L 175 Forslag til lov om ændring af lov om forbrugerklager og retsplejeloven.

(Tvangsfuldbyrdelse af klagenævnsafgørelser m.v.).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 26-03-2009

Skriftlig fremsættelse (26. marts 2009)

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om forbrugerklager og retsplejeloven (Tvangsfuldbyrdelse af klagenævnsafgørelser m.v.)

(Lovforslag nr. L 175).

Formålet med lovforslaget er at styrke forbrugernes retsstilling ved at sikre forbrugerne et velfungerende og effektivt klagenævnssystem.


Lovforslaget indebærer, at et klagenævn fremover skal forkynde en afgørelse for den erhvervsdrivende, hvis forbrugeren har fået helt eller delvist medhold i en sag ved nævnet. Kravet om forkyndelse skal ses i sammenhæng med, at nævnsafgørelserne nu under visse betingelser vil kunne tvangsfuldbyrdes over for den erhvervsdrivende.


Hvis den erhvervsdrivende ikke ønsker at være bundet af afgørelsen, skal den pågældende skriftligt meddele det til nævnet inden en frist på 30 dage fra forkyndelsen af afgørelsen.


Udgangspunktet er, at en erhvervsdrivende, der taber en sag, ikke kan forholde sig passivt, uden at det får konsekvenser. Forholder den erhvervsdrivende sig passivt, vil afgørelsen efter udløbet af fristen kunne udgøre et tvangsfuldbyrdelsesgrundlag ved fogedretten. Den erhvervsdrivende vil i forbindelse med forkyndelsen blive udtrykkeligt informeret om, hvad konsekvensen af at forholde sig passiv er.


Modtager nævnet inden fristens udløb meddelelse fra den erhvervsdrivende om, at den pågældende ikke ønsker at være bundet af afgørelsen, er det som hidtil op til forbrugeren at indbringe sagen for domstolene. Det er her hensigten, at der etableres en ordning, der indebærer, at Forbrugerstyrelsen sikrer, at en eventuel retssag mod en erhvervsdrivende kan føres for forbrugeren, således at det blandt andet undgås, at en forbruger af økonomiske årsager afholder sig fra at føre sagen. Et lovforslag herom vil blive fremsat i folketingssamlingen 2009/2010 med henblik på ikrafttræden samtidig med det foreliggende lovforslag den 1. januar 2010.


Med disse bemærkninger, og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg hermed anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.