B 3 Forslag til folketingsbeslutning om en undersøgelse af årsagerne til finanskrisen.

Udvalg: Det Politisk-Økonomiske Udvalg
Samling: 2009-10
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 07-10-2009

Fremsat den 7. oktober 2009 af Frank Aaen (EL), Line Barfod (EL), Per Clausen (EL) og Johanne Schmidt‑Nielsen (EL)

20091_b3_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 7. oktober 2009 af Frank Aaen (EL), Line Barfod (EL), Per Clausen (EL) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om en undersøgelse af årsagerne til finanskrisen

Regeringen pålægges at nedsætte et udvalg, der inden 1. maj 2010 fremlægger en foreløbig rapport om årsagerne til den finansielle krise. Rapporten kan danne grundlag for eventuelle opfølgende undersøgelser.


Bemærkninger til forslaget

Beslutningsforslaget er med enkelte justeringer en uændret genfremsættelse af beslutningsforslag nr. B 202, folketingsåret 2008-09, se Folketingstidende 2008-09, tillæg A side 8178 og 8179.


Beslutningsforslaget pålægger regeringen at nedsætte et udvalg, der inden 1. maj 2010 fremlægger en foreløbig rapport om årsagerne til den finansielle krise.


Enhedslisten forestiller sig, at rapporten laves af et udvalg bestående af en professor i økonomi, Folketingets Ombudsmand og en sagkyndig person med kendskab til den finansielle sektor. Der kan nedsættes særlige undergrupper, der undersøger særlige problemstillinger, og inddrages internationale eksperter og eventuelle delrapporter fra den undersøgelse, der er i gang i Island.


Udvalget skal have adgang til alle relevante dokumenter hos offentlige myndigheder, herunder fuld adgang til dokumenter i Finanstilsynet og Økonomi- og Erhvervsministeriet. Undersøgelsen gennemføres på basis af skriftlige kilder og ekspertudsagn og tilrettelægges af udvalget selv. Af hensyn til gældende bestemmelser skal udvalgets arbejde foregå i fortrolighed, men rapporten skal offentliggøres.


Undersøgelsen skal bl.a. omfatte


- en vurdering af reglerne for finansiel virksomhed, både internationale og danske regler, herunder en bedømmelse af følgerne af den omfattende liberalisering af kapitalbevægelser,


- myndighedernes tilsyn med den finansielle sektor, herunder inddragelse af undersøgelsen af Finanstilsynets virksomhed, som Rigsrevisionen står for, og


- andre årsager til, at den finansielle sektor kan bryde sammen på en måde, der har været medvirkende til den generelle økonomiske krise og medført de store bankpakker.


Formålet er at kortlægge årsager til den finansielle krise med henblik på at undgå gentagelser. Mistanke om eventuelle ansvarspådragende forhold overlades til de relevante myndigheder og vedrører ikke denne undersøgelse.


Skriftlig fremsættelse

Frank Aaen (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om en undersøgelse af årsagerne til finanskrisen.

(Beslutningsforslag nr. B 3).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.