B 59 Forslag til folketingsbeslutning om dansk militært bidrag til NATO’s Operation Ocean Shield som led i den internationale indsats mod pirateri ud for Afrikas Horn.

Af: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Udvalg: Forsvarsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 19-11-2009

Fremsættelse: 19-11-2009

Skriftlig fremsættelse (19. november 2009)

20091_b59_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (19. november 2009)

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om dansk militært bidrag til NATO's Operation Ocean Shield som led i den internationale indsats mod pirateri ud for Afrikas Horn.

(Beslutningsforslag nr. B 59).

Folketinget meddeler sit samtykke til, at et dansk militært bidrag indsættes i NATO's Operation Ocean Shield som led i den internationale indsats mod pirateri ud for Afrikas Horn.


NATO har til støtte for den internationale indsats mod pirateri i farvandet ud for Afrikas Horn iværksat Operation Ocean Shield og har i forbindelse hermed planlagt, at NATO's stående flådestyrker skiftevis skal indgå i operationen i 2010. Danmark har allerede tilmeldt et kommandoskib samt stab til ledelse af NATO's stående flådestyrke Gruppe 1 (SNMG1) i perioden fra ultimo januar 2010 og et år frem. Det danske bidrag er således planlagt til i rammen af SNMG1 i to perioder i 2010 at blive indsat i NATO's antipiraterioperation Ocean Shield.


I forlængelse af de tidligere danske bidrag til henholdsvis beskyttelse af skibe, der for World Food Programme sejlede nødhjælp til Somalia og pirateribekæmpelse i rammen af Task Force 150 og 151 og under henvisning til den vægt, som regeringen tillægger forbedringen af sikkerheden for den internationale civile skibsfart, herunder bl.a. gennem aktiv imødegåelse af pirateri, foreslår regeringen, at Danmark yder et militært bidrag til NATO's Operation Ocean Shield.


Bidraget vil bestå af det bidrag, som Danmark allerede har tilmeldt NATO's stående flådestyrke Gruppe 1 (SNMG1) fra ultimo januar 2010 og et år frem, således et kommandoskib samt stab til ledelse af flådestyrken. Det forventes, at det danske bidrag skal deltage i Operation Ocean Shield i perioderne ultimo januar til medio marts 2010 og igen fra juli/august til november/december 2010. I de mellemliggende perioder deltager det danske bidrag i øvrige SNMG1-aktiviteter, herunder øvelsesaktiviteter og havnebesøg. Hertil kommer, at SNMG1 indgår som en fast del af NATO Response Force aktiviteter. Derudover kan SNMG1 som tidligere blive anmodet om deltagelse i kortere perioder i NATO's Operation Active Endeavour i Middelhavet.


Det danske bidrag til Operation Ocean Shield vil bestå af et støtteskib af ABSALON-klassen inkl. helikopter og maritim indsatsenhed (militærpoliti, mineryddere og maritime specialstyrker). Skibets besætning vil være på ca. 130 personer. Staben, som skal varetage ledelsen af SNMG1, vil bestå af en styrkechef med en stab bestående af ca. 12 danske personer samt seks internationale officerer stillet til rådighed af forskellige NATO-lande. Herudover vil bidraget bestå af et landbaseret logistikelement på op til seks personer, som udsendes i forbindelse med skibsbidraget.


Afhængig af situationen kan der endvidere være et behov for midlertidig tilgang af et antal specialister, herunder maritime specialstyrker.


Samlet vil skibsbidrag med styrkeledelse kunne være op til ca. 180 personer inkl. et antal specialister, herunder militærpoliti og maritime specialstyrker.


NATO overvejer muligheden for at anvende AWACS-fly til overvågning m.m. af bl.a. farvandet omkring Afrikas Horn. På den baggrund vil det danske personel på 27 personer, som gør fast tjeneste ved NATO's AWACS-enhed, eventuelt skulle indgå i fremtidige NATO AWACS-flyvninger over farvandet ud for Afrikas Horn.


I forbindelse med udsendelsen af et dansk maritimt styrkebidrag vil der med afsæt i NATO's planlægning blive set på muligheden for at bygge videre på de kapacitetsopbygningsprojekter, som blev iværksat i forbindelse med udsendelsen af det danske bidrag til Task Force 150 og 151, herunder det etablerede sikkerhedssamarbejde med Djibouti og den indledende dialog med Yemens kystvagt.