L 142 Forslag til lov om ændring af lov om Forebyggelsesfonden.

(Nye muligheder for støtte m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-02-2010

Fremsættelse: 25-02-2010

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2010)

20091_l142_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2010)

Beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om Forebyggelsesfonden (Nye muligheder for støtte m.v.)

(Lovforslag nr. L 142).

Lovforslaget udmønter en del af aftalen mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om at forny Forebyggelsesfonden. Fonden er på tre milliarder kroner og skal forebygge og forhindre fysisk og psykisk nedslidning.


Fonden har nu eksisteret i tre år, og der har vist sig et behov for at give fonden et lille serviceeftersyn.


Partierne bag etableringen af fonden er enige om, at der er behov for at styrke muligheden for at støtte projekter, der ved­rører det psykiske arbejdsmiljø.


Lovforslaget indebærer derfor, at der sættes større fokus på at forebygge psykisk nedslidning. Dette sker ved, at bestemte jobgrupper, der i fremtiden har øget risiko for at blive ramt af nedslidning, allerede nu får mulighed for at modtage støtte fra fonden.


Samtidig ønsker forligskredsen med forslaget at sikre, at der under fondens hovedformål tre om sundhedsfremme fremover primært gives støtte til projekter, der både styrker virksomheders indsats for et bedre arbejdsmiljø og styrker bevidstheden om risiko forbundet med rygning, alkohol, fedme og fysisk inaktivitet.


Jeg er meget optaget af, at virksomhederne så enkelt som muligt skal kunne modtage støtte fra fonden. Lovforslaget indebærer derfor, at virksomhederne fremover kan tilbydes forebyggelsespakker. Det er projekter, som allerede er defineret, og som virksomhederne kan søge om støtte til og samtidig få hjælp til at planlægge og gennemføre. Jeg regner med, at specielt de mindre virksomheder vil gøre brug af denne mulighed.


Endelig sikrer lovforslaget, at Arbejdstilsynet kan fortsætte de særlige tilsynsindsatser i brancher, hvor ansatte er truet af nedslidning.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.