L 168 Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og lov om beskatning af pensionsordninger m.m.

(Særlig udbetalingsmulighed for indestående i Særlig Pensionsopsparing som led i aftale om forårspakke 2.0).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Skriftlig fremsættelse (25. marts 2009)

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og lov om beskatning af pensionsordninger m.m. (særlig udbetalingsmulighed for indestående i Særlig Pensionsopsparing som led i aftale om forårspakke 2.0)

(Lovforslag nr. L 168).

Regeringen og Dansk Folkeparti indgik den 1. marts 2009 aftale om forårspakke 2.0. Som led i denne aftale får alle kontohavere i Særlig Pensionsopsparing mulighed for i perioden fra den 1. juni 2009 til den 31. december 2009, at anmode om at få deres indeståede i SP-ordningen udbetalt.


Lovforslaget udmønter aftalen om forårspakke 2.0. f.s.v.a.. muligheden for at anmode om udbetaling af hele SP-indeståendet og de tilhørende aftalebestemmelser om afgiftsatsen ved udbetaling.


Med lovforslaget kan kontohavere i SP-ordningen anmode om at få udbetalt deres indestående på en SP konto i ATP eller i et pensionsinstitut, hvortil SP-indestående måtte være flyttet. Det følger af forslaget, at kontohavere skal anmode om udbetaling af SP-indeståendet i perioden fra den 1. juni 2009 til den 31. december 2009.


Lovforslaget indeholder bestemmelser, der sikrer, at det alene er midler på den særskilte SP-konto, der er opkrævet i medfør af ATP lovens § 17 f, stk. 1-3, der omfattes af den særlige udbetalingsmulighed. Midler, der hidrører fra en konto i Lønmodtagernes Dyrtidsfond omfattes ikke af den særlige udbetalingsmulighed. Dette er i overensstemmelse med aftale om forårspakke 2.0.


Endvidere indeholder lovforslaget et forslag om ændring af pensionsbeskatningsloven, der tager højde for aftalen om, at SP indestående, der udbetales i overensstemmelse med nærværende lovforslags udbetalingsregler, undergives særlige afgiftsregler.


Endelig indeholder forslaget bestemmelser om ophør af adgangen til SP-valg, idet forudsætningerne for denne interne valgfrihed i SP-ordningen ikke længere er til stede, når alle kontohavere får mulighed for at få udbetalt indeståendet på deres SP-konto.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.