§ 20-spørgsmål S 2427 Om Færøernes selvbestemmelsesret.

Til: Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Dato: 05-09-2008
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 05-09-2008
Endelig besvarelse 15-09-2008
Spørgsmålets ordlyd:
Anerkender statsministeren, at da Færøernes folk er omfattet af det folkeretligt forankrede princip om folkenes selvbestemmelsesret, så har man også ret til at vedtage regler, der bekræfter denne ret, samt beskriver, hvorledes den kan anvendes i en demokratisk proces?
Skriftlig begrundelse:
Statsministeren siger i sit svar på S 2301, at »Regeringens syn på forholdet mellem Danmark og Færøerne tager udgangspunkt i princippet om folkenes selvbestemmelsesret. Det er derfor regeringens opfattelse, at Færøernes fremtid besluttes af det færøske folk«. Isoleret set anerkender statsministeren med denne udtalelse, at det færøske folk har selvbestemmelsesret. Det vil sige ret til, som øverste myndighed, at beslutte sin egen fremtid. Men i næste del af svaret modsiger statsministeren sig selv med disse ord: »Såfremt det færøske folk skulle træffe beslutning om selvstændighed, vil gennemførelsen heraf skulle ske i overensstemmelse med grundlovens § 19«. Den danske grundlovs § 19 bestemmer som bekendt, at »Uden folketingets samtykke kan han [Kongen] dog ikke foretage nogen handling, der forøger eller indskrænker rigets område«. Med disse ord siger statsministeren altså, at det ikke er det færøske folk, men det danske folketing, der er øverste myndighed i spørgsmålet om Færøernes fremtidige stilling. I svaret til S 2301 siger statsministeren endvidere, at »Så længe Færøerne er en del af rigsfællesskabet, har Færøerne ikke kompetence til at vedtage regler i form af en færøsk grundlov, som skal have forrang for grundloven«. Men det færøske folks selvbestemmelsesret er ikke sikret i den danske grundlov, der endvidere klart lægger bestemmelsesretten i denne sag til Folketinget. Derfor må en færøsk lov, der bekræfter selvbestemmelsesretten og beskriver dens anvendelse gennem en demokratisk proces, nødvendigvis have forrang for den danske grundlov. Men det anerkender statsministeren ikke. Han bekræfter i sit svar, at det færøske folk har ret til hønen - men han benægter samtidigt, at man har ret til det æg, der er hønens forudsætning. Det hænger ikke sammen. Når statsministeren i sit syn på forholdet mellem Danmark og Færøerne tager udgangspunkt i princippet om folkenes selvbestemmelsesret, så må han også anerkende, at Færøernes folk har ret til at vedtage regler, der bekræfter, at man har denne ret, samt bestemmer hvorledes den kan anvendes.

Endeligt svar

§ 20-spørgsmål

Dokumentdato: 05-09-2008
Modtaget: 05-09-2008
Omdelt: 05-09-2008

Anerkender statsministeren, at da Færøernes folk er omfattet af det folkeretligt forankrede princip om folkenes selvbestemmelsesret, så har man også ret til at vedtage regler, der bekræfter denne ret, samt beskriver, hvorledes den kan anvendes i en demokratisk proces?

Anerkender statsministeren, at da Færøernes folk er omfattet af det folkeretligt forankrede princip om folkenes selvbestemmelsesret, så har man også ret til at vedtage regler, der bekræfter denne ret, samt beskriver, hvorledes den kan anvendes i en demokratisk proces? (pdf-version)
Html-version