L 140 Forslag til lov om ændring af lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. og integrationsloven.

(Erhvervsrettet danskundervisning på internettet, danskuddannelse til EU-grænsependlere m.v.).

Af: Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V)
Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-02-2009

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l140_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2009)

Integrationsministeren (Birthe Rønn Hornbech):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. og integrationsloven (Erhvervsrettet danskundervisning på internettet, danskuddannelse til EU-grænsependlere m.v.

(Lovforslag nr. L 140).

Med lovforslaget etableres et gratis, erhvervsrettet danskundervisningstilbud på internettet (Online Dansk). Dette sker for at tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft fra udlandet, som vi stadig har brug for. Formålet med Online Dansk er at give udlændinge og deres familier mulighed for at begynde at lære dansk, allerede før de kommer til Danmark. Tilbuddet skal også kunne benyttes efter ankomsten til Danmark som selvstudie eller eventuelt som supplement til den danskundervisning, som sprogcentre og andre udbydere af danskuddannelse tilbyder. Endelig kan tilbuddet benyttes af alle udlændinge, der har behov for at styrke deres erhvervsrettede danskkundskaber.


Tilbuddet om Online Dansk skal etableres, efter at opgaven har været i udbud, og Integrationsministeriet afholder de omkostninger, der er forbundet med etablering og drift af tilbuddet.


Etableringen af tilbuddet indgår som en del af regeringens plan for international rekruttering fra oktober 2007 og regeringens aftale af 28. februar 2008 om Jobplanen.


EU-grænsependlere, der arbejder i Danmark uden at bo i landet, har ifølge Rådets forordning 1612/68/EØF af 15. oktober 1968 om arbejdskraftens frie bevægelighed inden for Fællesskabet ret til danskuddannelse. Det fremgår imidlertid af lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl., at retten til danskuddannelse forudsætter, at udlændingen har bopæl her i landet. Med lovforslaget indsættes nu en udtrykkelig bestemmelse i lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. om, at EU-grænsependlere har samme ret til danskuddannelse, som de udlændinge, der har opholdstilladelse og bor i Danmark.


Da EU-grænsependlere ikke har bopæl i Danmark, foreslås det, at danskuddannelsen, hvis vedkommende er arbejdstager, tilbydes af kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor den pågældendes arbejdssted ligger, og hvis vedkommende er selvstændig, tilbydes af kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor den pågældende har etableret selvstændig virksomhed.


Lovforslaget indeholder endvidere en udvidelse af forsøgsbestemmelsen i lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl., således at det bliver muligt at fravige enhver af lovens bestemmelser. Det sker som led i regeringens afbureaukratiseringsprogram. Herved bliver det muligt at fravige lovens regler om f.eks. procedurer og frister med henblik på at indhøste erfaringer med nye og mere enkle måder at gøre tingene på.


Endelig indeholder lovforslaget en ændring af integrationsloven, der betyder, at en kommune kan indhente oplysninger i indkomstregisteret om en udlændings arbejdsperiode og arbejdstid. Herved bliver det lettere for kommunen at dokumentere, om kommunen er berettiget til at hjemtage resultattilskud efter integrationslovens regler.