Tak for det.
I SF støtter vi, at denne lovrevision bliver udskudt til næste folketingssamling, så man kan se, om der i de meget højaktuelle overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked sker nogen ændringer på barselområdet, som skal følges op i forbindelse med barseludligning for dem, der ikke er dækket af en overenskomst med barselsudligning, og som derfor er omfattet af den lov, som vi her udskyder revisionen af.
Samtidig med at vi i SF støtter denne udskydelse, har vi tre punkter, som vi meget kraftigt vil pege på skal løses ved den kommende lovrevision i næste folketingssamling.
Det første punkt er, at det er meget, meget vigtigt, at lovrevisionen kommer til at indeholde en barseludligning, så også selvstændige erhvervsdrivende kan få et beløb oven i dagpengene, når de er på barsel.
Den selvstændige frisør eller butiksejer, der skal på barsel, kan i dag kun få barseldagpenge, hvilket medfører en ganske væsentlig nedgang i indtægten for mange kvinder.
Og de fortjener simpelt hen bedre.
Ikke blot fortjener de en højere kompensation for den manglende indtægt, mens de har barselorlov, men sagen er også den, at vi jo alle sammen er interesseret i, at der bliver født nogle børn, som kan føre samfundet videre, og derfor må det simpelt hen ikke medføre for store ulemper at føde børn, for så vil der være en del, som lader være.
Så simpelt er det, og derfor gælder det også i forhold til selvstændige erhvervsdrivende, at der skal være bedre forhold, sådan at flere har lyst til at føde børn.
Vi mener i SF, at for at sådan en udligning skal give mening for selvstændige, er det nødvendigt, at alle selvstændige erhvervsdrivende får pligt til at indbetale til en sådan barseludligningsfond, altså en obligatorisk ordning, for ellers vil der ikke være tilstrækkeligt med penge i ordningen, og så kan man jo fastsætte beløbet efter det behov, som viser sig.
Sagen er, at det i virkeligheden er temmelig pinligt, at der ikke er indført noget for selvstændige erhvervsdrivende i forvejen.
Der er faktisk tale om et 4 år gammelt løfte fra regeringen, som ikke er opfyldt endnu.
I forliget om barseludligning, som SF er med i, står der, at regeringen vil fremlægge forskellige modeller, som man kan bruge i forbindelse med barseludligning for selvstændige, og det vil man fremlægge i februar 2006.
Nu skriver vi så 2010; der er altså gået 4 år, og de modeller er ikke blevet fremlagt endnu, desværre.
Jeg håber, at regeringen på trods af eventuelle uenigheder når frem til en løsning med et udspil, som også dækker selvstændige erhvervsdrivende, for det er der et meget stort behov for, og det skylder vi dem simpelt hen.
Det andet punkt, som vi lægger stor vægt på ved den kommende lovrevision, handler om det stadig voksende antal lønmodtagere, som er freelancere.
Det er mennesker, der arbejder for mange forskellige skiftende arbejdsgivere, bl.a.
inden for film- og medieverdenen, men også på andre områder, for antallet af lønmodtagere, der er freelancere, er som sagt stigende i disse år.
For dem er det sådan, at der allerede i dag bliver indbetalt bidrag til barseludligningsfonden, men de kan ikke få en eneste krone udbetalt, paradoksalt nok.
Vi vil også gerne have, at denne gruppe føler, at det er attraktivt at sætte børn i verden, så der er nogen, der kan føre samfundet videre.
Når nogle af os til sidst nok havner på et plejehjem, er det jo yderst praktisk, at der f.eks.
er nogen, der vil tage sig af os, mens vi er der.
Og sådan er det jo hele vejen rundt med hensyn til samfundets funktioner; der skal simpelt hen være nogen, som kan udføre dem.
Også for freelancelønmodtagere er der derfor stort behov for at etablere en ordning, hvor der også kan udbetales beløb oven i de almindelige barseldagpenge.
En sådan ordning kan sagtens laves, hvis den politiske vilje er til stede, og det vil jeg meget opfordre til at den kommer til at blive.
Det tredje punkt er spørgsmålet om evaluering, og det vil jeg gerne runde af med.
Allerede i begyndelsen af april for et år siden aftalte forligspartierne nogle retningslinjer for en evaluering af den nuværende ordning, og jeg har forstået, at den evaluering ikke er begyndt endnu, desværre.
Jeg vil indtrængende opfordre til, at den begynder meget snart, og det bør være sådan, at evalueringen er færdig, når Folketinget mødes den første tirsdag i oktober, hvor vi så skal tage fat på den lovrevision, som vi beslutter at udskyde i dag.