L 190 Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven og selskabsloven.

(Lempelse af revisionspligten).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 26-03-2010

Skriftlig fremsættelse (26. marts 2010)

20091_l190_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (26. marts 2010)

Økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven og selskabsloven (Lempelse af revisionspligten)

(Lovforslag nr. L 190).

Med lovforslaget hæves grænserne for, hvornår virksomheder kan fravælge revision af årsregnskabet. Efter forslaget vil virksomhederne kunne fravælge revision, hvis de ikke overskrider to af tre grænser i to på hinanden følgende regnskabsår:


1) en balancesum på 4 mio. kr.

2) en nettoomsætning på 8 mio. kr.

3) et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i løbet af regnskabsåret på 12



En forhøjelse til de nævnte grænser forventes at give yderligere ca. 17.500 små virksomheder mulighed for at fravælge revision.


Hvis en virksomhed eller dens eneejer har accepteret et bødeforlæg eller er dømt for overtrædelse af skatte-, afgifts-, selskabs- eller regnskabslovgivningen, har virksomheden revisionspligt i de følgende tre regnskabsår, hvorefter Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i særligt grove tilfælde kan pålægge virksomheden revisionspligt i yderligere to år. Der er her tale om en stramning af de eksisterende regler på op til to år. Desuden sker der en stramning af Erhvervs- og Selskabsstyrelsens sanktionsmuligheder over for virksomheder, hvor der i forbindelse med styrelsens regnskabskontrol konstateres væsentlige fejl eller mangler i forhold til selskabs- eller regnskabslovgivningen. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen vil med lovforslaget fremover kunne pålægge virksomheden revision i op til tre år, hvor der i dag alene er mulighed for at pålægge revision i ét år.


Det fremgår desuden af lovforslaget, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen vil anmode Revisorkommissionen om at se på kravene til revisorernes uddannelse. Det skal sikre, at revisoruddannelsen er tidssvarende.


Endelig fremgår det af lovforslaget, at der vil blive nedsat en arbejdsgruppe, som skal se nærmere på konsekvenserne af en eventuel indførelse af en særlig erklæringsstandard rettet mod de virksomheder i regnskabsklasse B, der fortsat er underlagt revisionspligt.


Loven indeholder desuden forslag om ændringer i selskabsloven. Der er i alle tilfælde tale om mindre ændringer af redaktionel karakter.


Lovændringerne i årsregnskabsloven vurderes at lette virksomhedernes administrative omkostninger med omkring 450 mio. kr. årligt.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.