Som andre har gjort det, vil jeg også, før jeg kommer ind på elementerne i Socialistisk Folkepartis beslutningsforslag, sige lidt om de ting, som rent faktisk sker ude på området. For vi er fra Dansk Folkepartis side enige i, at det er nødvendigt, at man gør noget på det her område, og at man også gør noget her og nu, for det er selvfølgelig en alvorlig situation, vi står i.
Vi er også enige i, at det offentlige skal bidrage til uddannelse af faglært arbejdskraft og til sikring af, at den uddannelsesgaranti, som er der, rent faktisk også virker i praksis, og det gælder selvfølgelig velfærdsområderne i social- og sundhedssektoren og på andre områder som f.eks. kontor-, it-, kantine- og gartnerområdet.
Både når man kigger på det her forslag, og i forlængelse af det beslutningsforslag, vi behandlede lige før, er det væsentligt at holde fast i, at arbejdsgiverne, arbejdsmarkedets parter, jo selv har taget en række initiativer. Dansk Byggeri har iværksat en lærlingekampagne, hvor de har været ude at opfordre alle medlemsvirksomhederne til at tage elever ind, og den kampagne løber frem til juni 2009. Der er også andre organisationer i bygge- og anlægssektoren, som har initiativer på vej. Så er det jo også sådan, at der i samarbejde med Skolelederforeningen og Danske Erhvervsskoler er en kampagne, som hedder »Flere fagfolk, tak!« Den sigter mod at skabe flere praktikpladser, samtidig med at unges syn på erhvervsuddannelserne bliver forbedret.
Så der er jo altså en række initiativer, som er i gang, og så vil jeg også igen eksempelvis fremhæve initiativerne i forbindelse med forårspakken, fordi praktikpladssituationen på de her områder hænger sammen med, hvordan økonomien, også familiernes økonomi, er ude i samfundet. Hvis de ønsker at iværksætte ting, hvis de ønsker, at deres bolig skal renoveres osv., og hvis kommunerne ønsker, at der skal iværksættes noget, jamen så skal man også gå ind og kigge på, at det rent faktisk er en udvikling, som vi er i gang med at understøtte herinde fra Folketingets side. Og der er forårspakken noget, der sigter på det private forbrug, noget, som kan være med til at sikre, at virksomhederne får det bedre, og være med til at gøre, at der kommer praktikpladser, og at vi kan fastholde dem, der er i praktik.
Igen vil jeg sige, at renoveringspuljen altså også er et redskab. Det har noget at gøre med beskæftigelsen inden for bygge- og anlægssektoren, men det har også noget gøre med, at virksomhederne er tilpas robuste og har selvtillid og vilje til at tage lærlinge ind. Sådan hænger tingene altså sammen. Fremrykkelse af investeringer i forbindelse med trafikaftalen hænger altså også sammen med det, det skal man også se i forbindelse med de problemer, der har været. Og det var jo rent faktisk noget, som Dansk Folkeparti bragte ind i forhandlingerne om trafikaftalen, nemlig at vi ønskede at fremrykke nogle af de investeringer, bl.a. fordi vi har fokus på, hvordan det går ude i samfundet. Og det er vi selvfølgelig glade for kom med.
Så når man taler om en forhøjelse af kommunernes anlægsloft - som jeg også har sagt før, men jeg siger det altså igen - er det også i den grad relevant, fordi det er med til at skabe vækst ude på de virksomhedsområder, som vi taler om her. Så der bliver gjort noget, og der skal selvfølgelig også være fokus på det, der skal selvfølgelig også gøres mere fremover.
Så vil jeg igen sige om det her beslutningsforslag, ligesom jeg sagde om det sidste beslutningsforslag, at jeg virkelig ikke synes, at det er gennemarbejdet. Jeg synes, at det er helt fantastisk, at man kan sige, at mindst 15 pct. af den udførende virksomheds medarbejderstab skal udgøres af personer under uddannelse, hvis de vil have en opgave hos en kommune. Altså, det ville jo udelukke, at et lille vognmandsfirma med to eller tre ansatte kan byde ind på at køre mad ud til de ældre i kommunen. Det kan de ikke ifølge beslutningsforslaget fra Socialistisk Folkeparti. Det ville udelukke, at et lille automekanikerværksted med to eller tre ansatte, som reparerer kommunens biler, byder ind på det. Det ville det udelukke, det kan de ikke, hvis det her beslutningsforslag bliver vedtaget.
Man kan ikke forlange, at en virksomhed, der består af to personer, absolut skal tage en lærling ind, slet ikke, når man kan se, at det rent faktisk er nogle af de mindre virksomheder, som er forholdsvis gode til at tage lærlinge ind, til at give praktikpladser. Det her beslutningsforslag vil ramme fuldstændig skævt. Jeg tror, at det var Venstres ordfører, eller også var det Socialdemokraternes ordfører, der var inde på, at det rent faktisk kunne få den stik modsatte effekt.
Vi kigger meget, meget gerne på initiativer; det kunne også være, at man skulle udvide nogle af de skolepraktikordninger, der er, men man skal selvfølgelig ikke vende tilbage til det, der var førhen. Jeg vil bare sige, at vi har initiativer i gang, og vi kigger også på initiativer fremadrettet. Men det her beslutningsforslag er bestemt ikke vejen frem, vi kan ikke støtte det.