L 132 Forslag til lov om tilbagelevering og overførelse af stjålne eller ulovligt udførte kulturgenstande.

Af: Kulturminister Per Stig Møller (KF)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-02-2010

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2010)

20091_l132_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2010)

Kulturministeren (Per Stig Møller):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om tilbagelevering og overførelse af stjålne eller ulovligt udførte kulturgenstande.

(Lovforslag nr. L 132).

Lovforslaget har til formål at gennemføre den nødvendige følgelovgivning, som gør det muligt for Danmark at tiltræde UNIDROIT-konventionen om stjålne og ulovligt udførte kulturgenstande.


En tiltrædelse af konventionen vil kræve, at der i dansk ret indføres nye regler om kulturgenstande, der er stjålet eller ulovligt eksporteret.


Derfor har regeringen udarbejdet et lovforslag, som medfører de ændringer i dansk ret, som er nødvendige for, at Danmark kan opfylde de forpligtelser, som konventionen pålægger de kontraherende stater.


Lovforslaget indebærer f.eks. at en stjålet kulturgenstand skal tilbageleveres til den, den er stjålet fra, uanset om den, der skal tilbagelevere den, vidste eller burde vide kulturgenstanden var stjålet.


Herudover betyder lovforslaget, at en kulturgenstand, der ulovligt er eksporteret fra en konventionsstat, kan kræves tilbageleveret, når genstanden er af en vis kulturel betydning, og kravet fremsættes inden for visse tidsfrister.


Endelig indebærer lovforslaget, at en sag om tilbagelevering af en ulovligt eksporteret kulturgenstand vil kunne anlægges ved en dansk domstol, når blot genstanden befinder sig her i landet


Den endelige tiltrædelse af konventionen er dog betinget af, at der efter lovforslagets vedtagelse skal indgås en aftale med EU, der således formelt skal godkende, at Danmark tiltræder en international konvention, som principielt kan berøre de allerede gældende EU-regler på området.


Ved lovforslagets vedtagelse giver Folketinget samtidig samtykke til, at Danmark tiltræder konventionen.


Af kulturpolitiske grunde er det meget vigtigt for Danmark at gennemføre UNIDROIT-konventionen om stjålne og ulovligt udførte kulturgenstande. Danmark kan på denne måde medvirke til, at stjålne og ulovligt udførte kulturgenstande bliver tilbageleveret. Dermed understreges det, at Danmark aktivt støtter det internationale samfunds bestræbelser på at bekæmpe ulovlig handel med kulturgenstande.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, anbefaler jeg lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.