 3 mio. kr. Beløbet finansieres ved at reducere Det Frie Forskningsråds forskningsbevilling på finanslovens § 19.41.12. Det Frie Forskningsråd med 3 mio. kr. og samtidig øge Forsknings- og Innovationsstyrelsens bevilling til sekreta­riats­betjening på finanslovens § 19.11.03. Forsknings- og Innovationsstyrelsen med 3 mio. kr.


Styrkelsen af sekretariatsbetjeningen forventes endvidere at medføre, at sekretariaterne i stigende omfang vil blive varetaget af medarbejdere, som selv er forskeruddannede. Dette forhold vil fremover kunne forkorte sagsbehandlingstiden i visse sager, idet det vil gøre det muligt i begrænset omfang at delegere kompetence fra rådene til sekretariaterne også i sager, der kræver forskningsfaglig indsigt.


En styrkelse af Danmarks Forskningspolitiske Råd vil - med fradrag af besparelsen ved nedlæggelse af Koordinationsudvalget - give en meromkostning på 1 mio. kr. Denne styrkelse finansieres af henholdsvis Det Frie Forskningsråds og Det Strategiske Forskningsråds forskningsbevillinger i et forhold, der svarer til størrelsen af de respektive bevillinger. I 2009 er forholdet 53/47. På baggrund af denne nøgle, og da det kun er muligt at overføre beløb i hele hundredtusinder på bevillingslovene, reduceres Det Frie Forskningsråds forskningsbevilling på finanslovens § 19.41.12. Det Frie Forskningsråd med 500.000 kr. og Det Strategiske Forskningsråds forskningsbevilling på finanslovens § 19.41.11. Det Strategiske Forskningsråd med 500.000 kr. Samtidig øges Forsknings- og Innovationsstyrelsens bevilling til sekretariatsbetjening på finanslovens § 19.11.03. Forsknings- og Innovationsstyrelsen med 1 mio. kr. Fordelingsnøglen justeres hvert år på finansloven.


Endelig vil universiteterne få overført 90 pct. af den særlige bevilling til forskeruddannelse på finanslovens § 19.42. Forskeruddannelse til deres basisbevilling til forskeruddannelse på finanslovens § 19.25.05.55. Basisbevillinger til forskeruddannelse. Af de resterende 10 pct. overføres 2,4 mio. kr. årligt som en særlig pulje til finanslovens § 19.55.05.30. Arktisk forskning, til finansiering af en tredjedel af hver af tre ph.d.-stipendier årligt til styrkelse af forskningsudvikling og forskerrekruttering i Grønland, jf. aftaler mellem Forsknings- og Innovationsstyrelsen, Koordinationsudvalget og Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, Naalakkersuisut. Resten af de 10 pct. overføres som en særlig pulje til Det Frie Forskningsråd til dækning af ansøgning om støtte til forskeruddannelse på andre offentlige forskningsinstitutioner end universiteter.


Lovforslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for regioner eller kommuner.


5. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet


Lovforslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet.


6. Administrative konsekvenser for borgerne


Sagsbehandlingstiden for ansøgninger om forskningsmidler fra Det Frie Forskningsråd forventes at stige fra 3-4 måneder til 6-7 måneder på grund af den øgede brug af eksterne bedømmere. Dette opvejes af den forventede bedre kvalitet i sagsbehandlingen i forskningsrådssystemet.


7. Miljømæssige konsekvenser


Lovforslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.


8. Forholdet til EU-retten


Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.


9. Høring


Følgende myndigheder, organisationer m.v. er blevet hørt over et udkast til lovforslaget: Region Hovedstaden, Region Midtjylland, Region Nordjylland, Region Sjælland, Region Syddanmark, IT- og Telestyrelsen, Rigsrevisionen, Universitets- og Bygningsstyrelsen, Styrelsen for Internationale Uddannelser, Danmarks Tekniske Universitet, Handelshøjskolen i København, IT-Universitetet i København, Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Anvendt KommunalForskning, Arkitektskolen Aarhus, Center for Regional- og Turismeforskning, Danmarks Biblioteksskole, Danmarks Designskole, Danmarks Meteorologiske Institut, Dansk Arkitektur Center, Dansk Institut for Internationale Studier, Dansk Sundhedsinstitut, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, De Økonomiske Råd, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Forsvarets Forskningstjeneste, IT-Vest, Kennedy Centret - Nationalt forsknings- og rådgivningscenter for genetik, synshandicap og mental retardering, Kunstakademiets Arkitektskole, Kunstakademiets Konservatorskole, Nationalmuseet, Rigsarkivet, SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Statens Serum Institut, Statsbiblioteket, Akademiet for de Tekniske Videnskaber, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til almene formaal, Carlsbergfondet, Bitten og Mads Clausens Fond, Danmarks Apotekerforening, Danmarks Forskningspolitiske Råd, Danmarks Grundforskningsfond, Det Frie Forskningsråd, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, Det Strategiske Forskningsråd, Fabrikant Mads Clausens Fond, Højteknologifonden, Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland, Koordinationsudvalget, Kræftens Bekæmpelse, Lundbeckfonden, Nordea-fonden, Novo Nordisk Fonden, Oticonfonden, Rockwool Fonden, Rådet for Teknologi og Innovation, Teknologirådet, Trygfonden, Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed, Veluxfonden, Villum Kann Rasmussen Fonden, Vækstfonden, Akademikernes Centralorganisation, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Byggematerialebranchen, CO-industri, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Erhverv, DEA, DI - Organisation for Erhvervslivet, Danmarks Jurist- og Økonomforbund, Danske Regioner, Danske Studerendes Fællesråd, DM - fagforening for højtuddannede, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FUHU, Godkendt Teknologisk Service, Ingeniørforeningen i Danmark, IT-Branchen, KL, Landbrug & Fødevarer, Landsorganisationen i Danmark, Lægeforeningen, Lægemiddelindustriforeningen, Rektorkollegiet og Sektorforskningens Direktørkollegium.


   
10. Sammenfattende skema
 
Positive konsekvenser/
mindre udgifter
Negative konsekvenser/
merudgifter
Økonomiske konsekvenser for stat, regioner og kommuner
Ingen
I alt 8-9 mio. kr., som dækkes inden for rammen af forskningsrådenes gældende bevillinger.
Administrative konsekvenser for stat, regioner og kommuner
Bedre kvalitet i sagsbehandlingen i forskningsrådssystemet.
Lovforslaget indeholder visse organisatoriske og administrative ændringer, der forventes at forlænge sagsbehandlingen i forskningsrådssystemet og Forsknings- og Innovationsstyrelsen.
Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet
Ingen
Ingen
Administrative konsekvenser for erhvervslivet
Ingen
Ingen
Administrative konsekvenser for borgerne
Bedre kvalitet i sagsgangen i forskningsrådssystemet
Sagsbehandlingstiden for ansøgninger om forskningsmidler fra Det Frie Forskningsråd forventes at stige fra 3-4 måneder til 6-7 måneder.
Miljømæssige konsekvenser
Ingen
Ingen
Forholdet til EU-retten
Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.


Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser


Til § 1

Til nr. 1


Ændringen er en konsekvens af forslaget om at nedlægge Koordinationsudvalget, jf. § 1, nr. 46.


Til nr. 2


Ændringen er en konsekvens af forslaget om at styrke formålet for Danmarks Forskningspolitiske Råd, jf. § 1, nr. 8.


Til nr. 3


Ændringen af ordet »fondsfunktion« til ordet »bevillingsfunktion« skal tydeliggøre rådenes opgave med at behandle ansøgninger og tildele bevillinger til forskningsaktiviteter.


Til nr. 4


I overensstemmelse med evalueringspanelets anbefalinger foreslås det, at den gældende sondring mellem forskningsfaglig og forskningspolitisk rådgivning ophæves set i sammenhæng med forslaget til ny definition af begrebet »rådgivning om forskning«, jf. § 1, nr. 7.


Til nr. 5 og 6


Ændringerne er konsekvenser af forslaget om at nedlægge Koordinationsudvalget, jf. § 1, nr. 46.


Til nr. 7


Forslaget til ny definition af begrebet »rådgivning om forskning« er en konsekvens af evalueringspanelets anbefaling om at opgive den gældende sondring mellem forskningsfaglig og forskningspolitisk rådgivning. Med den foreslåede definition vil rådene være frit stillede til at rådgive om alle aspekter af forskning. Det er dog fortsat tanken, at Danmarks Forskningspolitiske Råd generelt giver rådgivning på overordnet niveau, mens rådgivningen i regi af Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd forventes at være mere kon­kret i forhold til rådenes respektive ansvarsområder, jf. nedenfor bemærkningerne til § 1, nr. 8.


Til nr. 8


Med nyaffattelsen af § 3, stk. 1, foreslås formålet for Danmarks Forskningspolitiske Råd skærpet sådan, at rådet får et klarere ansvar for aktivt og på overordnet niveau at rådgive det politiske niveau om forskning. Dermed imødekommes evalueringspanelets anbefalinger om at styrke rådets rolle og ansvar. Det er tanken, at rådet i vidt omfang skal følge den internationale udvikling og tendenserne i forskningen, bl.a. med henblik på i god tid at opfange og rådgive om de aktuelle forskningsbehov.


Nyaffattelsen af § 3, stk. 2 og 3, viderefører den gældende lovs § 3, stk. 1, 2. og 3. pkt. om rådets rådgivning.


Til nr. 9


Ændringen er en konsekvens af forslagene til § 1, nr. 4 og 7, hvorefter den gældende sondring mellem forskningsfaglig og forskningspolitisk rådgivning ophæves.


Til nr. 10


Ændringen er en konsekvens af forslaget om at nedlægge Koordinationsudvalget, jf. § 1, nr. 46.


Til nr. 11


Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 4.


Til nr. 12


I overensstemmelse med evalueringspanelets anbefalinger foreslås indsat skærpede krav til sammensætningen af Danmarks Forskningspolitiske Råd, sådan at det sikres, at formanden og medlemmerne tilsammen har de kompetencer, som skønnes nødvendige for at kunne løfte rådets nye ansvar og opgaver.


Til nr. 13


Der foreslås en ny overskrift, som bedre dækker det skærpede fokus på Det Frie Forskningsråds formål og ansvar.


Til nr. 14


Med nyaffattelsen af § 7 imødekommes evalueringspanelets anbefaling om at supplere den gældende lovs fokus på struktur og procedurer med substansbeskrivelser af overordnet indhold.


Nyaffattelsen af § 7, stk. 1, 1. pkt., gengiver hovedprincippet i den gældende lovs § 7, stk. 1, 1. pkt. Det Frie Forskningsråds nuværende opgave med at støtte dansk forskning baseret på forskernes egne initiativer fortsætter således uændret fra hovedloven i 2003.


Nyaffattelsen af § 7, stk. 1, 2. pkt., skærper og tydeliggør rådets ansvar dels for aktivt at udvikle det forskningsfaglige niveau, dels for at sikre nybrud i forskningen. Det præciseres samtidig, at rådets indsats ikke skal ske isoleret, men i koordination med det øvrige forskningssystem, dvs. de øvrige forskningsråd og fonde, herunder Det Strategiske Forskningsråd, Rådet for Teknologi og Innovation, Danmarks Grundforskningsfond og Højteknologifonden samt relevante forskningsinstitutioner.


Med forslaget tillægges rådet et større og klarere ansvar for om nødvendigt aktivt at tilskynde forskere til øget nytænkning, også på tværs af de traditionelle forskningsområder, f.eks. gennem rådets valg af virkemidler.


Med nyaffattelsen af § 7, stk. 2, vil Det Frie Forskningsråd gennem sin opgavevaretagelse blive ansvarlig for dels at sikre, at der tildeles bevillinger til både enkelte videnskabelige forskningsområder og til tværvidenskabelig forskning, dels at sikre støtte til dansk forsknings internationale aktiviteter. Forslaget skal ses i sammenhæng med forslaget om at nedlægge Koordinationsudvalget, som efter den gældende lov bl.a. har til opgave at fremme dansk forsknings internationale aktiviteter.


Med nyaffattelsen af § 7, stk. 3, ønskes det præciseret, at rådet har ansvar for, at bevillinger til forskningsformål gives efter ansøgning (som hidtil), til internationalt samarbejde (som hidtil) samt til særlige initiativer (som hidtil). Nyaffattelsen sammendrager den gældende lovs § 7, stk. 2-6, idet den tidligere eksemplificerende opremsning af virkemidler er udeladt. Det anses hverken for nødvendigt eller hensigtsmæssigt direkte i loven at liste eksempler på de aktiviteter, som forskningsbevillinger vil kunne anvendes til. Det vil således fortsat være rådet selv, som træffer beslutning herom, idet det dog forventes, dels at større bevillingstyper prioriteres frem for mindre bevillingstyper, dels at hele forskningsprojekter prioriteres frem for enkeltaktiviteter. Der henvises også til bemærkningerne til § 1, nr. 19.


Tildelingskriterierne i de enkelte uddelingsrunder fastsættes og offentliggøres af rådet i forbindelse med indkaldelsen af ansøgninger (ved offentligt opslag).


Nyaffattelsen af § 7, stk. 4, svarer til den gældende lovs § 7, stk. 1, 2. pkt., med den ændring, at støtten ikke længere er begrænset til politisk prioriterede virkemidler inden for dansk forskning, dvs. støtten vil også kunne gives til virkemidler uden for dansk forskning, f.eks. som led i det internationale forskningsarbejde.


§ 7, stk. 5, viderefører uændret den gældende lovs § 7, stk. 5.


Til nr. 15


Ændringen er en konsekvens af den nye overskrift til § 7, jf. § 1, nr. 13.


Til nr. 16


Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 4 og 7.


Til nr. 17


Efter den gældende lov har Det Frie Forskningsråd pligt til at afgive en årlig rapport om sit virke til ministeren for videnskab, teknologi og udvikling. Denne rapporteringspligt foreslås udvidet til tillige at omfatte en plan for de kommende 2-3 år. Udvidelsen skal ses i sammenhæng med det udvidede ansvar, der tillægges rådet i den foreslåede § 7, idet det anses for nødvendigt at pålægge rådet et øget ansvar for tillige at planlægge aktiviteter fremadrettet.


Til nr. 18


Der foreslås en ny overskrift, som svarer til den foreslåede rollefordeling mellem bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd og de faglige forskningsråd.


Til nr. 19


Med § 9 a, stk. 1, foreslås det, at bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd får ansvar for opfyldelsen af rådets formål. Forslaget skal ses i sammenhæng med den nye formålsbeskrivelse i § 7.


Efter den gældende lovs § 12, stk. 1, har bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd alene i generelle administrative anliggender en instruktionsbeføjelse over for de faglige forskningsråd. Koordinationsudvalget har derimod efter den gældende lovs § 25, stk. 3, hjemmel til at udarbejde bindende retningslinjer for rådenes udøvelse af fondsfunktionen.


Med § 9 a, stk. 2, foreslås det, at bestyrelsen får styrkede muligheder for at sikre virkeliggørelsen af rådets formål og lede arbejdet i rådet. Bestyrelsen vil over for de faglige forskningsråd få egentlig instruktionsbeføjelse om opgaveløsningen, jf. tilsvarende forslaget til nyt § 13, stk. 3, hvorved det også sikres, at støtte tildeles på en ensartet og gennemsigtig måde. Bestyrelsens instruktionsbeføjelse foreslås således ikke som hidtil begrænset til »generelle administrative anliggender«. Bestyrelsen vil f.eks. kunne udarbejde retningslinjer for de typer af virkemidler, som de faglige forskningsråd vil kunne udmønte bevillinger til, herunder størrelsen af bevillingerne. Bestyrelsen vil tilsvarende kunne udarbejde retningslinjer for de faglige forskningsråds anvendelse af eksterne bedømmere i ansøgningsbehandlingen.


For at imødekomme evalueringspanelets anbefalinger og åbne mere for eksterne forskningskyndige bidrag i ansøgningsbehandlingen er det således tanken, i lighed med institutionerne i de lande, vi normalt sammenligner os med, at forskningsrådene i højere grad end hidtil anvender eksterne bedømmere til at bistå med vurderingen af ansøgningernes forskningsfaglige kvalitet. Det forudses i den forbindelse, at den eksterne bedømmelse tilrettelægges under hensyntagen til de bedste erfaringer fra andre lande samtidig med, at ressourceforbruget søges anvendt bedst muligt, f.eks. ved anvendelse af bedømmelsespaneler, hvor en gruppe bedømmere i fællesskab vurderer flere ansøgninger inden for samme område. Eller ved at anvende individuelle bedømmere i situationer, hvor det måtte anses for en bedre løsning, f.eks. til bedømmelse af ansøgninger vedrørende forskningsområder, hvor der hersker modsatrettede teorier og opfattelser. I sådanne tilfælde er det at foretrække, at ansøgeren får mulighed for at udtrykke synspunkter vedrørende valg af eksterne bedømmere. Det må imidlertid også forudses, at rådet over tid gør sig sine egne erfaringer om anvendelsen af eksterne bedømmere, og sådanne erfaringer bør bestyrelsen selvsagt tage højde for og inddrage i det omfang, den vælger at udstede nærmere retningslinjer netop for forskningsrådenes anvendelse af eksterne bedømmere.


Bestyrelsens udvidede instruktionsbeføjelse udstrækkes ikke til den konkrete, individuelle forvaltningsretlige afgørelse. Uanset bestyrelsens udvidede adgang til at udstede retningslinjer og uanset rådenes anvendelse af eksterne bedømmere er det fortsat de faglige forskningsråds ansvar at udøve den konkrete bevillingskompetence og træffe afgørelse om, hvorvidt en ansøgning imødekommes eller ikke, jf. forslaget til § 13, stk. 1.


Bestyrelsens udvidede beføjelser tænkes heller ikke udstrakt til f.eks. generelt at ændre forskningsrådenes årelange praksis om at udstede bevillinger til hovedansøgeren personligt. Derfor foreslås det nu lovreguleret, at bevillinger skal gives personligt til hovedansøgeren, jf. forslaget til ny § 13, stk. 2, og bemærkningerne nedenfor til § 1, nr. 24.


For at sikre videndeling, ensartethed i ansøgningsbehandlingen og større gennemskuelighed foreslås i § 9 a, stk. 2, 2. pkt., at bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd skal koordinere sine retningslinjer med bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd, som foreslås pålagt tilsvarende koordinationsforpligtelse i forslaget til § 19 a, stk. 2, 2. pkt. Rådenes forskellighed tilsiger dog, at der ikke kan være krav om, at retningslinjerne fra de to bestyrelser er fuldt enslydende, idet retningslinjerne navnlig må tage hensyn til rådenes forskellige opgaver.


Efter lovens § 15 har ministeren for videnskab, teknologi og udvikling bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler for bl.a. rådets sagsbehandling, herunder om inddragelse af eksterne eksperter ved bedømmelsen af ansøgninger. I det omfang ministeren fastsætter regler efter § 15, vil disse være bindende for bestyrelsen og de faglige forskningsråd.


Med § 9 a, stk. 3, foreslås det, at bestyrelsen får ansvar for koordination af rådets virksomhed med det øvrige forskningssystem. Forslaget skal ses i sammenhæng med forslaget om nedlæggelse af Koordinationsudvalget, der hidtil har haft koordineringsopgaven.


§ 9 a, stk. 4, viderefører den gældende lovs § 12, stk. 2, der foreslås ophævet, jf. lovforslagets § 1, nr. 23.


Til nr. 20


Forslaget svarer til den gældende lovs § 14, stk. 3, der foreslås ophævet, jf. § 1, nr. 26.


Til nr. 21


Ændringen er en lovteknisk konsekvens af § 1, nr. 46.


Til nr. 22


Ændringen er en lovteknisk konsekvens af § 1, nr. 21.


Til nr. 23


Ændringen er en lovteknisk konsekvens af § 1, nr. 19.


Til nr. 24


Forslaget til § 13, stk. 1, er en sproglig ændring i forhold til den gældende lovs § 13, 1. led, som følge af lovforslagets generelle fokus på fordelingen af ansvar.


Som anført i bemærkningerne til § 1, nr. 19, ønskes det med forslaget til § 13, stk. 2, reguleret direkte i loven, at den hidtidige praksis om at udstede bevillinger til hovedansøgeren personligt skal fortsætte. Eventuelt overhead til administration vil tilfalde den eller de institutioner el.lign., som i bevillingsperioden er berettigede dertil efter de til enhver tid gældende regler.


Forslaget til § 13, stk. 3, er en konsekvens af forslaget til § 9 a, stk. 2, 2. pkt., hvorefter bestyrelsen udarbejder bindende retningslinjer til de faglige forskningsråd. Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 19.


Forslaget til § 13, stk. 4, gengiver gældende lovs § 13, 2. led.


Til nr. 25


Med § 14, stk. 2, 1. pkt., foreslås det, at ministeren for videnskab, teknologi og udvikling højest kan udpege et samlet antal på op til 75 medlemmer til de faglige forskningsråd.


Forslaget imødekommer anbefalingerne fra evalueringspanelet om at begrænse antallet af rådsmedlemmer bl.a. med det formål at reducere risikoen for inhabilitet.


Forslaget til § 14, stk. 2, 2. pkt., viderefører den gældende lovs § 14, stk. 2, med den ændring, at medlemmer udpeges således, at der i det enkelte råd opnås »bred faglig dækning inden for rådets virke samt bred erfaring både inden for dansk og international forskning« i modsætning til gældende lovs krav om »bredest mulige faglige dækning inden for rådets virke«.


Ændringen af kravene til rådenes faglige dækning skal ses i sammenhæng med ønsket om, at rådene i højere grad anvender eksterne bedømmere til at bistå med den forskningsfaglige bedømmelse af ansøgninger. Samtidig er der tilføjet et krav om, at det enkelte råd sammensættes, sådan at der tillige opnås erfaring inden for international forskning. Dette forslag skal ses som et led i ønsket om at skærpe formålet med Det Frie Forskningsråd generelt, jf. forslaget til § 7, samtidig med, at det imødekommer anbefalingerne fra evalueringspanelet om at skabe større udsyn og reducere mulighederne for inhabilitet i rådene ved at inddrage forskere, som ikke nødvendigvis er en del af det danske forskningssystem.


Til nr. 26


Ændringen er en konsekvens af § 1, nr. 20.


Til nr. 27


Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 3.


Til nr. 28


Der foreslås en ny overskrift, som bedre dækker det skærpede fokus på Det Strategiske Forskningsråds formål og ansvar.


Til nr. 29


Forslaget til § 17, stk. 1, 1. pkt., gengiver beskrivelsen af rådets funktion i den gældende lovs § 17, stk. 1. Forslaget til § 17, stk. 1, 2. pkt., svarer til den gældende lovs § 17, stk. 6.


Forslaget til § 17, stk. 2, er nyt og skal ses i sammenhæng med forslaget til § 7, stk. 2. Efter forslaget om at nedlægge Koordinationsudvalget anses det for nødvendigt at præcisere, at også Det Strategiske Forskningsråd har ansvar for at sikre støtte til dansk forsknings internationale aktiviteter.


Forslaget til § 17, stk. 3, skal ses i sammenhæng med forslaget til § 7, stk. 3. Forslaget sammendrager gældende lovs § 17, stk. 2 og 3, idet den tidligere eksemplificerende opremsning af virkemidler er udeladt. Det anses hverken for nødvendigt eller hensigtsmæssigt direkte i loven at liste eksempler på de aktiviteter, som forskningsbevillinger vil kunne anvendes til. Det vil således fortsat være rådet selv, som træffer beslutning herom, jf. bemærkningerne til § 1, nr. 39, vedrørende § 19 a.


Tildelingskriterierne i de enkelte uddelingsrunder fastsættes og offentliggøres af rådet i forbindelse med indkaldelsen af ansøgninger (ved offentligt opslag).


Til nr. 30


Ændringen er en konsekvens af § 1, nr. 35, hvorefter den gældende lovs § 17, stk. 6, er indeholdt i forslaget til § 17, stk. 1.


Til nr. 31 og 32


Bestemmelsen er en tilføjelse til den gældende lovs § 17, stk. 7, der bliver stk. 6. Bestemmelsen foreslås tilføjet for at give Det Strategiske Forskningsråd klar hjemmel til at modtage finansiering fra andre samarbejdspartnere med henblik på tildeling af større bevillinger, f.eks. som led i fælles satsninger inden for et bredere område. Det fastholdes, at bevillingerne skal være til gavn for dansk forskning, men det er ikke tanken herved at udelukke, at bevillingerne tillige kan finansiere aktiviteter af tilstødende karakter, i første række innovationsfremmende aktiviteter.


Det forventes, at midlerne til sådanne større bevillinger bl.a. vil komme fra andre forsknings- og innovationsbevilgende myndigheder, f.eks. Rådet for Teknologi og Innovation, Højteknologifonden eller andre aktører inden for det øvrige forsknings- og innovationssystem. Sådanne eksterne samarbejdspartnere vil i et vist omfang selv være reguleret af egne regelsæt, og der er derfor behov for at give ministeren mulighed for at godkende undtagelser fra de bestemmelser i lov om forskningsrådgivning m.v., som vil kunne forventes i unødigt omfang enten at kollidere med andre regelsæt eller i det hele taget at være til hinder for et effektivt samarbejde om tildeling af fælles bevillinger.


Et aktuelt eksempel på tildeling af større bevillinger med ekstern finansiering er den såkaldte Strategic Platform for Innovation and Research (SPIR). SPIR er et nyt initiativ til meget store fælles forsknings- og innovationssatsninger, som finansieres med midler både fra Det Strategiske Forskningsråd og fra Rådet for Teknologi og Innovation. Initiativet udmøntes med respekt af de gældende regelsæt for de to råd, men det har vist sig meget uhensigtsmæssigt og uigennemsigtigt ikke mindst for bevillingsmodtagerne, at den fælles satsning reguleres af to regelsæt. Ansøgningsprocessen, beslutningsprocessen og ikke mindst bevillingsadministrationen vil fremover kunne tilrettelægges langt mere smidigt, effektivt og hensigtsmæssigt, hvis der som nu foreslået gives ministeren for videnskab, teknologi og udvikling mulighed for efter anmodning fra bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd at tilpasse processen efter de konkrete omstændigheder afhængig af bl.a. de eksterne medfinansierende samarbejdspartneres forhold.


Til nr. 33


Bestemmelsen i gældende lovs § 17, stk. 8, foreslås ophævet, idet rådet i praksis ikke giver en rådgivning, der rækker ud over, hvad der følger af forvaltningsloven.


Til nr. 34


Ændringen er en konsekvens af den nye overskrift til § 17, jf. § 1, nr. 28.


Til nr. 35


Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 4 og 7.


Til nr. 36


Ændringen er en konsekvens af, at rådets forpligtelse til at opsøge nye forskningstendenser allerede fremgår af lovens § 17, stk. 7, der bliver til stk. 6, jf. § 1, nr. 30.


Til nr. 37


Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 17.


Til nr. 38


Der foreslås en ny overskrift, som svarer til den foreslåede rollefordeling mellem bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd og programkomiteerne.


Til nr. 39


Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 19, vedrørende forslaget til § 9 a. Forslaget til § 19 a, stk. 4, svarer til den gældende lovs § 22, stk. 2.


Til nr. 40


Ændringen er en konsekvens af § 1, nr. 42 og 46.


Til nr. 41


Ændringen er en lovteknisk konsekvens af § 1, nr. 40.


Til nr. 42


For så vidt angår forslaget til § 21 a, stk. 1-3 og 5, henvises der til bemærkningerne til § 1, nr. 24, vedrørende ejerskab til bevillinger og bistand til bestyrelsen med rådgivning om forskning. Med forslaget til § 21 a, stk. 4, præciseres det, at de faglige forskningsråd og Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland skal følge bestyrelsens retningslinjer, hvis forskningsrådene eller kommissionen har fået tildelt programmidler af bestyrelsen.


I overensstemmelse med anbefalingerne fra evalueringspanelet foreslås med § 21 b, stk. 1, en præcisering af kravene til den kompetence, som medlemmerne inden for den enkelte programkomité tilsammen skal være i besiddelse af. Ud over det gældende krav om, at samtlige medlemmer skal være anerkendte forskere, foreslås således, med sigte på formålet med Det Strategiske Forskningsråd, at medlemmerne tillige skal have kompetence til at vurdere kvalitet, effekt og relevans af de forskningsaktiviteter, som der kan søges om støtte til. Forslaget til § 21 b, stk. 2, viderefører gældende den lovs § 21, stk. 8, 2. pkt.


Til nr. 43


Ændringen er en lovteknisk konsekvens af § 1, nr. 39.


Til nr. 44


Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 3.


Til nr. 45


Ændringen er en lovteknisk konsekvens af § 1, nr. 29.


Til nr. 46


Efter anbefaling fra evalueringspanelet foreslås det, at Koordinationsudvalget nedlægges. Den gældende lovs kapitel 6 (§§ 25-30), som regulerer Koordinationsudvalgets formål, opgaver og struktur, foreslås derfor ophævet. Koordinationsudvalgets opgaver foreslås fremover varetaget af de øvrige forskningsråd.


Til nr. 47


Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 3.


Til nr. 48


Ændringen er en lovteknisk konsekvens af § 1, nr. 5.


Til nr. 49


Forslaget til § 35, stk. 1, skal ses i sammenhæng med evalueringspanelets anbefalinger om generelt at styrke sekretariatsbetjeningen af forskningsrådene. Det er ikke i almindelighed nødvendigt at lovregulere omfanget og kvaliteten af sekretariatsbetjeningen, idet beslutning herom træffes som led i de løbende beslutninger om organisering og udførelse af opgaver i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Når det drejer sig om sekretariatsbetjeningen af Danmarks Forskningspolitiske Råd, som bl.a. har ansvar for at give ministeren, regeringen og Folketinget uafhængig og sagkyndig rådgivning om forskning på overordnet niveau, anses det dog politisk for ønskeligt at præcisere direkte i loven, at rådet sekretariatsbetjenes af en særlig enhed i ministeriet. Det betyder bl.a., at ministeriet skal sørge for, at medarbejderne i sekretariatet dedikeres til sekretariatsbetjeningen af rådet og som hovedregel ikke samtidig kan pålægges at løse andre opgaver for ministeriet.


Forslaget til § 35, stk. 2, viderefører den gældende lovs § 35, stk. 3, med den ændring, at ministerens adgang til at delegere tilsynet med bevillingsanvendelsen og legalitetskontrollen med Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråds arbejde nu fremgår af den gældende lovs § 40 a, stk. 1.


Til nr. 50-52


Ændringerne er lovtekniske konsekvenser som følge af § 1, nr. 39, 43 og 46.


Til nr. 53


Bestemmelsen foreslås ophævet, da revisionen af loven er udført og lovforslag fremsat i indeværende folketingsår.


Til § 2

Til nr. 1


Ændringen er en lovteknisk konsekvens af § 1, nr. 46.


Til § 3

Til stk. 1. Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2011.


Til stk. 2 og 3. De foreslåede skærpede kvalifikationskrav til de ministerudpegede medlemmer af henholdsvis Danmarks Forskningspolitiske Råd og de faglige forskningsråd under Det Frie Forskningsråd, jf. lovforslagets § 1, nr. 12 og 25, betyder, at de nuværende råd ikke nødvendigvis opfylder de nye krav. For at sikre, at rådene opfylder de nye krav ved lovens ikrafttrædelse, er det tanken at indhente nye indstillinger og udpege nye medlemmer til rådene pr. ikrafttrædelsen den 1. januar 2011. Det foreslås derfor, at de skærpede kvalifikationskrav træder i kraft den 1. juli 2010, sådan at ministeren kan anvende disse ved udpegninger i efteråret 2010. Nuværende medlemmer, der efter den hidtidige lov kunne genudpeges, kan genudpeges, hvis de opfylder de nye kvalifikationskrav.


Til stk. 4. De af Koordinationsudvalget udstedte bindende retningslinjer forbliver i kraft, indtil de erstattes af nye retningslinjer udstedt af henholdsvis bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd og bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd.



Bilag 1

Lovforslaget sammenholdt med gældende lov

Gældende formulering
 
Lovforslaget
   
  
§ 1
   
  
I lov om forskningsrådgivning m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 1348 af 11. december 2008, foretages følgende ændringer:
   
§ 1. Til styrkelse af forskningskvaliteten, koordinering og internationalisering af dansk forskning og formidling og anvendelse af forskningsresultater nedsætter ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Danmarks Forskningspolitiske Råd, Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd og Koordinationsudvalget.
 
1. I § 1, stk. 1, ændres », Det Strategiske Forskningsråd og Koordinationsudvalget« til: »og Det Strategiske Forskningsråd«.
Stk. 2. ---
  
Stk. 3. Danmarks Forskningspolitiske Råd har til hovedformål at sikre ministeren for videnskab, teknologi og udvikling, Folketinget og regeringen en uafhængig og sagkyndig forskningspolitisk rådgivning. Rådet har alene en rådgivningsfunktion, jf. § 3.
 
2.§ 1, stk. 3, 1. pkt., affattes således:
»Danmarks Forskningspolitiske Råd har til hovedformål at fremme udviklingen af dansk forskning til gavn for samfundet ved at sikre ministeren for videnskab, teknologi og udvikling, Folketinget og regeringen en uafhængig og sagkyndig rådgivning om forskning på overordnet niveau.«
Stk. 4. Det Frie Forskningsråd har både en fondsfunktion og en rådgivningsfunktion. Rådet har til hovedformål at støtte konkrete forskningsaktiviteter baseret på forskernes egne initiativer og give forskningsfaglig rådgivning i tilknytning hertil, jf. §§ 7 og 8.
 
3. I § 1, stk. 4, 1. pkt., og stk. 5, 1. pkt., ændres »fondsfunktion« til: »bevillingsfunktion«.
Stk. 5. Det Strategiske Forskningsråd har både en fondsfunktion og en rådgivningsfunktion. Rådet har til hovedformål at støtte forskning inden for politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder og give forskningsfaglig rådgivning i tilknytning hertil, jf. §§ 17 og 18.
 
4. I § 1, stk. 4, 2. pkt., og stk. 5, 2. pkt., ændres »forskningsfaglig rådgivning« til: »rådgivning om forskning«.
Stk. 6. Koordinationsudvalget forestår koordineringen af den offentlige fondsfunktion for forskning, jf. § 25. Udvalget fordeler desuden midler til forskeruddannelse og varetager særlige rådgivningssager, jf. §§ 26 og 27.
 
5.§ 1, stk. 6, ophæves.
Stk. 7 bliver herefter stk. 6.
Stk. 7. Rådene og udvalget i stk. 4-6 skal tilsammen sikre, at alle statslige forskningsbevillinger, der ikke er basisbevillinger knyttet til bestemte institutioner eller bevillinger til forskningsbaseret myndighedsbetjening, uddeles i åben konkurrence og efter en forskningsfaglig kvalitetsvurdering.
 
6. I § 1, stk. 7, som bliver stk. 6, ændres »og udvalget i stk. 4-6« til: »i stk. 4 og 5«.
   
§ 2. I denne lov forstås ved:
1) ---
2) ---
3) ---
 
7. I § 2 indsættes som nr. 4:
»4) Rådgivning om forskning: Rådgivning, som kan vedrøre alle aspekter af forskning, herunder politiske og faglige aspekter.«
   
§ 3. Danmarks Forskningspolitiske Råd giver ministeren for videnskab, teknologi og udvikling forskningspolitisk rådgivning. Folketinget og enhver minister kan indhente forskningspolitisk rådgivning fra rådet. Rådgivningen sker efter anmodning eller på eget initiativ.
Stk. 2. Opgaverne omfatter overordnet rådgivning om dansk og international forskningspolitik til gavn for samfundet, herunder om:
1) Rammebetingelser for forskning.
2) Forskningsbevillinger.
3) Større nationale og internationale forskningsinitiativer.
4) Udviklingen i den nationale forskningsstrategi.
5) Danmarks rolle og placering i det internationale forskningssamarbejde.
6) Forskeruddannelse og forskerrekruttering.
 
8.§ 3, stk. 1 og 2, affattes således:
»§ 3. Danmarks Forskningspolitiske Råd har til formål at fremme udviklingen af dansk forskning til gavn for samfundet. Rådet har ansvar for at give ministeren for videnskab, teknologi og udvikling uafhængig og sagkyndig rådgivning om forskning på overordnet niveau, herunder om kommende forskningsbehov, og skal sikre, at rådgivningen inddrager relevante nationale og internationale erfaringer og tendenser.
Stk. 2. Folketinget og enhver minister kan indhente rådgivning fra rådet. Rådets rådgivning sker efter anmodning eller på rådets eget initiativ.«
Stk. 3. Rådgivningen skal være baseret på dokumentation og forskningspolitiske analyser. Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd og Koordinationsudvalget er som led heri forpligtet til at give rådgivning til rådet inden for deres områder.
Stk. 4.-5. ---
 
9. I § 3, stk. 3, 1. pkt., ændres »forskningspolitiske« til: »forskningsrelevante«.
10. I § 3, stk. 3, 2. pkt., ændres », Det Strategiske Forskningsråd og Koordinationsudvalget« til: »og Det Strategiske Forskningsråd«.
Stk. 6. Rådet fremlægger en årlig rapport om dansk forskningspolitik, der indeholder rådets vurdering af dansk forsknings generelle udvikling, kvalitet i international sammenhæng og samfundsmæssige relevans. Rådet gennemfører en høring over den årlige rapport.
 
11. I § 3, stk. 6, 1. pkt., ændres »forskningspolitik« til: »forskning«.
   
§ 4. ---
Stk. 2. Rådets formand og øvrige medlemmer skal være anerkendte forskere eller forskningskyndige, der tilsammen repræsenterer indsigt i forskning ved universiteter, sektorforskningsinstitutioner, forskningsinstitutioner under Kulturministeriet og i erhvervslivet. Mindst halvdelen skal være anerkendte forskere.
Stk. 3.-4. ---
 
12.§ 4, stk. 2, 1. pkt., affattes således:
»Rådets formand og øvrige medlemmer skal være anerkendte forskere eller forskningskyndige, der tilsammen repræsenterer bred indsigt i forskning i både offentligt og privat regi samt bred indsigt i national og international forskning.«
   
Fondsfunktion
 
13.Overskriften før § 7 affattes således:
»Formål og ansvar«.
   
§ 7. Det Frie Forskningsråd skal støtte dansk forskning baseret på forskernes egne initiativer inden for både enkelte videnskabelige forskningsområder og tværvidenskabelig forskning. Rådet kan i særlige tilfælde støtte politisk prioriterede virkemidler inden for dansk forskning, hvor der er givet bevillingsmæssig hjemmel hertil.
Stk. 2. Støtten gives efter ansøgning til konkrete forskningsaktiviteter og omfatter bl.a.:
1) Forskergrupper.
2) Forskningens infrastruktur, herunder driftstilskud og apparatur.
3) Forskernetværk.
4) Internationalt samarbejde.
5) Forskeruddannelse.
6) Forskningskonsortier.
Stk. 3. Rådet kan desuden uddele tilskud til enkeltstipendier.
Stk. 4. Rådet kan både give støtte til enkelte konkrete forskningsaktiviteter, jf. stk. 2, og til særlige initiativer, jf. § 11, stk. 5.
Stk. 5. Rådet skal bidrage til at styrke formidlingen og anvendelsen af forskningsresultater.
 
14.§ 7 affattes således:
»§ 7. Det Frie Forskningsråd har til formål at støtte dansk forskning baseret på forskernes egne initiativer. Rådet har ansvar for at udvikle det forskningsfaglige niveau i Danmark og skal sikre mulighederne for nybrud i forskningen i koordination med det øvrige forskningssystem.
Stk. 2. Rådet skal sikre støtte til både enkelte videnskabelige forskningsområder, til tværvidenskabelig forskning og til dansk forsknings internationale aktiviteter.
Stk. 3. Rådet skal sikre, at bevillinger tildeles efter ansøgning på baggrund af offentliggjorte kriterier, og at der tildeles bevillinger til internationalt samarbejde, jf. § 30 a. Rådet kan give bevillinger både til enkelte konkrete forskningsaktiviteter og til særlige initiativer, jf. § 11, stk. 4.
Stk. 4. Rådet kan i særlige tilfælde støtte politisk prioriterede virkemidler, hvor der er givet bevillingsmæssig hjemmel hertil.
Stk. 5. Rådet skal bidrage til at styrke formidlingen og anvendelsen af forskningsresultater.«
Stk. 6. Rådet kan inden for sit formål give tilskud til forsøgsvirksomhed.
  
Stk. 7. I forbindelse med udøvelsen af fondsfunktionen giver rådet desuden forskningsfaglig rådgivning inden for alle videnskabelige forskningsområder til ansøgere og andre interessenter.
  
   
Rådgivningsfunktion
 
15.Overskriften før § 8 ophæves.
   
§ 8. Det Frie Forskningsråd giver ministeren for videnskab, teknologi og udvikling forskningsfaglig rådgivning inden for alle videnskabelige forskningsområder. Folketinget og enhver minister kan indhente tilsvarende forskningsfaglig rådgivning fra rådet. Rådgivningen sker efter anmodning eller på eget initiativ.
 
16. I § 8, stk. 1-3, ændres fem steder »forskningsfaglig rådgivning« til: »rådgivning om forskning«.
Stk. 2. Rådet kan efter anmodning bistå offentlige institutioner med forskningsfaglig rådgivning. Rådet bistår efter anmodning Akkrediteringsinstitutionen med forskningsfaglig rådgivning.
  
Stk. 3. Rådet kan efter anmodning give forskningsfaglig rådgivning til private institutioner.
  
Stk. 4. ---
  
Stk. 5. Rådet afgiver hvert år til ministeren for videnskab, teknologi og udvikling en rapport om sit virke.
 
17. I § 8, stk. 5, indsættes efter »virke«: »for det foregående år samt en plan for de kommende år«.
   
Struktur og kompetencer
 
18.Overskriften før § 9 affattes således:
»Bestyrelse og faglige forskningsråd«.
   
§ 9. Det Frie Forskningsråd består af en bestyrelse og et antal faglige forskningsråd.
  
  
19. Efter § 9 indsættes:
  
»§ 9 a. Bestyrelsen skal sikre en virkeliggørelse af rådets formål, jf. § 7.
  
Stk. 2. Bestyrelsen skal sikre, at bevillinger til forskningsformål tildeles efter retningslinjer, der er bindende for alle faglige forskningsråd, herunder at den faglige bedømmelse af ansøgninger varetages under relevant inddragelse af eksterne bedømmere. Bestyrelsen udarbejder og koordinerer udformningen af retningslinjerne med Det Strategiske Forskningsråd.
  
Stk. 3. Bestyrelsen har ansvar for, at rådets virksomhed udøves i koordination med Det Strategiske Forskningsråd, Danmarks Grundforskningsfond, Højteknologifonden, Rådet for Teknologi og Innovation samt det øvrige forskningssystem, særligt for så vidt angår aktiviteter, som retter sig mod det internationale samarbejde.
  
Stk. 4. Bestyrelsen er øverste ansvarlig for den rådgivning, som gives efter § 8.«
   
§ 11. Bestyrelsen nedsætter og navngiver efter egen vurdering op til seks faglige forskningsråd.
Stk. 2. ---
Stk. 3. Bestyrelsen orienterer Koordinationsudvalget om initiativer efter stk. 1 og 2.
Stk. 4.-5. ---
Stk. 6. Midler til de særlige initiativer, jf. stk. 5, fordeles af de faglige forskningsråd. Bestyrelsen kan beslutte, at et eller flere råd fordeler midlerne.
 
20. I § 11, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:
»Som ét af de faglige forskningsråd kan bestyrelsen nedsætte et tværfagligt forskningsråd, som kan bestå af medlemmer udpeget af ministeren for videnskab, teknologi og udvikling efter § 14, stk. 2, til varetagelse af tværfaglige opgaver.«
21.§ 11, stk. 3, ophæves.
Stk. 4-6 bliver herefter stk. 3-5.
22. I § 11, stk. 6, der bliver stk. 5, ændres »stk. 5« til: »stk. 4«.
   
§ 12. Bestyrelsen har alene i generelle administrative anliggender en instruktionsbeføjelse over for de faglige forskningsråd.
 
23.§ 12 ophæves.
Stk. 2. Bestyrelsen er øverste ansvarlig for den forskningsfaglige rådgivning, som gives efter § 8.
  
   
§ 13. De faglige forskningsråd udøver inden for deres område fondsfunktionen efter § 7 og bistår bestyrelsen med rådgivningsfunktionen efter § 8.
 
24.§ 13 affattes således:
»§ 13. De faglige forskningsråd har ansvar for inden for deres område at tildele bevillinger efter § 7.
Stk. 2. En bevilling tildeles personligt til hovedansøgeren. Hovedansøgeren er ansvarlig for bevillingen.
Stk. 3. De faglige forskningsråd skal følge de retningslinjer, som udarbejdes af bestyrelsen efter § 9 a, stk. 2, 2. pkt.
Stk. 4. De faglige forskningsråd bistår efter anmodning bestyrelsen med rådgivning om forskning efter § 8.«
   
§ 14. ---
Stk. 2. Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling udpeger medlemmerne i deres personlige egenskab og således, at der i det enkelte råd opnås den bredest mulige faglige dækning inden for rådets virke.
Stk. 3. Det Frie Forskningsråd kan nedsætte et tværfagligt forskningsråd, som kan bestå af medlemmer udpeget af ministeren for videnskab, teknologi og udvikling efter stk. 2, til varetagelse af tværfaglige opgaver.
Stk. 4.-6. ---
 
25.§ 14, stk. 2, affattes således:
»Stk. 2. Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling udpeger op til 75 medlemmer til de faglige forskningsråd. Medlemmerne udpeges i deres personlige egenskab og således, at der i det enkelte råd opnås bred faglig dækning inden for rådets virke samt bred erfaring både inden for dansk og international forskning.«
26.§ 14, stk. 3, ophæves.
Stk. 4-6 bliver herefter stk. 3-5.
   
§ 15. Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling kan fastsætte nærmere regler for:
  
1) Det Frie Forskningsråds generelle tilskudsforudsætninger i forbindelse med fondsfunktionen.
2)-3) ---
4) Rådets sagsbehandling i forbindelse med fondsfunktionen. Ministeren kan herunder bestemme, at der i et nærmere bestemt omfang skal inddrages eksterne eksperter ved bedømmelsen af ansøgninger.
5)-6) ---
Stk. 2. ---
 
27. I § 15, stk. 1, nr. 1, og nr. 4, 1. pkt., ændres »fondsfunktionen« til: »bevillingsfunktionen«.
   
Fondsfunktion
 
28.Overskriften før § 17 affattes således:
»Formål og ansvar«.
   
§ 17. Det Strategiske Forskningsråd giver støtte til dansk forskning inden for politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder, herunder til initiativer, der er afgrænset efter deres indhold.
Stk. 2. Rådet sikrer uddelingen af forskningsprogrammer i stk. 1 i form af bl.a.:
1) Forskergrupper.
2) Forskningens infrastruktur, herunder driftstilskud og apparatur.
3) Forskernetværk.
4) Internationalt samarbejde.
5) Forskeruddannelse.
6) Forskningskonsortier.
Stk. 3. I tilknytning til uddelingen i stk. 2 kan rådet uddele tilskud til ph.d.-stipendier m.v.
Stk. 4.-5. ---
 
29.§ 17, stk. 1-3, affattes således:
»§ 17. Det Strategiske Forskningsråd har til formål at støtte dansk forskning inden for politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder, herunder initiativer, der er afgrænset efter deres indhold. Rådet har ansvar for at bidrage til et øget samspil mellem offentlig og privat forskning og skal aktivt søge at synliggøre egne strategiske forskningsindsatser for relevante private aktører med henblik på at tiltrække midler fra fonde og virksomheder til samfinansierede forskningsprojekter.
Stk. 2. Rådet skal sikre støtte til navnlig tværvidenskabelig forskning og til dansk forsknings internationale aktiviteter.
Stk. 3. Rådet skal sikre, at bevillinger tildeles forskningsaktiviteter på baggrund af offentliggjorte kriterier, samt at der tildeles bevillinger til internationalt samarbejde, jf. § 30 a.«
Stk. 6. Rådet skal bidrage til et øget samspil mellem offentlig og privat forskning. Rådet skal i den forbindelse aktivt søge at synliggøre egne strategiske forskningsindsatser for relevante private aktører med henblik på at tiltrække midler fra fonde og virksomheder til samfinansierede forskningsprojekter.
 
30.§ 17, stk. 6, ophæves.
Stk. 7 og 8 bliver herefter stk. 6 og 7.
Stk. 7. Rådet skal af egen drift opsøge nye forskningstendenser og kan igangsætte initiativer på baggrund heraf, såfremt Folketinget afsætter bevillinger hertil. Rådet kan endvidere med hel eller delvis finansiering fra andre samarbejdspartnere igangsætte initiativer på baggrund af nye forskningstendenser.
 
31. I § 17, stk. 7, 2. pkt., der bliver til stk. 6, 2. pkt., indsættes efter »forskningstendenser«: »eller tildele større bevillinger til aktiviteter, der vurderes at være til gavn for dansk forskning«.
32. I § 17, stk. 7, der bliver stk. 6, indsættes som 3. pkt.:
»Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling kan i den forbindelse efter anmodning fra bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd, når der er tale om samfinansierede aktiviteter, godkende undtagelser fra bestemmelserne i §§ 19-23 og § 36, stk. 1.«
Stk. 8. I forbindelse med udøvelsen af fondsfunktionen giver rådet desuden forskningsfaglig rådgivning inden for politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder til ansøgere og andre interessenter.
 
33.§ 17, stk. 8, der bliver stk. 7, ophæves.
   
Rådgivningsfunktion
 
34.Overskriften før § 18 ophæves.
   
§ 18. Det Strategiske Forskningsråd giver ministeren for videnskab, teknologi og udvikling forskningsfaglig rådgivning inden for politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder. Folketinget og enhver minister kan indhente tilsvarende forskningsfaglig rådgivning fra rådet. Rådgivningen sker efter anmodning eller på eget initiativ.
 
35. I § 18, stk. 1, 3 og 4, ændres fire steder »forskningsfaglig rådgivning« til: »rådgivning om forskning«.
Stk. 2. ---
  
Stk. 3. Rådet kan efter anmodning bistå offentlige institutioner med forskningsfaglig rådgivning inden for politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder.
  
Stk. 4. Rådet kan efter anmodning give forskningsfaglig rådgivning inden for politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder til private institutioner.
  
Stk. 5. Rådet skal desuden af egen drift opsøge nye forskningstendenser, jf. § 17, stk. 7.
 
36.§ 18, stk. 5, ophæves.
Stk. 6 bliver herefter stk. 5.
Stk. 6. Rådet afgiver hvert år til ministeren for videnskab, teknologi og udvikling en rapport om sit virke.
 
37. I § 18, stk. 6, der bliver stk. 5, indsættes efter »virke«: »for det foregående år samt en plan for de kommende år«.
   
Struktur og kompetencer
 
38.Overskriften før § 19 affattes således:
»Bestyrelse og programkomiteer m.v.«.
   
§ 19. Det Strategiske Forskningsråd består af en bestyrelse og et meget begrænset antal programkomiteer.
  
  
39. Efter § 19 indsættes:
  
»§ 19 a. Bestyrelsen skal sikre en virkeliggørelse af rådets formål, jf. § 17.
  
Stk. 2. Bestyrelsen skal sikre, at bevillinger til politisk prioriterede og tematisk afgrænsede forskningsområder tildeles efter retningslinjer, der er bindende for alle programkomiteer m.v., herunder at den faglige bedømmelse af ansøgninger varetages under relevant inddragelse af eksterne bedømmere. Bestyrelsen udarbejder og koordinerer udformningen af retningslinjerne med Det Frie Forskningsråd.
  
Stk. 3. Bestyrelsen har ansvar for, at rådets virksomhed udøves i koordination med Det Frie Forskningsråd, Danmarks Grundforskningsfond, Højteknologifonden, Rådet for Teknologi og Innovation samt det øvrige forskningssystem, særligt for så vidt angår aktiviteter, som retter sig mod det internationale samarbejde.
  
Stk. 4. Bestyrelsen er øverste ansvarlig for den rådgivning, som gives efter § 18. Bestyrelsen kan nedsætte sagsforberedende programudvalg bestående af anerkendte forskere til at bistå sig med rådgivningsfunktionen. Bestyrelsen kan endvidere efter tilladelse fra bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd indhente samme bistand fra et eller flere af de faglige forskningsråd.«
   
§ 21. ---
  
Stk. 2.-3. ---.
  
Stk. 4. Bestyrelsen orienterer Koordinationsudvalget om initiativer efter stk. 1 og 2.
 
40.§ 21, stk. 4 og 8, ophæves.
Stk. 5-7 bliver herefter stk. 4-6.
Stk. 5.-6. ---
  
Stk. 7. Når fælleskomiteen har truffet endelig afgørelse efter stk. 6, lægger den kompetencen til at godkende faglig og budgetmæssig afrapportering i en af programkomiteerne.
 
41. I § 21, stk. 7, der bliver stk. 6, ændres »stk. 6« til: »stk. 5«.
Stk. 8. Samtlige medlemmer af en programkomité skal være anerkendte forskere. Medlemmerne udpeges af bestyrelsen.
  
   
  
42. Efter § 21 indsættes:
  
»§ 21 a. Programkomiteerne har ansvar for inden for deres område at tildele bevillinger efter § 17.
  
Stk. 2. En bevilling tildeles personligt til hovedansøgeren. Hovedansøgeren er ansvarlig for bevillingen.
  
Stk. 3. Programkomiteerne skal følge de retningslinjer, som udarbejdes af bestyrelsen efter § 19 a, stk. 2, 2. pkt.
  
Stk. 4. Hvis et eller flere af de faglige forskningsråd eller Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland er tillagt opgaver efter § 21, stk. 4, skal de retningslinjer, som udarbejdes af bestyrelsen efter § 19 a, stk. 2, 2. pkt., følges.
  
Stk. 5. Programkomiteerne og Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland bistår efter anmodning bestyrelsen med rådgivning om forskning efter § 18.
   
  
§ 21 b. Alle medlemmer af en programkomité skal være anerkendte forskere. Medlemmerne inden for en programkomité skal tilsammen have kompetence til at vurdere kvalitet, effekt og relevans af forskningsaktiviteter.
  
Stk. 2. Medlemmerne udpeges af bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd.«
   
§ 22. Bestyrelsen har alene i generelle administrative anliggender en instruktionsbeføjelse over for programkomiteerne. Hvor et eller flere af de faglige forskningsråd eller Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland er tillagt opgaver efter § 21, stk. 5, har bestyrelsen samme beføjelse over for disse råd.
 
43.§ 22 ophæves.
Stk. 2. Bestyrelsen er øverste ansvarlige for den forskningsfaglige rådgivning, som gives efter § 18, idet bestyrelsen dog kan nedsætte sagsforberedende programudvalg bestående af anerkendte forskere til at bistå sig med rådgivningsfunktionen eller alternativt efter anmodning af bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd indhente samme bistand fra et eller flere af de faglige forskningsråd.
  
   
§ 23. Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling kan fastsætte nærmere regler for:
  
1) Det Strategiske Forskningsråds generelle tilskudsforudsætninger i forbindelse med fondsfunktionen.
 
44. I § 23, stk. 1, nr. 1, og nr. 4, 1. pkt., ændres »fondsfunktionen« til: »bevillingsfunktionen«.
2)-3) ---
  
4) Rådets sagsbehandling i forbindelse med fondsfunktionen. Ministeren kan herunder bestemme, at der i et nærmere bestemt omfang skal inddrages eksterne eksperter ved bedømmelsen af ansøgninger.
  
5) Rådets tildeling af stipendier til forskere og personer under forskeruddannelse, jf. § 17, stk. 3.
 
45. I § 23, stk. 1, nr. 5, udgår », jf. § 17, stk. 3«.
6) ---
  
Stk. 2. ---
  
Kapitel 6
 
46.Kapitel 6 ophæves.
   
Koordinationsudvalget
  
   
Koordinering af fondsfunktionen
  
   
§ 25. Koordinationsudvalget har til formål at fremme samarbejdet om fondsfunktionen mellem Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd, Danmarks Grundforskningsfond, Højteknologifonden, Rådet for Teknologi og Innovation og det øvrige forskningssystem og sammenhængen mellem fondsfunktionen og øvrige statslige forskningsbevillinger.
  
Stk. 2. Udvalget koordinerer arbejdet og opgaveløsningen i de tre råd og i de to fonde, jf. stk. 1. Udvalget skal i den forbindelse bidrage til fremme og koordinering af dansk forsknings internationale aktiviteter. Til dette formål orienterer de tre råd og de to fonde mindst en gang om året udvalget om deres internationale aktiviteter.
  
Stk. 3. Udvalget udarbejder fælles, ensartede, bindende retningslinjer for Det Frie Forskningsråds og Det Strategiske Forskningsråds udøvelse af fondsfunktionen, jf. §§ 7 og 17.
  
Stk. 4. I sager vedrørende koordinering af fondsfunktionen er udvalget et konsensusorgan og har ingen bestemmende myndighed over det øvrige forskningsrådssystem. Ved udarbejdelsen af retningslinjer efter stk. 3 træffer udvalget dog afgørelse ved almindelig stemmeflerhed.
  
   
Forskeruddannelse
  
   
§ 26. Koordinationsudvalget fordeler midler til forskeruddannelse inden for alle videnskabelige hovedområder. Udvalget fordeler forskeruddannelsesmidlerne til Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd.
  
Stk. 2. Udvalget kan i forbindelse med fordeling af forskeruddannelsesmidler fastsætte nærmere krav til anvendelsen af midlerne.
  
Stk. 3. I sager omfattet af stk. 1 og 2 træffer udvalget afgørelse ved almindelig stemmeflerhed.
  
   
Særlige rådgivningssager
  
   
§ 27. Koordinationsudvalget kan efter anmodning bistå ministeren for videnskab, teknologi og udvikling i særlige rådgivningssager. Ministeren kan bestemme, at udvalget skal yde sin rådgivning efter forudgående høring af nationale eller internationale eksperter.
  
Stk. 2. I tilknytning til opgaverne efter stk. 1 kan udvalget efter ministerens anmodning fordele eventuelle særlige bevillinger til Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd. Udvalget kan i denne forbindelse fastsætte nærmere krav til anvendelsen af bevillingerne.
  
Stk. 3. Til brug for varetagelsen af opgaverne efter stk. 1 kan udvalget indhente rådgivning fra ekspertudvalg nedsat til formålet.
  
Stk. 4. I sager omfattet af stk. 1-3 træffer udvalget afgørelse ved almindelig stemmeflerhed.
  
   
Struktur og kompetencer
  
   
§ 28. Koordinationsudvalget består af en formand og syv medlemmer.
  
Stk. 2. Udvalget sammensættes af bestyrelsesformændene for Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd og Danmarks Grundforskningsfond, to medlemmer indstillet af Rektorkollegiet, ét medlem indstillet af Sektorforskningens Direktørkollegium, ét medlem indstillet af Rådet for Teknologi og Innovation og ét medlem indstillet af Højteknologifonden.
  
Stk. 3. I tilfælde, hvor bestyrelsesformanden for Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd eller Danmarks Grundforskningsfond er forhindret i at deltage i udvalgets møder, kan det pågældende råd eller fonden lade sig repræsentere ved en næstformand.
  
Stk. 4. Den administrative leder for bl.a. Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd, jf. § 35, stk. 2, den administrative leder for Danmarks Grundforskningsfond og den administrative leder for Højteknologifonden deltager som observatører i udvalgets møder.
  
Stk. 5. Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling udpeger de fem medlemmer, som indstilles i medfør af stk. 2. Medlemmerne udpeges for en periode på 4 år. Genudpegning kan ske for 2 år. Hvis et medlem afgår i utide, kan et nyt medlem udpeges for mindre end 4 år.
  
Stk. 6. Udvalget konstituerer sig for en periode på 4 år og vælger af sin midte en formand.
  
Stk. 7. Udvalget udarbejder en forretningsorden, som skal godkendes af ministeren for videnskab, teknologi og udvikling.
  
   
§ 29. (Ophævet)
  
   
§ 30. Koordinationsudvalgets indstillinger og udtalelser kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
  
   
§ 30 a. Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd kan som led i arbejdet med internationalisering af dansk forskning, jf. § 1, stk. 1, deltage i internationalt forskningssamarbejde inden for hvert råds fondsfunktion, hvis samarbejdet af bestyrelserne vurderes at være til gavn for dansk forskning.
 
47. I § 30 a, stk. 1, ændres »fondsfunktion« til: »bevillingsfunktion«.
Stk. 2. ---
  
Stk. 3. Bestyrelserne kan kun fordele midler til internationale fora, hvis bestyrelserne har sikret sig, at bevillingerne vil blive fordelt i åben konkurrence og efter en forskningsfaglig kvalitetsvurdering, jf. § 1, stk. 7.
 
48. I § 30 a, stk. 3, ændres »stk. 7« til: »stk. 6«.
Stk. 4.-5. ---
  
   
§ 35. Sekretariatsbetjeningen af Danmarks Forskningspolitiske Råd varetages af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.
Stk. 2. Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd, Koordinationsudvalget og Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed sekretariatsbetjenes af et uafhængigt sekretariat.
Stk. 3. Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling eller den, der bemyndiges af ministeren hertil, fører tilsyn med bevillingsanvendelsen og legaliteten i forbindelse med Det Frie Forskningsråds, Det Strategiske Forskningsråds og Koordinationsudvalgets arbejde.
 
49.§ 35 affattes således:
»§ 35. Sekretariatsbetjeningen af Danmarks Forskningspolitiske Råd, Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd og Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed varetages af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Ministeriet skal sikre, at Danmarks Forskningspolitiske Råd sekretariatsbetjenes af en særlig enhed i ministeriet.
Stk. 2. Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling fører tilsyn med bevillingsanvendelsen og legaliteten i forbindelse med Det Frie Forskningsråds og Det Strategiske Forskningsråds arbejde.«
   
§ 36. ---
  
Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1 er dog ikke til hinder for, at et medlem af et fagligt forskningsråd kan være medlem af et tværfagligt forskningsråd og en programkomité eller et programudvalg eller omvendt, jf. § 21, stk. 1, og § 22, stk. 2, 1. pkt. Tilsvarende gælder for de medlemmer af Koordinationsudvalget, hvis medlemskab følger af deres hverv, jf. § 28, stk. 2, og for medlemmer af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed samt deres suppleanter, jf. § 32, stk. 3. Et sagsforberedende programudvalg, jf. § 22, stk. 2, kan sammensættes helt eller delvis af medlemmer fra Det Strategiske Forskningsråds programkomiteer.
 
50. I § 36, stk. 2, 1. pkt., ændres »§ 21, stk. 1, og § 22, stk. 2, 1. pkt« til: »§ 19 a, stk. 4, 2. pkt., og § 21, stk. 1«.
51. I § 36, stk. 2, 2. pkt., udgår »for de medlemmer af Koordinationsudvalget, hvis medlemskab følger af deres hverv, jf. § 28, stk. 2, og«.
52. I § 36, stk. 2, 3. pkt., ændres »§ 22, stk. 2« til: »§ 19 a, stk. 4, 2. pkt.«.
   
§ 40. Loven revideres i folketingsåret 2009-10 på baggrund af en evaluering af forskningsrådssystemet.
 
53.§ 40 ophæves.
   
  
§ 2
   
  
I lov om Danmarks Grundforskningsfond, jf. lovbekendtgørelse nr. 833 af 13. august 2008, foretages følgende ændring:
   
§ 5. Grundforskningsfondens bestyrelse kan benytte Koordinationsudvalget, Det Frie Forskningsråd samt Det Strategiske Forskningsråd, jf. lov om forskningsrådgivning m.v., til at foretage den faglige, videnskabelige vurdering af fremsatte forslag, og rådene kan selv tage initiativ til at fremsætte forslag. Til rådgivning om anvendelse af fondens midler kan endvidere oprettes ad hoc-komiteer bestående af højt kvalificerede aktive forskere fra ind- og udland.
 
1. I § 5, 1. pkt., udgår »Koordinationsudvalget,«.
   
  
§ 3
   
  
Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. januar 2011.
  
Stk. 2. § 4, stk. 2, 1. pkt., og § 14, stk. 2, i lov om forskningsrådgivning m.v., som affattet ved denne lovs § 1, nr. 12 og 25, træder i kraft den 1. juli 2010.
  
Stk. 3. Formanden for og medlemmerne af Danmarks Forskningspolitiske Råd og medlemmerne af de faglige forskningsråd kan genudpeges, hvis de efter de hidtidige regler kunne genudpeges, og de opfylder kravene til medlemskab, jf. § 4, stk. 2, 1. pkt., i lov om forskningsrådgivning m.v., som affattet ved denne lovs § 1, nr. 12, og § 14, stk. 2, i lov om forskningsrådgivning m.v., som affattet ved denne lovs § 1, nr. 25.
  
Stk. 4. Retningslinjer, der er udarbejdet af Koordinationsudvalget i medfør af den hidtil gældende § 25, stk. 3, i lov om forskningsrådgivning m.v., gælder indtil nye retningslinjer er udarbejdet af bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd i medfør af § 9 a, stk. 2, 2. pkt., i lov om forskningsrådgivning m.v., som affattet ved denne lovs § 1, nr. 19, og af bestyrelsen for Det Strategiske Forskningsråd i medfør af § 19 a, stk. 2, 2. pkt., i lov om forskningsrådgivning m.v., som affattet ved denne lovs § 1, nr. 39.