B 137 Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod de allergifremkaldende stoffer PPD og PTD i hårfarve.

Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Beretning afgivet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 23-02-2010

Fremsat: 23-02-2010

Fremsat den 23. februar 2010 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt‑Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL)

20091_b137_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 23. februar 2010 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om forbud mod de allergifremkaldende stoffer PPD og PTD i hårfarve

Folketinget pålægger regeringen at arbejde for, at der indføres et totalt forbud mod salg af produkter, der indeholder stofferne p-phenylenediamine (PPD) og toluene-2,5-diamine (PTD) i Danmark, og at der indføres særregler på området, der sikrer dette, indtil skærpede regler er indført i EU.


Folketinget pålægger endvidere regeringen at tage kontakt til de enkelte medlemslande og Europa-Kommissionen med henblik på at få flest mulige lande til at gennemføre et forbud mod PPD og PTD og med henblik på at få Europa-Kommissionen til at fremsætte forslag om forbud på EU-niveau.


Bemærkninger til forslaget

De kemiske stoffer PPD og PTD, som findes i de fleste permanente hårfarveprodukter, er yderst sundhedsskadelige og kan resultere i kontaktallergi, varig eksem, hævelse og væskende sår.


I dag fremgår det på hårfarveprodukter, at der er en risiko for allergiske reaktioner ved hårfarvning. Socialdemokraterne foreslår, at der bør sættes tydeligere advarsler på hårfarvepakkerne. Det er imidlertid ikke nok med en advarselsmærkning, når et stof er så farligt som PPD og PTD. Derfor bør brugen af stofferne i stedet forbydes helt.


En stor del af den danske befolkning farver jævnligt hår, og ud af dem oplever 5 pct. at få en alvorlig allergisk reaktion. Hvert år sender hårfarvning således flere hundrede danskere på hospitalet med allergiske reaktioner - og dertil kommer alle dem, der ikke søger læge. Yderligere udsættes frisører i deres daglige arbejde for de farlige stoffer.


EU tillader i dag PPD - det mest brugte af de to stoffer - i mængder, der er langt højere end dem, som kan fremprovokere allergi. Et forsøgsstudie i Thailand har påvist, at hårfarve med en koncentration på kun 0,5 pct. PPD fremkaldte allergiske reaktioner hos forsøgspersonerne. Selv om EU har vedtaget at sætte grænsen for brug af PPD i hårfarver ned fra 6 pct. til 2 pct., er dette således stadig alt for meget.


En lang række lande, herunder EU-landene Sverige, Tyskland og Frankrig, har i mange år haft et forbud mod PPD, men er med EU's kosmetikdirektiv blevet pålagt at ophæve det. Totalharmoniseringsdirektivet pålægger medlemslandene at følge EU's regler på området - også selv om det betyder, at man udsætter landets borgere for store risici.


I Danmark advarer både Miljøstyrelsen, Forbrugerrådet, Kosmetikrådet og Videncenter for Allergi mod de to stærkt allergifremkaldende stoffer. Forslagsstillerne mener ikke, at Danmark skal acceptere EU's standarder, som tilgodeser industrien, men ikke forbrugerne og frisørerne. Danmark må gå foran ved at arbejde for en ændring af reglerne på EU-plan og indføre et forbud mod PPD og PTD i Danmark.


EU's miljøgaranti samt forsigtighedsprincippet muliggør et nationalt forbud mod stoffer, som man mistænker for at være farlige. Der er adskillige nyere undersøgelser, der påviser, hvor farlige PPD og PTD er, og dermed bør Danmark have alle muligheder for at forbyde brugen af stofferne.


Der findes desuden flere ufarlige alternativer til hårfarver indeholdende PPD og PTD. Københavns Kommune har i samarbejde med Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund udarbejdet en positivliste for hårprodukter uden de to stoffer.


Skriftlig fremsættelse

Per Clausen (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod de allergifremkaldende stoffer PPD og PTD i hårfarve.

(Beslutningsforslag nr. B 137).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.