L 189 Forslag til lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love.

(Forenkling af regler om opfølgning på integrationskontrakter, om introduktionsydelse og om registrering af fravær fra danskuddannelse m.v.).

Af: Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V)
Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 26-03-2010

Skriftlig fremsættelse (26. marts 2010)

20091_l189_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (26. marts 2010)

Integrationsministeren (Birthe Rønn Hornbech):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af integrationsloven, lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. og udlændingeloven (Forenkling af regler om opfølgning på integrationskontrakter, om introduktionsydelse og om registrering af fravær fra danskuddannelse m.v.)

(Lovforslag nr. L 189).

Regeringen offentliggjorde den 6. oktober 2009 regeringens plan for mindre bureaukrati i kommuner og regioner, "Mere tid til velfærd", der indeholder i alt 105 forenklingsforslag på en række centrale velfærdsområder.


På integrations- og udlændingeområdet indeholder afbureaukratiseringsplanen 15 forenklingsforslag. Med forenklingsinitiativerne skal kommuner og sprogcentre gives bedre mulighed for at målrette deres indsats og gives mere tid til at løse kerneopgaver på integrationsområdet. Det skal endvidere sikres kommunerne en enkel adgang til retsreglerne, og den enkelte udlændings forpligtelser og rettigheder skal fremstå klart af integrationslovgivningen.


På baggrund af afbureaukratiseringsplanen indgik regeringen den 6. november 2009 aftale med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om afbureaukratisering i kommuner og regioner. Aftalen indebærer, at regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er enige om at gennemføre hovedparten af forenklingsinitiativerne i regeringens plan, herunder samtlige initiativer på integrations- og udlændingeområdet.


På integrations- og udlændingeområdet har fokus været på mulighederne for forenklinger af integrationslovens regler om udbetaling af introduktionsydelse, om boligplacering og om integrationskontrakter samt på mulighederne for forenklinger af reglerne i danskuddannelsesloven og reglerne om kommunernes opgaver vedrørende sikkerhedsstillelse i henhold til udlændingeloven. Afbureaukratiseringsplanen indeholder på den baggrund en række forslag til lettere sagsgange m.v. på de nævnte områder.


Dette lovforslag gennemfører på den baggrund de forenklingsforslag på integrationsområdet, hvis udmøntning kræver lovændring.


Med de foreslåede ændringer gives der kommunerne bedre tid til modtagelse af visse flygtninge m.v. i kommunerne, der sikres en mere målrettet opfølgning på integrationskontrakten, og der gennemføres en forenkling af lovens regler om aktive tilbud og introduktionsydelse. Lovforslaget indeholder endvidere forslag til ændring af danskuddannelsesloven, hvorved der foreslås indført en mere målrettet og forenklet registrering af udlændinges fravær fra tilbuddet om danskuddannelse, ligesom opkrævningen af gebyr for deltagelse i danskuddannelse, der i praksis har vist sig at være administrativt krævende, foreslås afskaffet.


Med de foreslåede ændringer gennemføres således en række forenklinger af integrationslovgivningen.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.