L 85 Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod visse dopingmidler. (Skærpelse af straffen for forhandling, udlevering eller fordeling af dopingmidler).

Af: Minister for sundhed og forebyggelse Jakob Axel Nielsen (KF)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-12-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l85_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (5. december 2008)

Ministeren for sundhed og forebyggelse (Jakob Axel Nielsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod visse dopingmidler. (Skærpelse af straffen for forhandling, udlevering eller fordeling af dopingmidler).

(Lovforslag nr. L 85).

Med dette lovforslag foreslår regeringen - som led i den generelle intensivering af indsatsen på antidopingområdet - at ændre lov om forbud mod visse dopingmidler (dopingloven) med henblik på, at skærpe straffen for udbredelse af dopingmidler, uanset om udbredelsen sker med henblik på økonomisk vinding eller af andre grunde.


Lovforslaget er en udmøntning af den sidste del af den handlingsplan om bekæmpelse af motionsdoping, som kulturministeren og jeg offentliggjorde i januar 2008.


Forslaget indgår i regeringsgrundlaget »Mulighedernes samfund«.


Regeringen lægger vægt på, at overtrædelser af dopingloven har klare konsekvenser, og det gælder især i tilfælde af handel med og distribution af dopingmidler.


Det er regeringens opfattelse, at en effektiv bekæmpelse af doping forudsætter en flerstrenget indsats bestående af bl.a. målrettede oplysningskampagner, frivillige aftaler og testordninger samt kontrol og retshåndhævelse. Det er på baggrund af tal fra Anti Doping Danmark og Rigspolitiet vurderingen, at antallet af overtrædelser af dopingloven er stigende, og det derfor af hensyn til de ikke ubetydelige sundhedsrisici, der kan være forbundet med misbrug af dopingmidler, er nødvendigt med skærpede sanktioner over for personer, der udbreder doping.


Formålet med lovforslaget er derfor at skærpe straffen for udbredelse af dopingmidler, uanset om overdragelsen sker med henblik på økonomisk vinding eller af andre grunde. Der lægges med forslaget op til, at der i almindelighed skal idømmes frihedsstraf for forhandling, udlevering eller fordeling af dopingmidler. Samtidig lægges der op til, at der i de tilfælde, hvor der allerede i dag idømmes frihedsstraf for udbredelse af dopingmidler, skal ske en skærpelse af straffen.


Idet jeg i øvrigt henviser lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg på regeringens vegne anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.