B 7 Forslag til folketingsbeslutning om udkast til rådsafgørelse om oprettelse af Den Europæiske Politienhed

(Europol).
Af: Justitsminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 08-10-2008

Fremsættelse: 08-10-2008

Fremsættelsestale af beslutningsforslag

20081_b7_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (8. oktober 2008)

Justitsministeren (Brian Mikkelsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om udkast til rådsafgørelsen om oprettelse af Den Europæiske Politienhed (Europol)

 

(Beslutningsforslag nr. B 7)


Formålet med forslaget til folketingsbeslutning er at opnå Folketingets samtykke, jf. grundlovens § 19, stk. 1, til, at regeringen på Danmarks vegne medvirker til Rådets vedtagelse af et udkast til rådsafgørelse om oprettelse af Den Europæiske Politienhed (Europol).


Formålet med udkastet til rådsafgørelse er at erstatte den nuværende Europolkonvention (samt de tre dertil hørende protokoller) med en rådsafgørelse, som dels indeholder alle de ændringer, der indgår i protokollerne, dels indfører yderligere forbedringer med henblik på at gøre Europol i stand til at klare de nye udfordringer, som Europol står overfor. Udkastet til rådsafgørelse indeholder bestemmelser, der i givet fald vil nødvendiggøre ændringer af dansk lovgivning. Danmarks medvirken til Rådets vedtagelse af rådsafgørelsen forudsætter derfor Folketingets forudgående samtykke, jf. grundlovens § 19, stk. 1. Danmark har på den baggrund taget et parlamentarisk forbehold over for udkastet til rådsafgørelse. En vedtagelse af forslaget til folketingsbeslutning vil gøre det muligt for Danmark at hæve det parlamentariske forbehold og medvirke til vedtagelsen af rådsafgørelsen.


Der sigtes mod at få udkastet til rådsafgørelse vedtaget snarest muligt. Dette skal ses i lyset af, at forslag til retsakter vedrørende det politimæssige og strafferetlige samarbejde i EU, som ikke er vedtaget og offentliggjort i EU-tidende på tidspunktet for Lissabon-traktatens ikrafttræden, i givet fald vil bortfalde, og at sådanne forslag derfor vil skulle genfremsættes og behandles efter den nye ordning i henhold til Lissabon-traktaten. Uanset den nuværende tvivl med hensyn til tidspunktet for Lissabon-traktatens ikrafttræden lægger Justitsministeriet vægt på, at Danmark snarest kan hæve sit parlamentariske forbehold til udkastet til rammeafgørelse, således at dette ikke er til hinder for en vedtagelse i Rådet af udkastet til rådsafgørelse.


Det forventes, at et lovforslag med henblik på gennemførelse af udkastet til rådsafgørelse i dansk ret vil kunne fremsættes i løbet af folketingsåret 2009/2010.


Idet jeg i øvrigt henviser til beslutningsforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale beslutningsforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.