L 130 Forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, sundhedsloven og forskellige andre love.

(Et nyt patientklagesystem, mulighed for at klage over sundhedsvæsenets sundhedsfaglige virksomhed, forenkling af regler om tilsynsforanstaltninger m.v.).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 03-03-2010

Fremsættelse: 03-03-2010

Skriftlig fremsættelse (3. marts 2010)

20091_l130_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (3. marts 2010)

Indenrigs- og sundhedsministeren (Bertel Haarder):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, sundhedsloven og forskellige andre love (Et nyt patientklagesystem, mulighed for at klage over sundhedsvæsenets sundhedsfaglige virksomhed, forenkling af regler om tilsynsforanstaltninger m.v.)

(Lovforslag nr. L 130).

Formålet med lovforslaget er at styrke patienternes retsstilling ved en ændring af patientklagesystemet, der giver patienterne bedre klagemuligheder, lettere klageadgang og mulighed for en hurtigere afgørelse af klagesager. Samtidig understøtter det nye patientklagesystem en øget læring i sundhedsvæsenet.


Lovforslaget indebærer en væsentlig udvidelse af pa­tien­ters klageadgang. Patienter kan fremover klage over mang­len­de efterlevelse af en række patientrettigheder, herunder vedrørende frit og udvidet frit sygehusvalg, kontaktpersonordningen og betaling for sygehusbehandling i udlandet. Der bliver også en ny adgang til at klage over sundhedsvæsenets sundhedsfaglige virksomhed, uden at der samtidig klages over bestemte sundhedspersoner. Afgørelser i de nævnte klagesager træffes af Patientombudet, der etableres ved lovforslaget, og som for at styrke grundlaget for læring fremover skal varetage en række funktioner, der hidtil har været spredt på flere myndigheder.


Den nuværende adgang til at klager over bestemte sundhedspersoners sundhedsfaglige virksomhed opretholdes med lovforslaget. Kompetencen til at behandle sådanne sager overføres til Disciplinærnævnet, der afløser det nuværende Pa­tient­kla­ge­nævn. Disciplinærnævnet foreslås sammensat med en - i forhold til Patientklagenævnet - styrket patientrepræsentation, så der ved afgørelsen af konkrete klagesager er en ligelig repræsentation i nævnet af patientrepræsentanter og sundhedsfagligt uddannede medlemmer.


For at sikre øget lokal læring og give mulighed for en mindelig afklaring af klager, der beror på misforståelser, indebærer lovforslaget endvidere, at patienter skal have tilbud om en lokal dialog med regionen, når de klager over en sundhedsperson eller en sundhedsydelse, som regionen helt eller delvis afholder udgiften til.


Lovforslaget indebærer desuden en forenkling af procedurerne for anvendelse af tilsynsforanstaltninger over for sundhedspersoner. Forslaget giver på den ene side Sundhedsstyrelsen bedre muligheder for at iværksætte tilsynsforanstaltninger hurtigt og effektivt, når hensynet til patientsikkerheden gør det nødvendigt, og sikrer på den anden side, at de berørte sundhedspersoner i en række tilfælde får mulighed for en hurtigere adgang til domstolsprøvelse. Af hensyn til de berørte sundhedspersoners retssikkerhed fastsættes der desuden regler for den tidsmæssige udstrækning af afgørelser om midlertidig autorisationsfratagelse eller virksomhedsindskrænkning.


Som følge af Patientklagenævnets nedlæggelse indebærer lovforslaget endvidere oprettelse af Det Psykiatriske Ankenævn, der overtager Patientklagenævnets kompetence til at træffe afgørelser i klager over visse af de lokale psykiatriske patientklagenævns afgørelser. Lovforslaget indebærer ikke øvrige ændringer i psykiatriloven.


Ændringerne træder ifølge lovforslaget i kraft den 1. januar 2011.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.