B 19 Forslag til folketingsbeslutning om etablering af en energisparefond.

Udvalg: Det Energipolitiske Udvalg
Samling: 2008-09
Status: Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 24-10-2008

Fremsat: 24-10-2008

Fremsat den 24. oktober 2008 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt‑Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL)

20081_b19_som_fremsat (html)

Fremsat den 24. oktober 2008 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om etablering af en energisparefond

Folketinget opfordrer regeringen til at etablere en energisparefond, der kan yde rentefrie lån til boligejere, der ønsker at energirenovere deres bolig, og til kommuner, der ønsker at renovere kommunale bygninger. Det skal være muligt at tilbagebetale lånene over varmeregningen, således at den opnåede besparelse ved renoveringen tilfalder fonden, indtil lånet er betalt ud. Yderligere skal fonden yde 25 pct. tilskud ved etablering af VE-teknologier i bygninger, f.eks. solvarme, solceller, jordvarme etc. Energisparefonden skal være på 4 mia. kr. årligt. Pengene tages fra statens ekstraordinære overskud på olie- og gasindvindingen i Nordsøen.


Bemærkninger til forslaget

Omkring halvdelen af Danmarks samlede energiforbrug går til opvarmning og ventilation af bygninger. Hvis Danmark skal nå sine klimamålsætninger og -forpligtelser, er det afgørende, at der bliver gjort noget for at reducere det store energiforbrug til opvarmning.


Eksisterende boliger er opført over en meget lang årrække og med meget forskellige hensyn til boligens energibehov, for så vidt angår varme og elektricitet. Ens for stort set alle bygninger er imidlertid, at de bruger væsentlig mere energi end nødvendigt i forhold til, at de enten havde været opført efter de bedste lavenergiprincipper, man kender i dag, eller de blev renoveret med energibesparelser for øje. Ifølge en rapport fra Det Økologiske Råd fordeler en bygnings varmetab sig med 65-70 pct. gennem tag, vægge, vinduer og gulv, med 25 pct. ved ventilation og med 10 pct. til varmt vand. Der er således enorme besparelsespotentialer i energimæssige renoveringer. Statens Byggeforskningsinstitut vurderer, at danske bygninger vil kunne spare mellem 50-90 pct. af energien til opvarmning, hvis de undergår energirenovering. Samtidig vil man opnå et markant bedre indeklima.


Når private boligejere vælger at renovere deres bolig, er det sjældent energirenoveringer, der står øverst på ønskelisten. Mange vil hellere have et nyt køkken eller nyt badeværelse frem for at efterisolere taget og skifte vinduer. Dette på trods af, at energirenoveringer tjener sig selv hjem på ganske få år.


Med dette beslutningsforslag skabes der incitamenter til at prioritere energirenoveringerne, når folk alligevel skal i gang. Med rentefrie lån og tilskud på 25 pct. til installering af vedvarende energiteknologier skabes der en yderst attraktiv mulighed for private boligejere for at opnå store besparelser på varmeregningen på langt sigt og til samtidig at opnå et bedre indeklima og gøre en forskel for det globale klima.


Beslutningsforslaget giver også kommunerne mulighed for at renovere mange af deres nedslidte bygninger og samtidig reducere udgifterne til varme på driftsbudgettet og dermed på sigt få frigivet penge til andre aktiviteter og renoveringer.


Skriftlig fremsættelse

Per Clausen (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om etablering af en energisparefond.

(Beslutningsforslag nr. B 19).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.