L 149 Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed.

(Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv, ændring af must carry-reglerne, opkrævning af licens m.v.).

Af: Kulturminister Carina Christensen (KF)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-02-2009

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l149_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2009)

Kulturministeren (Carina Christensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed (Ny ordning for udsendelse af ikke-kommercielt tv, ændring af "must carry"-reglerne, opkrævning af licens m.v.)

(Lovforslag nr. L 149).

Lovforslaget tilsigter at gennemføre en række ændringer af radio- og fjernsynsloven og regler udstedt i medfør af loven som følge af forslag til en ny ordning for udsendelse af ikke-kommercielt tv efter ophør af analog udsendelse af tv fra de jordbaserede sendere den 1. november 2009. Herudover foreslås med lovforslaget ændringer af licensordningen, adgang til abonnementsbetaling for TV 2 samt en ny regulering af "must carry"-forpligtelserne og radio- og tv- foretagenders indgåelse af kommercielle aftaler i tilknytning til programvirksomheden.


Det foreslås, at Radio- og tv-nævnet udbyder og fordeler sendetid til udsendelse af ikke-kommerciel programvirksomhed via den landsdækkende digitale sendemulighed MUX 1 i otte regionale områder svarende til de regionale TV 2-virksomheders områder og i et landsdækkende sendebånd. Herudover foreslås, at der kan ydes tilskud til ikke-kommercielle tv-stationers udsendelse i såvel de regionale sendebånd som det landsdækkende sendebånd. De foreslåede ændringer er en opfølgning på den mediepolitiske aftale for perioden 2007-2010, som regeringen, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti indgik den 6. juni 2006, og det beslutningspapir af 11. juni 2007 om retningslinier for udbud af digitalt tv m.v., som disse partier har tiltrådt som opfølgning på aftalen.


På baggrund af tillægsaftale af 9. januar 2009 til mediepolitisk aftale for 2007-2010 om omstruktureringsplan for TV 2/DANMARK og nye DR-initiativer m.v. foreslås det at ændre loven, så der ved en ændring af TV 2/DANMARK A/S' public service-tilladelse gives TV 2/DANMARK A/S adgang til at opkræve abonnementsbetaling for hovedkanalen TV 2 fra 1. januar 2012 med henblik på hel eller delvis finansiering af public service-programvirksomheden.


Herudover foreslås på baggrund af tillægsaftalen, at der indføres adgang for husstande til månedlig betaling af licens, og at grundlaget for licensinspektørernes virksomhed beskrives i loven.


Det foreslås at præcisere "must carry"-forpligtelserne på tv-området til alene at omfatte public service-hovedkanalerne samt at afskaffe "must carry"-forpligtelserne på radioområdet. Lovforslaget indeholder desuden forslag om, at programindhold og programsætning ikke må påvirkes af selskaber m.v. med hvilke radio- eller fjernsynsforetagender har indgået kommercielle aftaler i tilknytning til programvirksomheden på en sådan måde, at det indvirker på radio- eller fjernsynsforetagendets ansvar og redaktionelle selvstændighed.


Det forslås, at loven træder i kraft den 1. juni 2009, idet lovforslagets bestemmelser om "must carry"-forpligtelserne dog først foreslås at træde i kraft den 1. november 2009 i forbindelse med ophør af analog udsendelse af tv fra de jordbaserede sendere.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, anbefaler jeg forslaget til Folketingets velvillige behandling.