B 41 Forslag til folketingsbeslutning om et dansk landmilitært bidrag til den internationale FN-styrke i Libanon

(UNIFIL).
Af: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Udvalg: Forsvarsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-11-2009

Fremsættelse: 05-11-2009

Skriftlig fremsættelse (5. november 2009)

20091_b41_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (5. november 2009)

Udenrigsministeren (Per Stig Møller):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om et dansk landmilitært bidrag til den internationale FN-styrke i Libanon (UNIFIL)

(Beslutningsforslag nr. B 41).

Folketinget meddeler sit samtykke til, at Danmark stiller et landmilitært bidrag til FN's internationale styrke i Libanon (UNIFIL).


Danmark har modtaget en anmodning fra FN om et styrkebidrag på ca. 140 personer til en logistikenhed ved FN's styrke i Libanon (UNIFIL).


UNIFIL blev oprettet ved FN's sikkerhedsrådsresolution 425 og 426 af 19. marts 1978 med henblik på at overvåge våbenhvilen på grænsen mellem Libanon og Israel. Som følge af konflikten mellem Israel og Hizbollah i 2006 vedtog FN med sikkerhedsrådsresolution 1701 af 11. august 2006 et nyt og stærkere mandat for UNIFIL.


Det overordnede formål er at assistere den libanesiske regering med at udstrække sin myndighedsudøvelse til hele landet med henblik på at forhindre fornyede kamphandlinger og derigennem skabe de rette betingelser for en varig fredsløsning.


UNIFIL spiller fortsat en vigtig rolle for at sikre fred og stabilitet i Sydlibanon samt i arbejdet med at sikre respekt for den Blå Linje, som udgør den internationalt anerkendte grænse mellem Israel og Libanon. UNIFIL bidrager dermed til de samlede internationale bestræbelser på at etablere en varig fred i Mellemøsten og øget stabilitet i regionen.


Regeringen finder på den baggrund, at Danmark skal stille et landmilitært bidrag til rådighed for UNIFIL med henblik på, at Danmark yder et bidrag til, at resolution 1701 efterleves fuldt ud af alle konfliktens parter.


Det danske logistikkompagni udgøres af ca. 140 personer. Dertil kommer et dansk støtteelement, der alle tillige indgår i UNIFIL's hovedkvarter. Styrkebidraget vil samlet ikke overstige ca. 150 personer. Logistikenhedens opgaver vil primært omfatte transportstøtte i hele UNIFIL's landbaserede operationsområde i forbindelse med udskiftning af personel. Det danske styrkebidrag vil være placeret ved UNIFIL's hovedkvarter i Naqoura i det sydvestlige Libanon, men vil løse opgaver i hele UNIFIL's landbaserede operationsområde.


Bidraget vil blive stillet til rådighed for UNIFIL i foreløbigt 12 måneder med mulighed for forlængelse, forventeligt fra primo december 2009, hvor det polske kontingent, der aktuelt varetager opgaven, forventes trukket ud.


Det danske styrkebidrag vil udover at kunne anvende magt i selvforsvar også have mulighed for at anvende magt til at gennemføre de opgaver, der er pålagt UNIFIL. Bidraget vil som alle øvrige styrker være undergivet folkeretten, herunder den humanitære folkeret.


Det danske styrkebidrag vil indgå i en indsats, hvor der kan blive tale om anvendelse af magt af en karakter, der falder inden for Grundlovens § 19, stk. 2. Folketinget anmodes derfor om at meddele sit samtykke til, at et dansk landmilitært bidrag stilles til rådighed for FN's styrke i Libanon (UNIFIL).


Regeringen vil løbende vurdere det danske bidrags sammensætning med henblik på at sikre en effektiv opgaveløsning. Såfremt det skulle vise sig hensigtsmæssigt at forlænge bidragets udsendelse, eller såfremt der skulle ske en væsentlig ændring i opgavernes karakter eller operationsområdet, vil regeringen rådføre sig med Det Udenrigspolitiske Nævn herom eller om nødvendigt på ny forelægge sagen for Folketinget.