Skriftlig fremsættelse (28.
februar 2008)
Fødevareministeren (Eva Kjer
Hansen):
Herved tillader jeg mig for Folketinget at
fremsætte:
Forslag til lov om ændring af
innovationsloven. (Etablering af et nyt innovationsudvalg og
ændrede tilskudsmuligheder m.v.)
(Lovforslag nr. L 92).
Forskning, udvikling og innovation er væsentlige
indsatsområder til sikring af Danmarks fremtidige
konkurrenceevne og til skabelse og bevarelse af arbejdspladser.
Regeringen ønsker derfor at fremme innovationsindsatsen i
hele samfundet, herunder også i fødevare-, jordbrugs-
og fiskerisektoren.
På baggrund af erfaringerne med
Fødevareministeriets innovationsordning siden
lovændringen i 2006 foreslås en række
ændringer af innovationsloven med det formål at styrke
en koordineret innovationsindsats i fødevaresektoren.
Formålet er at skabe større sammenhæng i
den samlede innovationsindsats, at forstærke indsatsen i
forhold til især små og mellemstore virksomheder samt
styrke sammenhængen til regeringens og regionernes
erhvervsfremmeindsats. Dette søges gennemført ved
at
- etablere et nyt
innovationsudvalg,
- justere
tilskudsmuligheder især til gunst for små og
mellemstore virksomheder, og
- forbedre
muligheder for at gennemføre oplysningskampagner og foretage
effektvurdering m.v.
Det første punkt har til formål at styrke en
sammenhængende innovationsindsats i hele
fødevarekæden. Derfor foreslås at
sammenlægge de 2 nuværende udvalg, Innovationsudvalget
og Det Rådgivende Udvalg for Det Primære Jordbrug, til
ét nyt innovationsudvalg, der får
afgørelseskompetence svarende til det nuværende
innovationsudvalg.
Fødevareministeren vil efter forslaget få
bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler om
sammensætningen af det nye udvalg, der nedsættes for
perioder af 4 år. Det er hensigten, at de organisationer,
foreninger og ministerier, der er repræsenteret i de
nuværende 2 udvalg under innovationsloven, også vil
få adgang til at indstille repræsentanter til det nye
innovationsudvalg. Endvidere er det hensigten, at de regionale
vækstfora og Miljøministeriet skal være
repræsenteret i udvalget.
Det foreslås, at Innovationsudvalgets formand og
næstformand udnævnes af fødevareministeren uden
indstilling.
Det nye innovationsudvalg vil desuden efter anmodning skulle
rådgive ministeren om den samlede indsats inden for lovens
område, herunder i forbindelse med fastlæggelse af
temaer, tilrettelæggelse af en faglig strategi for behandling
og prioritering af projektansøgninger samt konkret
prioritering af projektansøgninger inden for
bevillingen.
Det andet punkt har til formål at bringe
innovationsloven i overensstemmelse med EU-Kommissionens nye
rammebestemmelser for statsstøtte til forskning, udvikling
og innovation. De nye statsstøtteregler for forskning og
udvikling præciserer tilskudsmulighederne, men giver
også nogle bedre muligheder for at støtte
innovationsindsatsen blandt især små og mellemstore
virksomheder.
Det foreslås, at tilskudssatsen forhøjes for
små og mellemstore virksomheder til henholdsvis maksimalt 60
pct. og 50 pct. under forudsætning af, at virksomhederne
samarbejder med mindst en anden virksomhed eller en
forskningsinstitution om et udviklingsprojekt. Samtidigt
foreslås, at tilskuddet til små og mellemstore
virksomheder, der gennemfører et udviklingsprojekt som et
enkeltmandsprojekt, nedsættes fra maksimalt 50 pct. til
henholdsvis maksimalt 45 pct. og 35 pct.
Begrundelsen for de omhandlede ændringer af
tilskudssatserne er, at der er et betydeligt potentiale for hele
fødevaresektoren i, at små og mellemstore virksomheder
motiveres til at involvere sig i samarbejder med andre, herunder
forskningsinstitutioner, om udviklingsprojekter.
Endvidere foreslås, at ministeren bemyndiges til bl.a.
at fastsætte nærmere regler for ydelse af tilskud til
lån af kvalificeret personale, til køb af
innovationsrådgivning i forbindelse med gennemførelse
af et konkret udviklingsprojekt samt til etablering af
innovationsklynger og netværksdannelser.
Det tredje punkt vedrører forslag om at præcisere
ministerens adgang til også at afholde udgifter til
effektvurdering af innovation i fødevaresektoren samt til
fremme af kendskabet til produktion af kvalitetsfødevarer og
mangfoldighed i fødevareproduktionen.
Endvidere foreslås, at ministeren kan indhente
rådgivning i det nye innovationsudvalg i forbindelse med
gennemførelse af de nævnte aktiviteter
vedrørende fremme af lovens formål.
Endelig indgår det i forslaget, at den nuværende
begrænsning i modregningsmulighederne ophæves, så
modregningsbestemmelserne kommer til at svarer til reglerne
på øvrige tilskudsområder.
Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslagets
bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til
hurtig og velvillig behandling i Folketinget.