L 167 Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen.

(Ændring af censorordningen ved skriftlige afgangsprøver i folkeskolen).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Skriftlig fremsættelse (25. marts 2009)

Undervisningsministeren (Bertel Haarder):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Ændring af censorordningen ved skriftlige afgangsprøver i folkeskolen)

(Lovforslag nr. L 167).

Formålet med lovforslaget er at give mulighed for, at faglæreren kan deltage i bedømmelsen af elevernes skriftlige afgangsprøver i folkeskolen.


Med skoleåret 2006/07 blev folkeskolens afgangsprøver obligatoriske, og der blev samtidig indført en ny censorordning for de skriftlige afgangsprøver. Efter den gældende censorordning bedømmes de skriftlige afgangsprøver af to censorer - en statsligt beskikket censor og en kommunalt udpeget censor.


Siden indførelsen i skoleåret 2006/07 har der fra flere sider været udtrykt ønske om, at faglæreren kan deltage i bedømmelsen af de skriftlige afgangsprøver. Dansklærerforeningen og Matematiklærerforeningen har i den forbindelse anført, at lærerne bør inddrages i dialogen om karaktergivningen, idet det er dem, der har fulgt elevernes udvikling. Endvidere finder foreningerne, at kontakten mellem lærer og censor i forbindelse med bedømmelsen af prøverne er en god lejlighed til faglig dialog om den undervisning, der ligger til grund for eksaminationen.


Lovforslaget indeholder på baggrund heraf forslag til, at bemyndigelsesbestemmelsen til at fastsætte regler om censorer ændres således, at undervisningsministeren kan fastsætte regler om, at de kommunalt udpegede censorer alene medvirker ved bedømmelsen i nærmere angivne fag. Det påtænkes aktuelt at ændre censorordningen ved de bundne skriftlige afgangsprøver således, at det fremover vil være faglæreren og en statsligt beskikket censor, der bedømmer prøven.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.