B 228 Forslag til folketingsbeslutning om sammenhængende varmeplaner på fjernvarmeområdet.

Udvalg: Det Energipolitiske Udvalg
Samling: 2009-10
Status: Beretning afgivet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 16-04-2010

Fremsat: 16-04-2010

Fremsat den 16. april 2010 af Ole Vagn Christensen (S), Mette Gjerskov (S), Per Husted (S), Ole Hækkerup (S), Jens Christian Lund (S) og Kim Mortensen (S)

20091_b228_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 16. april 2010 af Ole Vagn Christensen (S), Mette Gjerskov (S), Per Husted (S), Ole Hækkerup (S), Jens Christian Lund (S) og Kim Mortensen (S)

Forslag til folketingsbeslutning

om sammenhængende varmeplaner på fjernvarmeområdet

Folketinget pålægger regeringen at sikre et koordineret arbejde for, at kommunerne udarbejder sammenhængende varmeplaner for udbygning af fjernvarmen. Herunder skal alle energiformer og energisystemer sammentænkes, bl.a. med henblik på at mindske spildvarme. Det koordinerede arbejde skal som minimum sikre,


- at der er retningslinjer for, at fjernvarmen kan udbygges over kommunegrænserne,

- at der foregår den nødvendige forskning og udvikling, så Danmark ikke taber sin førerposition inden for fjernvarme med hensyn til udnyttelse af spildvarme, udvikling af fjernvarmeudstyr og tjenesteydelser som eksport, og

- at økonomien til forskning og udvikling sikres gennem aftaler med branchens parter og ved etablering af en fjervarmeudviklingsfond.



Bemærkninger til forslaget

Fjernvarmesystemet er et distributionssystem, der kan kobles sammen med mange forskellige former for varmeproduktion. Der kan således produceres fjernvarme på baggrund af affald, flis, halm, solvarme, geotermi og andre vedvarende kilder samt overskudsvarme fra industri m.m. Denne fleksibilitet betyder, at fjernvarmenettet udgør et afgørende element i indfrielsen af ambitionerne om at gøre Danmark fri af fossile brændstoffer. Kommunerne vil som et led i denne indfrielse stå over for at skulle udvikle fjernvarmesystemet i de næste årtier.


Ikke desto mindre har regeringen ikke fremlagt en sammenhængende referenceramme for kommunerne, men blot konstateret i sin nylige redegørelse om forsyningssikkerheden i Danmark, at der ikke er behov for investeringer i fjernvarmenettet de næste 10 år. Det er en udmelding, der har vakt opsigt i fjernvarmekredse.


Danmark har i dag en førerposition med hensyn til forsyningssikkerhed, effektivisering af spildvarme, miljø, økonomi, teknologi og tjenesteydelser til eksport - en førerposition, der gerne skulle fastholdes i fremtiden.


Varmeplanlægning er afgørende for, at Danmark får truffet de rigtige valg. Udgangspunktet er, at det er samfundsøkonomiske beregninger, der skal være bærende for valget af energiløsninger. Kommunerne har ansvaret for, at der udarbejdes varmeplaner, men denne opgave har ikke været prioriteret i mange år.


Det skal derfor sikres, at kommunerne nu prioriterer opgaven. For at imødegå, at der kommer 98 lokale planer uden overordnet struktur, opfordres til, at der fra statslig side udmeldes retningslinjer, som kommunerne kan arbejde efter. En lang række projekter vil brede sig over kommunegrænser, og det er derfor hensigtsmæssigt, at der er en fælles referenceramme.


Ved at få fokus på varmeplanlægningen sikres, at fjernvarmen kan blive udbygget der, hvor det er samfundsmæssigt optimalt, og at skattekronerne bruges optimalt, så der ikke gennemføres matrikelløsninger, der kun gavner en enkelt.


Forskning og udvikling er fortsat nødvendig, selv om Danmark allerede er et førende fjernvarmeland. Det er nødvendigt, at brændselsanvendelse og -teknologi hele tiden udvikles og tilpasses, hvis vi skal opnå lavere energiforbrug bl.a. gennem udnyttelse af den alt for megen spildvarme, især hvis brugen af fossile brændsler skal udfases, uden at borgerne skal gå på kompromis med komfort og forsyningssikkerhed. Derfor er det afgørende, at forskning og udvikling sker på tværs i energisektoren.


Økonomien til forskning og udvikling skal sikres. Det forslås, at der laves en national handlingsplan for forskning og udvikling inden for fjernvarme gennem et offentligt og privat samarbejde og gennem oprettelse af en fjernvarmeudviklingsfond.


Skriftlig fremsættelse

Ole Vagn Christensen (S):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om sammenhængende varmeplaner på fjernvarmeområdet.

(Beslutningsforslag nr. B 228).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.