B 83 Forslag til folketingsbeslutning om stop for udvidelse og etablering af ikkeøkologiske svinebedrifter.

Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 10-12-2009

Fremsat: 10-12-2009

Fremsat den 10. december 2009 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt‑Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL)

20091_b83_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 10. december 2009 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om stop for udvidelse og etablering af ikkeøkologiske svinebedrifter

Folketinget opfordrer regeringen til at sikre, at antallet af svin i Danmark ikke øges, ved at indføre et omgående stop for udvidelse af ikkeøkologiske eksisterende svinebedrifter og stop for etablering af ikkeøkologiske nye bedrifter.


Bemærkninger til forslaget

Enhedslisten arbejder for en omstilling af landbrugets produktion. Enhedslisten ønsker en økologisk og biodynamisk dyrkning på alle dyrkede arealer og vil øge naturarealerne og skovarealerne, så vi sikrer mere natur og rent drikkevand til de næste generationer.


Beregninger fra Fødevareøkonomisk Institut foretaget for Det Økologiske Råd viser, at svineproduktionen i Danmark de seneste 5 år har givet underskud, jf. Miljøintegration i EU's landbrugspolitik, januar 2009, side 117. Det vil sige, at det samfundsøkonomisk vil give et bruttooverskud at ophøre med produktionen, samtidig med at det vil give store miljøgevinster. Tendensen er, at der er dårlig økonomi i svineproduktionen, at der finder en kæmpe import af proteinfoder sted, at eksporten af levende dyr er stigende, og at svinegyllen ødelægger naturen i Danmark.


Dansk landbrug lægger nu beslag på ca. 62 pct. af Danmarks areal, svarende til 2,7 mio. ha. Herudover lægger dansk landbrug beslag på et omfattende areal i hovedsagelig Sydamerika til produktion af planteprotein, der bruges til foder især i svineproduktionen.


Der bliver årligt importeret foder svarende til dyrkning af over 2 mio. t soja. Proteinimporten giver mulighed for opdræt af over 20 millioner slagtesvin. Proteinimporten af soja svarer til proteinbehovet for ca. 37 millioner mennesker, jf. opgørelse på www.madogtrivsel.dk. Endvidere medfører sojaproduktionen i Sydamerika, at skov og regnskov fældes for at give plads til mere dyrkning, hvilket har en meget negativ klimakonsekvens.


Ud over at lægge beslag på store dele af det danske areal har landbrugets aktiviteter en ødelæggende og nedbrydende påvirkning på dansk natur og miljø. Store mængder næringsstoffer fra landbruget spredes i naturen og overstiger langt naturens tålegrænser. Anvendelsen af kemikalier forurener grund- og overfladevand. I årevis har man forsøgt at dæmme op for landbrugets miljøødelæggelser ved en lang række vandmiljøplaner, naturgenopretningsplaner m.v. - planer, der kun har haft en ringe effekt, fordi kilden til problemet, det intensive, industrialiserede landbrug, er forblevet stort set uændret.


For at opnå et bæredygtigt dansk landbrug er det altafgørende, at antallet af svin reduceres markant. Omlægning til økologisk drift på en større del af landbrugsarealet vil medføre en reduktion af antallet af svin, idet økologireglerne om dyrehold lægger større begrænsninger på antallet af dyr pr. arealenhed. Derfor er en udvidelse af den økologiske produktion undtaget fra forslaget.


Det danske landbrug udleder inden for landets grænser 10,2 mio. t CO2-ækvivalenter svarende til ca. 20 pct. af den danske emission af drivhusgasser, jf. DMU's Arbejdsrapport nr. 204: »Opgørelse og beregningsmetode for landbrugets emissioner af ammoniak og drivhusgasser 1985-2002«. En markant reduktion i svineproduktionen vil give en væsentlig reduktion i udledningen af CO2.


Det vil imidlertid være nødvendigt med et omgående stop for udvidelsen af den eksisterende svineproduktion, så kommunerne ved, at de ikke kan give tilladelse til udvidelser af flere svinebrug. På kort sigt er det Enhedslistens målsætning at få halveret antallet af svin i Danmark, på længere sigt er målet en reduktion på 75 pct.


Enhedslisten har bedt miljøministeren svare på, om kommunerne har mulighed for at afvise udvidelsen eller etableringen af et svinebrug, hvis man i byrådet har besluttet, at man hverken ønsker større eller flere svinebrug i kommunen, jf. MPU alm. del - spørgsmål 740 (2008-09).


Ministeren har fastslået, at det ikke vil være lovligt med den nuværende lovgivning, idet der ved behandling af ansøgninger om udvidelse af husdyrbrug skal foretages en konkret vurdering, jf. § 29 i lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug. På den baggrund kan byrådet i særlige tilfælde beslutte sig for at stille krav, der rækker ud over det beskyttelsesniveau, der fremgår af bilag 3, jf. § 11, stk. 2-4, i bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug.


Sammenfattende er det i loven bestemt, at kommunalbestyrelsens afgørelser skal baseres på en konkret vurdering i hver enkelt sag, og at den kommunale skønsmæssige afvejning af de modsatrettede hensyn, som måtte foreligge i den konkrete sag, kan munde ud i en afgørelse om en tilladelse/godkendelse eventuelt med yderligere krav eller et afslag.


Derfor rejser Enhedslisten nu forslaget om et stop for udvidelse og etablering af ikkeøkologiske svinebedrifter, så kommunerne bedre kan tage vare på naturen.


Skriftlig fremsættelse

Per Clausen (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om stop for udvidelse og etablering af ikkeøkologiske svinebedrifter.

(Beslutningsforslag nr. B 83).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.