B 20 Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af et udvalg til undersøgelse af konsekvenserne af konkurrenceudsættelse og udlicitering af kommunale opgaver.

Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2009-10
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 22-10-2009

Fremsat: 22-10-2009

Fremsat den 22. oktober 2009 af Rasmus Prehn (S), Lennart Damsbo‑Andersen (S), Lene Hansen (S), Magnus Heunicke (S) og Flemming Bonne (SF)

20091_b20_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 22. oktober 2009 af Rasmus Prehn (S), Lennart Damsbo-Andersen (S), Lene Hansen (S), Magnus Heunicke (S) og Flemming Bonne (SF)

Forslag til folketingsbeslutning

om nedsættelse af et udvalg til undersøgelse af konsekvenserne af konkurrenceudsættelse og udlicitering af kommunale opgaver

Folketinget pålægger regeringen at nedsætte et udvalg, der skal undersøge konsekvenserne af konkurrenceudsættelse og udlicitering af kommunale opgaver, herunder konsekvenserne for kvalitet og pris. Indtil udvalget har gennemført sin undersøgelse, suspenderes kommunernes forpligtelse til at konkurrenceudsætte en bestemt procentdel af deres opgaver.


Bemærkninger til forslaget

Baggrund

I forbindelse med den seneste aftale mellem regeringen og KL (Kommunernes Landsforening) blev det besluttet, at kommunerne i 2010 skal konkurrenceudsætte 26,5 pct. af deres opgaver. I 2007 konkurrenceudsatte kommunerne 23,7 pct. af de kommunale opgaver. (Kilde: Regeringen og KL (2008): »Aftale om kommunernes økonomi for 2009«).


Med en konkurrenceudsættelsesgrad på 26,5 pct. vil man være oppe på et niveau, hvor egentlige velfærdsopgaver også vil komme i betragtning til at blive konkurrenceudsat og måske udliciteret. Det rejser det problem, at der mangler fundamental viden om konsekvenserne af konkurrenceudsættelse og udlicitering af velfærdsopgaver. Langt de fleste studier af konsekvenserne af konkurrenceudsættelse og udlicitering har omhandlet områder med enkle, målbare opgaver som eksempelvis snerydning. Resultaterne af disse undersøgelser siger derfor ikke meget om, hvilke konsekvenser konkurrenceudsættelse og udlicitering vil have for kvaliteten af velfærdsopgaver. (Kilde: Greve, Carsten (2008): »Konkurrence og offentlig servicelevering«. FTF Dokumentation nr. 8, september 2008).


Denne mangel på viden om kvaliteten af udliciterede velfærdsopgaver betyder, at konkurrenceudsættelse og udlicitering af disse opgaver kan få karakter af rene eksperimenter. Det forekommer derfor uansvarligt at fastsætte et bestemt niveau for konkurrenceudsættelse, som kan føre til udlicitering af opgaver, der påvirker borgernes livskvalitet, uden en mere præcis viden om konsekvenserne.


Der har også været rejst tvivl om det gavnlige i forhold til pris og kvalitet i udlicitering og konkurrenceudsættelse inden for de områder, som normalt er blevet udliciteret og konkurrenceudsat, eksempelvis rengøring og køkkenfunktioner. Derfor vil det også være på sin plads at få foretaget en tilbundsgående undersøgelse af konsekvenserne for pris og kvalitet inden for disse områder.


Der er også knyttet en række andre spørgsmål til det at konkurrenceudsætte og udlicitere kommunale opgaver. Det kan eksempelvis blive svært for borgeren at gennemskue, hvem der er ansvarlig for den konkrete opgave, hvis opgaven er udliciteret til et privat firma. (Kilde: OECD (2005): »Modernising Government«). Der er samtidig behov for at undersøge konsekvenserne for de medarbejdere, der udfører en kommunal opgave, som bliver konkurrenceudsat eller udliciteret. Endelig er det også essentielt at få undersøgt det økonomiske spørgsmål, om man får mere for pengene ved at konkurrenceudsætte, og at få belyst betydningen af transaktionsomkostninger.


Nedsættelse af et undersøgelsesudvalg og suspendering af krav om udlicitering

Det foreslås derfor, at regeringen nedsætter et udvalg, der skal undersøge konsekvenserne af konkurrenceudsættelse og udlicitering af alle typer kommunale opgaver, så fremtidige beslutninger om konkurrenceudsættelse og udlicitering kan bero på faktuel viden om konsekvenserne for kvaliteten, borgerne, medarbejderne og prisen.


Samtidig foreslås det, at alle krav og mål om bestemte grader af konkurrenceudsættelse og udlicitering suspenderes, indtil udvalget har færdiggjort sit arbejde og har offentliggjort sine resultater.


Udvalgets grundlag og sammensætning

Udvalget får til opgave at undersøge konsekvenserne af konkurrenceudsættelse og udlicitering af kommunale opgaver. Udvalget skal arbejde, med henblik på at dets resultater kan bruges som beslutningsgrundlag, i forhold til hvilke opgaver der skal konkurrenceudsættes og udliciteres. Udvalget skal derfor undersøge konsekvenserne for forskellige typer af opgaver, med henblik på at der kan differentieres mellem konsekvenserne for forskellige typer af kommunale opgaver.


Udvalget skal undersøge konsekvenserne ud fra disse parametre:


- Kvalitet.

- Gennemsigtighed og ansvarlighed.

- Medarbejdertilfredshed.

- Økonomi - hvilke konsekvenser konkurrenceudsættelse og udlicitering har for prisen på forskellige former for ydelser, herunder betydningen af transaktionsomkostninger.



Udvalget skal sammensættes af uafhængige eksperter inden for økonomi, organisation og offentlig forvaltning.


Skriftlig fremsættelse

Rasmus Prehn (S):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af et udvalg til undersøgelse af konsekvenserne af konkurrenceudsættelse og udlicitering af kommunale opgaver.

(Beslutningsforslag nr. B 20).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.