B 44 Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af statutten for Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi (IRENA) af 26. januar 2009.

Af: Klima- og energiminister Connie Hedegaard (KF)
Udvalg: Det Energipolitiske Udvalg
Samling: 2009-10
Status: Vedtaget

Betænkning

Afgivet: 26-11-2009

Betænkning afgivet af Det Energipolitiske Udvalg den 26. november 2009

20091_b44_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Det Energipolitiske Udvalg den 26. november 2009

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 5. november 2009 og var til 1. behandling den 6. november 2009. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Det Energipolitiske Udvalg.


Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.


Høring

Et udkast til folketingsbeslutning har inden fremsættelsen været sendt i høring, og klima- og energiministeren sendte den 20. august 2009 dette udkast til udvalget, jf. folketingsåret 2008-09, EPU alm. del - bilag 374. Den 5. november 2009 sendte klima- og energiministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.


2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Udvalget indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.


Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis, Det Radikale Venstres og Enhedslistens medlemmer af udvalget glæder sig over, at der nu kommer et internationalt agentur for vedvarende energi (IRENA). Agenturet har en vigtig opgave i at få samlet viden og information om vedvarende energi samt gjort dette tilgængeligt for medlemslandene. IRENA skal sørge for, at offentligheden får kendskab til fordelene ved vedvarende energi. Det skal foretage specifik policyrådgivning til medlemslandene om, hvordan man med national lovgivning, regulering, finansiering og strategier kan øge andelen af vedvarende energi. Det skal støtte forskningsprojekter og være med til at fremme teknologioverførsel og investeringer i vedvarende energi. Dette er vigtige opgaver, som danske virksomheder og rådgivere har stor erfaring med, og derfor er S, SF, R og EL interesserede i, hvordan Danmark forsat kan øve indflydelse på IRENA's arbejde og bidrage med dansk knowhow og erfaring. S, SF, R og EL mener derfor, at Danmark bør arbejde på følgende tre opgaver for IRENA:


1) IRENA bør beskæftige sig med systemintegration af vindkraft. Faktum er, at vind bliver den helt store spiller på mellemlang sigt, hvis vi skal have store mængder vedvarende energi ind i vores energisystemer. Det er et af de områder, hvor Det Internationale Energiagentur (IEA) ikke har været god nok, og her har IRENA mulighed for at få en god profil. S, SF, R og EL mener, at Danmark skal tage en førerrolle på dette område og tilbyde vores viden til et vindintegrationsprojekt i IRENA-regi.

2) Det bør være IRENA, der udarbejder nogle ambitiøse globale VE-scenarier for, hvordan verden i 2050 kan være fuldstændig fri for fossile brændsler.

3) IRENA bør gå ind i diskussionen om, hvor meget biomasse vi kan bruge til energiformål, så det ikke går ud over skove og kulstofindhold i jorden. IRENA skal altså tænke bæredygtigt, hvad angår biomasse og biobrændstoffer, og det vil være et godt sted for IRENA at samle viden og gøre sig til en autoritet på området. Med de begrænsede mængder biomasse, vi har på globalt plan, og med den store kamp om jorden, som vi oplever, er det nødvendigt at få tænkt tingene grundigt igennem på dette område.



Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


Eyvind Vesselbo V Jens Kirk V fmd. Lars Christian Lilleholt V Christian Pihl Lorentzen V Henrik Høegh V Ellen Trane Nørby V Per Dalgaard DF Tina Petersen DF Per Ørum Jørgensen KF Mette Gjerskov S Ole Vagn Christensen S Kim Mortensen S Ole Hækkerup S Anne Grete Holmsgaard SF Ida Auken SF Margrethe Vestager RV nfmd. Per Clausen EL

Liberal Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
47
 
Liberal Alliance (LA)
3
Socialdemokratiet (S)
45
 
Inuit Ataqatigiit (IA)
1
Dansk Folkeparti (DF)
25
 
Siumut (SIU)
1
Socialistisk Folkeparti (SF)
23
 
Tjóðveldisflokkurin (TF)
1
Det Konservative Folkeparti (KF)
18
 
Sambandsflokkurin (SP)
1
Det Radikale Venstre (RV)
9
 
Uden for folketingsgrupperne
1
Enhedslisten (EL)
4
 
(UFG)
 


 

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 34


Bilagsnr.


Titel


1
Høringssvar og høringsnotat, fra klima- og energiministeren
2
Tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget
3
1. udkast til betænkning
4
2. udkast til betænkning