Dato:            14. april 2008

Kontor:         Kommunaløkonomisk kt.

J.nr.:             2008-2416-227

Sagsbeh.:   NMJ

Fil-navn:       komøk08/lf/modr09/S1126

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 1126, som medlem af Folketinget Hans Kristian Skibby har stillet til Velfærdsministeren den 3. april 2008

 

Spørgsmål 1126:

"Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Odder Kommune, som truer med at stoppe færgesejladsen Hou/Samsø pr. 1. oktober 2008, og meddele, hvordan ministeren vil hjælpe med at finde en fornuftig løsning, så Samsøs borgere og virksomheder ikke påføres deraf følgende gener?"

 

Svar:

Odder Kommune har 31. marts 2008 sendt et brev til velfærdsministeren om dispensation fra de foreslåede bestemmelser i L 174, forslag til lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009. Lovforslaget blev fremsat den 28. marts 2008.

 

Lovforslaget indebærer med hensyn til kommunernes anlægsudgifter, at hvis de kommunale anlægsudgifter i 2008 for kommunerne under ét overstiger budgettet for 2008, vil det kommunale bloktilskud for 2009 blive reduceret tilsvarende. 

 

Ansøgningen fra Odder Kommune om dispensation vedrører anlægsudgifter på ca. 40 mio. kr. til et færgeleje til færgen til Samsø. Udgiften skyldes, at der fra 1. oktober 2008 skal sejles med en anden færge, hvilket forudsætter en ombygning af Hov Havn. Kommunen har ikke budgetteret med udgiften og angiver, at udgifterne først har kunnet anslås efter budgetlægningen for 2008.

 

Kommunen ønsker sikkerhed for, at kommunen kan få en dispensation, idet kommunen i modsat fald ikke vil iværksætte arbejdet.

 

Jeg skal bemærke, at projektet burde have optrådt på kommunens anlægsbudget, uanset at der er tale om et lånefinansieret anlæg. Men det har naturligvis ikke været hensigten med lovforslaget at lukke færgesejladsen til Samsø.

 

Lovforslaget indeholder da også en dispensationsbestemmelse, som netop giver mulighed for at dispensere i tilfælde, hvor særlige forhold påfører en kommune anlægsudgifter, som kommunen ikke havde mulighed for at forudse ved budgetlægningen. Denne dispensationsbestemmelse kan – så vidt som situationen er beskrevet - blandt andet anvendes i et tilfælde som dette.

 

Det formelle i det er, at der netop er fremsat et lovforslag. Jeg kan naturligvis ikke begynde at træffe afgørelser med hjemmel i loven, før den er vedtaget af Folketinget. Men Velfærdsministeriet er indstillet på at indgå i en dialog med Odder Kommune om sagen med henblik på, at kommunens bekymring vedrørende den kommende lovs konsekvenser kan fjernes.