SF er glad for at være en del af forliget om den nye spillelov.
Faktisk har vi længe efterlyst, at der skulle ske noget på området, og at Danmark skulle have en ny spillelov, der kunne rydde op i det anarki, spillemarkedet i Danmark har udviklet sig til.
Situationen med udbydere, der tilbyder spil uden at betale samme bidrag til fællesskabet, som Danske Spil har gjort, har udhulet både statskassens indtægter fra spillene og de tipsmidler, som det frivillige foreningsliv nyder godt af, og som finansierer et væld af forskellige gode aktiviteter for børn og unge inden for idrætsliv, kulturliv, almennyttige foreninger osv.
Desuden har der været store mangler i ludomaniforebyggelsen, og det uigennemskuelige spillemarked har været svært for den almindelige forbruger at færdes på.
Derfor har vi længe presset på for at få styr på området, og nu sker det endelig.
Vi er glade for at være en del af aftalen, glade for, at vi kan få ændret lovgivningen og få lavet et nyt samlet spillelovgivningskompleks.
SF ønsker et velreguleret spillemarked til gavn for spillerne og for samfundet.
Når lovgivningen virker, kan spil være en underholdning, som mange kan nyde, men hvis reguleringen halter eller ikke bliver håndhævet, er der store risici på spillemarkedet for både svindel og ludomani.
Det er jo bagsiden af at have et spillemarked, at nogle simpelt hen ikke kan styre deres spil og havner i afhængighed.
Derfor er det vigtigt, at vi endelig får indført en fornuftig lovgivning, som indrammer spillemarkedet og sørger for, at udbyderne også er med til at tage et ansvar for deres produkter – altså at vi får en opdeling i en fortsat monopolbaseret spilledel liggende under det gamle Danske Spil, der udbyder lotto, skrabespil osv., og et liberaliseret marked med de velkendte sportsspil.
Vi synes, at man med lovforslagene her har ramt en fornuftig balance, som stemmer godt overens med SF's hovedsynspunkter og de ting, vi har lagt vægt på i forløbet frem til i dag.
For det første var det vigtigt for os at beskytte spillerne.
Der skal indføres en licensordning, så det kun er de gode folk, altså dem, der vil være med til at overholde reglerne og spille, om man så må sige, efter reglerne, der er med, og vi skal indføre en række håndfaste regler, der sikrer spillerne en fair og ordentlig behandling, og skille fårene fra bukkene blandt spiludbyderne, hvor ansvarlige udbydere er velkomne, men plattenslagerne ikke er det.
Forbrugerne skal kunne regne med, at forholdene er ordentlige, og at spilfirmaerne overholder reglerne.
Med lovforslagene her synes jeg, at vi får skabt en god ramme for det, og jeg vil glæde mig til at skulle følge op på, at spilmyndighederne bruger lovens bestemmelser efter hensigten, så de kommer til god nytte.
For det andet var det vigtigt for os at få en god finansiering af behandlingen og forebyggelsen af ludomani.
Ikke mindst forebyggelsen har det haltet med.
Ludomani er ødelæggende for den ramte og for familierne, og konsekvenserne kan mærkes i mange år, især hvis privatøkonomien bliver helt smadret.
For langt de fleste mennesker er spil underholdning, men der er en indbygget risiko for ludomani, og derfor er det vigtigt, at vi har et velfungerende system, der kan forebygge, behandle og forske i ludomani.
Det er der sikret en bedre finansiering af med aftalen her, også derved, at der bliver flerårige aftaler, så de behandlingssteder, der arbejder med det, ved, hvad de har at arbejde med.
For det tredje var det vigtigt for os at sikre statens indtægter fra tipsmidlerne.
Kreative spilfirmaer har jo i mange år undgået at betale en retmæssig beskatning og betale til tipsmidlerne, men hvis man vil tjene penge på at udbyde spil i Danmark, skal man også betale sine afgifter og skatter, og det vil det her licenssystem, vi indfører, være med til at sikre.
Det er en grundsten i velfærdssamfundet, at alle bidrager, som de skal, og det skal også gælde for spiludbyderne, der jo har et særligt ansvar, fordi deres spil også påfører nogle mennesker lidelser i form af ludomani og samfundet omkostninger til at behandle det.
For det fjerde er håndhævelsen vigtig.
Skal man have nogle til at komme med ind på et reguleret marked, skal man selvfølgelig også holde dem ude, der ikke vil, og gøre det effektivt.
Vi har et stort ønske om at sikre den størst mulige efterlevelse af reglerne.
På spilområdet er der operatører, som ikke har rent mel i posen, og vi skal altså sikre, at de dårlige bliver udelukket fra markedet.
Der har været en diskussion kørende – senest i går var den omtalt i Ekstra Bladet – om, hvorvidt staten skal komme med en henstilling til, at internetudbydere blokerer for spilsites, eller om det er staten, der har ansvaret for at komme med et egentligt påbud.
Jeg har noteret mig, at skatteministeren til andenbehandlingen vil komme med et ændringsforslag, der sørger for, at der kommer en bedre retssikkerhedsmæssig stilling på området.
Det er vi meget tilfredse med og har ønsket.
Vi ser frem til den fortsatte behandling af det.
Ligesom Socialdemokraternes ordfører er jeg overbevist om, at der kommer til at være diskussioner om enkelte elementer i det, ikke fordi jeg ikke synes, at det er en god aftale, men lige præcis fordi der kommer utrolig mange henvendelser og informationer udefra fra forskellige interessenter.
De organisationer, det handler om, og som altså får gavn af tipsmidlerne, har noteret tilfredshed med det, men alle de udbydere, som altså er på markedet og tjener penge på det, har forskellige standpunkter, som vi så må se på.
Men jeg ser frem til, at det her kommer til at skabe ordnede forhold på spillemarkedet, at vi får en effektiv behandling og forebyggelse af ludomani, at vi får de brodne kar ud af markedet, og at det for fremtiden bliver sådan, at man kan nyde det at spille som underholdning og vide, at de steder, hvor man spiller, rent faktisk bidrager til fællesskabet, som de skal.
Vi er glade for at være en del af det her forlig og håber, at det får en hurtig vedtagelse.