B 174 Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af mulighed for digitale valg.

Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2009-10
Status: Beretning afgivet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 26-03-2010

Fremsat: 26-03-2010

Fremsat den 26. marts 2010 af Rasmus Prehn (S), Yildiz Akdogan (S), Lennart Damsbo‑Andersen (S), Vibeke Grave (S), Magnus Heunicke (S), Thomas Jensen (S), Maja Panduro (S) og Julie Skovsby (S)

20091_b174_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 26. marts 2010 af Rasmus Prehn (S), Yildiz Akdogan (S), Lennart Damsbo-Andersen (S), Vibeke Grave (S), Magnus Heunicke (S), Thomas Jensen (S), Maja Panduro (S) og Julie Skovsby (S)

Forslag til folketingsbeslutning

om indførelse af mulighed for digitale valg

Folketinget pålægger regeringen at gøre det muligt for kommunerne at gennemføre valghandlinger til folkevalgte forsamlinger som digitale fremmødevalg. Der skal dog i en overgangsperiode stadig være mulighed for at afgive sin stemme på en almindelig stemmeseddel.


Bemærkninger til forslaget

Digitale valg kan fremme en mere sikker og brugervenlig valghandling - og et hurtigere valgresultat. En digital valghandling åbner mulighed for brug af kandidatfotos, partilogo og højtlæsning af stemmesedlen. Det vil øge brugervenligheden og være til fordel for borgere med særlige behov eller problemer med at orientere sig på normale stemmesedler. En digital valghandling vil endvidere kunne sikre, at valgresultatet bliver langt hurtigere tilgængeligt. Samtidig vil de mindskede omkostninger ved optælling og fintælling af stemmesedler på sigt give en besparelse. Det foreslås derfor, at kommunerne får mulighed for at gennemføre valghandlinger som digitale fremmødevalg, hvor man møder op på et valgsted, men afgiver sin stemme i en elektronisk stemmeboks. Den elektroniske stemmeboks kan være en computerskærm i stemmerummet, hvor man vælger kandidat, liste eller parti, hvorefter stemmen registreres elektronisk.


Folkelig kontrol


Det er afgørende, at den digitale valghandling foregår på en måde, hvor den folkelige kontrol af valghandlingen bibeholdes. Dette skal gøres, ved at der printes en kvittering ud ved computeren, når man har afgivet sin stemme. På kvitteringen fremgår valg af kandidat, liste eller parti. Kvitteringen placeres i en stemmeurne. Hvis der skulle opstå tvivl om valgresultatet, kan disse kvitteringer optælles, ligesom stemmesedler bliver i dag. Der må ikke foretages foreløbige opgørelser over stemmefordelingen under valghandlingen. Først efter valghandlingen er afsluttet, må valgresultatet opgøres og offentliggøres.


Overgangsordning


Det er ligeledes helt afgørende, at muligheden for at stemme på en klassisk stemmeseddel bibeholdes i en overgangsperiode, indtil alle er trygge ved den nye afstemningsform.


Skriftlig fremsættelse

Rasmus Prehn (S):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af mulighed for digitale valg.

(Beslutningsforslag nr. B 174).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.