Socialdemokraterne kan støtte lovforslaget, som er en udmøntning af de ændringer, der skete af gymnasiereformen, vi som en bred forligskreds står bag.
Jeg synes, det er rimeligt, at det vil være sådan, at hvis man ønsker at klage over en bedømmelse af sin eksamen, kommer der en reel bedømmelse, hvor der jo så også kan være en risiko for, at bedømmelsen falder negativt ud, sådan at ens karakterer bliver lavere end den, man har fået i første omgang.
Jeg vil dog samtidig sige, at vi er meget opmærksomme på den bekymring, som bl.a.
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning har rejst i det høringssvar, de har givet, nemlig at når man er ungt menneske, er det ikke bare noget, man gør for sjov, når man klager.
Det er der som regel en god eller dårlig grund til, og det involverer også, at man skal være parat til at tage en konflikt med de undervisere, man har haft i den periode.
Det, som Danske Gymnasieelevers Sammenslutning beder om, er, at der også vil være en tilstrækkelig vejledning og rådgivning i forbindelse med en klageproces, herunder om de risici, der er, hvis klagen i givet fald skulle falde negativt ud.
Jeg synes, det er meget vigtigt, og jeg håber, at undervisningsministeren vil knytte et par ord til den del af det, så jeg kan være sikker på, at der kommer en tilstrækkelig information til de unge mennesker, der står i en situation, hvor de vitterlig kan være blevet bedømt uretfærdigt.
Det ændrer dog ikke ved, at vi stadig støtter forslaget, fordi vi synes, princippet er rigtigt:
Hvis man klager og der sker en ombedømmelse, kan udfaldet jo blive både positivt og negativt.
Sidst, men ikke mindst, vil jeg også gerne understrege, at Socialdemokraterne tidligere har fremsat forslag om at oprette en studenterombudsmand, som skal kunne hjælpe studerende og elever på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser i netop en sådan situation, hvor vi af hensyn til retssikkerheden må give lidt bedre muligheder for, at helt unge mennesker rent faktisk får den hjælp og vejledning, der kan være behov for, hvis man støder ind i et system, der på en eller enden måde enten er uigennemskueligt, eller hvor man bliver urimeligt behandlet.
Vi vil gerne minde om dette beslutningsforslag i netop denne sammenhæng, fordi det i sidste ende er et spørgsmål om retssikkerhed, og vi vil også genfremsætte forslaget senere, da det lovforslag, vi tager stilling til her i dag, jo også skal gennemføres på Videnskabsministeriets område, dvs.
for alle de lange videregående uddannelser.
Vi er meget optaget af, at retssikkerheden er i orden, men det ændrer ikke ved, at vi støtter det konkrete lovforslag, der ligger her.