L 189 Forslag til lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love.

(Forenkling af regler om opfølgning på integrationskontrakter, om introduktionsydelse og om registrering af fravær fra danskuddannelse m.v.).

Af: Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V)
Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 18-05-2010

Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 18. maj 2010

20091_l189_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 18. maj 2010

1. Ændringsforslag

Integrationsministeren har stillet 5 ændringsforslag til lovforslaget.


2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 26. marts 2010 og var til 1. behandling den 19. april 2010. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalgt for Udlændinge- og Integrationspolitik.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.


Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og integrationsministeren sendte den 24. marts 2010 dette udkast til udvalget, jf. UUI alm. del - bilag 110. Den 15. april 2010 sendte integrationsministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget. Den 24. april og den 18. maj 2010 sendte integrationsministeren supplerende høringssvar til udvalget.


Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget en skriftlig henvendelse fra SOS mod Racisme. Integrationsministeren har over for udvalget kommenteret den skriftlige henvendelse.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 7 spørgsmål til integrationsministeren til skriftlig besvarelse, hvoraf integrationsministeren har besvaret spørgsmål 1-4. Udvalget forventer, at de øvrige spørgsmål besvares inden 2. behandling af lovforslaget.


3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af RV og EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.


Et mindretal i udvalget (RV og EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret ved 3. behandlingen. Mindretallet vil stemme hverken for eller i mod de stillede ændringsforslag.


Det Radikale Venstres og Enhedslistens medlemmer af udvalget bemærker, at der er tale om et lovforslag, der hjælper til med regelforenklinger og afbureaukratiseringer, hvilket RV og EL kan støtte.


Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


4. Ændringsforslag med bemærkninger.

Ændringsforslag

Til titlen

Af integrationsministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af RV og EL):

1) Titlen affattes således:

»Forslag

til

Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love

(Forenkling af regler om opfølgning på integrationskontrakter, om introduktionsydelse og om registrering af fravær fra danskuddannelse m.v.)«

[Korrektion af lovforslagets titel]

Til § 1

Af integrationsministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af RV og EL):

2) Det under nr. 8 foreslåede § 26, stk. 4, affattes således:

 »Stk. 4. Reglen i stk. 1 gælder ikke for udlændingens ægtefælle, når

1) ægtefællen er under uddannelse,

2) ægtefællen modtager en offentlig forsørgelsesydelse, som ikke er betinget af, at modtageren udnytter sine arbejdsmuligheder, eller

3) ægtefællen ikke er omfattet af integrationsloven og udelukkende eller hovedsageligt har arbejdet i hjemmet.«



[Præcisering]

Af integrationsministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af RV og EL):

3) I nr. 15 ændres i den indledende tekst »§ 33 ophæves og i stedet indsættes efter § 32:« til: »Efter § 32 indsættes i kapitel 5: », og den foreslåede paragraf betegnes« ændres til: »32 a. «

Af integrationsministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af RV og EL):

4) Efter nr. 15 indsættes som nyt nummer:

»01. § 33 ophæves.«

[Teknisk rettelse]

Ny paragraf

Af integrationsministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af RV og EL):

5) Efter § 5 indsættes som ny paragraf:

»§ 01

Af integrationsministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af RV og EL):

»I lov om påligningen af indkomstskat til staten (ligningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 176 af 11. marts 2009, som bl.a. ændret ved lov nr. 1279 af 16. december 2009 og lov nr. 184 af 24. februar 2010, og senest ændret ved § 2 i lov nr. 474 af 7. maj 2010, foretages følgende ændring:


1. I § 7, nr. 9, ændres »ydelser efter § 28 a i integrationsloven, andre ydelser efter integrationsloven, i det omfang disse ydelser beregnes på grundlag af hjælp ydet efter lovens § 28 a,« til: »ydelser efter § 28 a, stk. 4, i integrationsloven, andre ydelser efter integrationsloven, i det omfang disse ydelser beregnes på grundlag af hjælp ydet efter integrationslovens § 28 a, stk. 4,«.«

[Konsekvensændring som følge af den foreslåede § 28 a, stk. 4, i § 1, nr. 8]

Bemærkninger

Til nr. 1

Der er tale om en korrektion af lovforslagets titel, således at titlen tager højde for, at der foretages konsekvensændringer i en række forskellige love.


Til nr. 2

Der er tale om en præcisering af den gældende retstilstand.


Efter de gældende regler i integrationsloven er udbetaling af introduktionsydelse som altovervejende hovedregel betinget af, at såvel udlændingen som dennes eventuelle ægtefælle står til rådighed for arbejdsmarkedet. I visse tilfælde er udlændingen og ægtefællen dog undtaget fra at stå til rådighed.


Efter de gældende regler har en ægtefælle, som udelukkende eller hovedsagelig har arbejdet i hjemmet, og som ikke er omfattet af integrationslovens personkreds, været undtaget fra kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet med den konsekvens, at udlændingen omfattet af integrationsloven har kunnet få udbetalt introduktionsydelse.


De gældende regler om rådighed og undtagelser herfra foreslås videreført i den foreslåede § 26.


Ankestyrelsen har i sit høringssvar om den foreslåede ophævelse af henvisningen i integrationsloven § 25, stk. 8, 3. pkt., til § 13, stk. 7, i lov om aktiv socialpolitik imidlertid bemærket, at konsekvensen heraf er, at en hjemmearbejdende ægtefælle ikke som hidtil kan fortsætte med at være hjemmearbejdende, hvis den anden ægtefælle ønsker at modtage introduktionsydelse.


Den foreslåede bestemmelse i § 26, stk. 4, nr. 3, som affattet ved dette ændringsforslag, præciserer, at den gældende retstilstand videreføres.


Til nr. 3 og 4

Der er tale om en teknisk rettelse, hvorefter den foreslåede bestemmelse i § 33 i lovforslagets § 1, nr. 15, i stedet bliver § 32 a.


Til nr. 5

Der er tale om en konsekvensændring som følge af den foreslåede bestemmelse i integrationslovens § 28 a, stk. 4. Der henvises til lovforslagets § 1, nr. 8.


Karsten Lauritzen V Karen Jespersen V fmd. Eyvind Vesselbo V Troels Christensen V Peter Skaarup DF Martin Henriksen DF Jesper Langballe DF Carina Christensen KF Naser Khader KF Henrik Dam Kristensen S Maja Panduro S Ole Hækkerup S Sophie Hæstorp Andersen S Astrid Krag SF nfmd. Anne Baastrup SF Marianne Jelved RV Johanne Schmidt-Nielsen EL

Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
47
 
Liberal Alliance (LA)
3
Socialdemokratiet (S)
45
 
Inuit Ataqatigiit (IA)
1
Dansk Folkeparti (DF)
24
 
Siumut (SIU)
1
Socialistisk Folkeparti (SF)
23
 
Tjóðveldisflokkurin (TF)
1
Det Konservative Folkeparti (KF)
18
 
Sambandsflokkurin (SP)
1
Det Radikale Venstre (RV)
9
 
Uden for folketingsgrupperne
2
Enhedslisten (EL)
4
 
(UFG)
 


 

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 189


Bilagsnr.


Titel


1
Høringssvar og høringsnotat, fra integrationsministeren
2
Henvendelse af 16/4-10 fra SOS mod Racisme
3
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
4
Supplerende høringssvar, fra integrationsministeren
5
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
6
Ændringsforslag fra integrationsministeren
7
1. udkast til betænkning
8
Supplerende høringssvar, fra integrationsministeren


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 189


Spm.nr.
Titel
1
Spm. om på hvilken baggrund ministeren har udvalgt de organisationer, der er blevet bedt om at aflevere høringssvar til L 187, L188 og L 189, til integrationsministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om ministeren vil bekræfte, at de af ministeren fremsatte lovforslag L 187, L 188, L 189 ikke indeholder bestemmelser om oprettelse af såkaldte modtagerfaciliteter i Nordirak og Afghanistan, til integrationsministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om ministeren vil redegøre for begrundelsen for den hurtige behandling af L 187, L188 og L 189, herunder den korte høringsfrist, til integrationsministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. om kommentar til henvendelse af 16/4-10 fra SOS mod Racisme, til integrationsministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm. om kommentar til høringssvar af 13. maj 2010 fra Institut for Menneskerettigheder, til integrationsministeren
6
Spm. om ministeren vil oversende det notat, der blev omtalt i TV Avisen den 14. maj kl. 21.00, som skulle være forfattet af Udlændingeservice om lovforslagene L187, L188 og L189, til integrationsministeren
7
Spm. om ministeren vil kommentere det forhold, at Institut for Menneskerettigheder i deres høringssvar, jf. UUI L189 - bilag 8, har valgt at kommentere andre høringsparters høringssvar, til integrationsministeren