§ 20-spørgsmål S 1126 m færgesejlladsen mellem Hou og Samsø.

Til: Velfærdsminister Karen Jespersen (V)
Dato: 03-04-2008
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 03-04-2008
Endelig besvarelse 14-04-2008
Spørgsmålets ordlyd:
Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Odder Kommune, som truer med at stoppe færgesejladsen Hou/Samsø pr. 1. oktober 2008, og meddele, hvordan ministeren vil hjælpe med at finde en fornuftig løsning, så Samsøs borgere og virksomheder ikke påføres deraf følgende gener?
Skriftlig begrundelse:
Finanslovaftalen truer med at skabe kuk i færgesejladsen mellem Samsø og Jylland. Det siger borgmesteren i Odder, som beklager sig til ministeren. Regeringens finanslovaftale om at straffe kommunerne for overforbrug truer med at give kuk i sejladsen for Samsøs færge til og fra Hov syd for Århus. Medmindre en beslutning i Odder Kommune om at udvide færgehavnen i Hov til en pris af 40 mio. kr. bliver undtaget fra sanktionsbestemmelsen, stopper hele sejladsen mellem Samsø og Jylland fra den 1. oktober 2008. Det skriver Odders borgmester, Niels-Ulrik Bugge(V), i et brev til ministeren. Færgeruten overtages fra den 1. oktober 2008 af rederiet Bornholmstrafikken A/S, der har planlagt at sætte en større færge ind end den, der sejler i dag. Rederiet er blevet lovet en udvidelse af havnen, som ikke har plads til den større færge, og den gamle færge vil ikke være til rådighed efter den 1. oktober2008, påpeger borgmesteren. »Det siger sig selv, at hvis vi får en straf på 40 mio. kr. for at udvide havnen, bliver den ikke udvidet, og så vil færgesejladsen mellem Jylland og Samsø gå i stå den 1. oktober 2008«, siger Niels-Ulrik Bugge. Havneudvidelsen var ikke med i det budget, som byrådet sidste år lagde for 2008, fordi byrådet da hverken havde de tekniske eller økonomiske forudsætninger for at tage den med i beregningerne. Det var heller ikke nødvendigt på det tidspunkt, fordi kommunen vil låne pengene til udgiften.»Vi har fulgt den gældende lovgivning ved at lånefinansiere havneudvidelsen, og vi risikerer nu at blive straffet, selv om vi har overholdt reglerne. I virkeligheden er det lovgivning med tilbagevirkende kraft«, siger Niels-Ulrik Bugge.
Dokumentdato: 03-04-2008
Modtaget: 03-04-2008
Omdelt: 03-04-2008

Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Odder Kommune, som truer med at stoppe færgesejladsen Hou/Samsø pr. 1. oktober 2008, og meddele, hvordan ministeren vil hjælpe med at finde en fornuftig løsning, så Samsøs borgere og virksomheder ikke påføres deraf følgende gener?

Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Odder Kommune, som truer med at stoppe færgesejladsen Hou/Samsø pr. 1. oktober 2008, og meddele, hvordan ministeren vil hjælpe med at finde en fornuftig løsning, så Samsøs borgere og virksomheder ikke påføres deraf følgende gener? (pdf-version)
Html-version