L 19 Forslag til lov om ændring af lov om merværdiafgift (momsloven).

(Leveringsstedsregler for ydelser, omvendt betalingspligt, CO2-kvoter, VIES-systemet, momsgodtgørelse inden for EU m.v.).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 07-10-2009

Fremsættelse: 07-10-2009

Skriftlig fremsættelse (7. oktober 2009)

20091_l19_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (7. oktober 2009)

Skatteministeren (Kristian Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om merværdiafgift (leveringsstedsregler for ydelser, omvendt betalingspligt, CO2-kvoter, VIES-systemet, momsgodtgørelse inden for EU m.v.)

(Lovforslag nr. L 19).

Lovforslaget er et led i aftalen af 1. marts 2009 mellem regeringen og Dansk Folkeparti om Forårspakke 2.0. Forslaget har fortrinsvis til formål at gennemføre en række ændringer til momssystemet, som allerede er vedtaget i EU.


Med forslaget indføres en meget høj grad af forbrugslandsbeskatning for grænseoverskridende salg af ydelser. For at undgå, at leverandører af ydel­ser skal momsregistreres og indbetale moms i alle lande, hvor de har kunder, foreslås samtidig gennemført regler om, at køberne skal indbetale mom­sen - såkaldt omvendt betalingspligt. Dette gælder dog ikke private købere.


For at hindre momskarruselsvig i forbindelse med handel med CO2-kvo­ter og CO2-kreditter, foreslås endvidere, at indenlandsk handel med CO2-kvoter og CO2-kreditter omfattes af den omvendte betalingspligt. På grund af procedureregler efter EU-retten foreslås det, at skatteministeren bemyndiges til at fastsætte tidspunktet for ikrafttrædelsen af dette punkt.


Det foreslås, at den grænseoverskridende handel med ydelser omfattes at kontrolsystemet VIES, der i dag alene omfatter varehandlen. I henhold til de bagvedliggende EU-bestemmelser foreslås ligeledes, at indberetninger til VIES af salget af både varer og ydelser som hovedregel skal ske månedligt.


Forslaget indeholder desuden forslag til et nyt og forbedret system for, hvordan virksomheder, der har momsbelagte udgifter (indkøb) i lande, hvor de ikke er registreret, kan søge om godtgørelse af denne moms i købslandet. De foreslåede regler baseres i højere grad end i dag på elektronisk ansøgning om godtgørelse.


Endelig foreslås af hensyn til svigbekæmpelse, at der årligt skal afregnes moms af grænseoverskridende ydelser i EU, selv om leveringen af ydelsen ikke er afsluttet, og der ikke i årets løb har været afregnet moms heraf.


Idet jeg henviser til lovforslagets bemærkninger, skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.