L 45 (som fremsat): Forslag til lov om ændring
af lov om fødevarer med flere love. (Fødevarekontrol
og sanktionsmuligheder m.v.).
Fremsat den 12. december 2007 af
fødevareministeren (Eva Kjer Hansen)
Forslag
til
Lov om ændring af lov om
fødevarer
(Fødevarekontrol og
sanktionsmuligheder m.v.)
§ 1
I lov nr. 526 af 24. juni 2005 om
fødevarer, som ændret ved § 6 i lov nr. 1430
af 21. december 2005 og § 1 i lov nr. 1549 af 20.
december 2006, foretages følgende ændringer:
1.§ 39, stk. 2, affattes
således:
»Stk. 2.
Ministeren kan fastsætte regler eller træffe
bestemmelser om fødevarer, der føres gennem landet
som transitgods, oplagres som transitgods eller indføres fra
udlandet til eget brug.«
2.
Efter § 52 indsættes:
Ȥ 52
a. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan
meddele påbud om indhentelse af bistand fra en rådgiver
og om deltagelse i uddannelse.
Stk. 2. Ministeren
kan fastsætte nærmere regler om rådgivningen og
uddannelsen.«
3.§ 55, stk. 1 og 2 ophæves og i stedet
indsættes:
Ȥ 55. Ministeren for
fødevarer, landbrug og fiskeri nedsætter
Fødevarekontroludvalget med den opgave at overvåge, om
fødevare- og veterinærkontrollen udføres i
overensstemmelse med reglerne på området,
kontrolstrategien og kontrolplanerne samt på en
ressourcemæssigt hensigtsmæssig måde.
Stk. 2. Udvalget
består af 8 fagkyndige medlemmer udpeget af ministeren. Af
disse indstilles 4 medlemmer af dyrebeskyttelsesorganisationer og
forbrugerorganisationer og 4 medlemmer af relevante
brancheorganisationer.
Stk. 3. Ministeren
fastsætter udvalgets forretningsorden og fastlægger
udvalgets opgaver m.v.«
Stk. 3-5 bliver herefter stk. 4-6.
4. I
§ 55, stk. 5, der bliver
stk. 6, indsættes efter »om
fødevarekontrollen«: »samt dyrevelfærds-
og dyresundhedskontrollen.«
5.§ 56, stk. 1, 3. pkt.,
ophæves.
6. I
§ 56 indsættes efter
stk. 1 som nyt stykke:
»Stk. 2.
Ministeren kan fastsætte regler om, på hvilken
måde og i hvilken form virksomheder skal gøre
kontrolresultater efter stk. 1 tilgængelige for
offentligheden, herunder på hvilke betingelser virksomheder
kan fritages for pligten til at gøre kontrolresultater
tilgængelige.«
Stk. 2 og 3 bliver herefter stk. 3 og 4.
7. I
§ 60, stk. 1, nr. 2,
indsættes efter »§ 52, stk. 1,«:
»§ 52 a«.
§ 2
Loven træder i kraft den 1. februar 2008.
§ 3
Loven gælder ikke for Færøerne
og Grønland, men kan ved kongelig anordning helt eller
delvis sættes i kraft for Grønland med de afvigelser,
som de særlige grønlandske forhold tilsiger.
Bemærkninger til lovforslaget
Almindelige
bemærkninger
1. | Lovforslagets formål og
baggrund | 3 |
| 1.1. | Det samlede lovforslag | 3 |
| 1.2. | Forslag til udmøntning af forliget
om fødevarekontrollen | 3 |
| 1.3. | Andre væsentlige elementer fra
forliget om fødevarekontrollen | 4 |
| | 1.3.1. | Klageenhed | 4 |
| | 1.3.2. | Underretning inden anvendelse eller
markedsføring | 4 |
| | 1.3.3. | Ekstra kontrol som opfølgning
på indskærpelser | 4 |
| 1.4. | Øvrige forslag | 5 |
2. | Hovedpunkterne i lovforslaget | 5 |
| 2.1. | Påbud om at søge
rådgivning eller modtage uddannelse | 5 |
| | 2.1.1. | Gældende ret | 5 |
| | 2.1.2. | Fødevareministeriets
overvejelser | 5 |
| 2.2. | Offentliggørelse af
kontrolresultater | 6 |
| | 2.2.1. | Gældende ret | 6 |
| | 2.2.2. | Fødevareministeriets
overvejelser | 6 |
| 2.3. | Udvidelse af
Fødevarekontroludvalgets virksomhedsområde | 6 |
| | 2.3.1. | Gældende ret | 6 |
| | 2.3.2. | Fødevareministeriets
overvejelser | 7 |
| 2.4. | Fødevarer fra udlandet, som private
bringer ind i landet til eget brug | 7 |
| | 2.4.1. | Gældende ret | 7 |
| | 2.4.2. | Fødevareministeriets
overvejelser | 7 |
3. | Økonomiske og administrative
konsekvenser for stat, kommuner og regioner | 8 |
4. | Økonomiske og administrative
konsekvenser for erhvervslivet | 8 |
5. | Miljømæssige
konsekvenser | 8 |
6. | Administrative konsekvenser for
borgerne | 8 |
7. | Forholdet til EU-retten | 8 |
8. | Høring | 8 |
9. | Sammenfattende skema | 9 |
1. Lovforslagets formål og
baggrund
1.1. Det samlede lovforslag
Regeringen iværksatte i 2006 en uvildig analyse af
fødevarekontrollen under ledelse af en
ekspertgruppe. Ekspertgruppen afgav i december 2006 rapporten
"Undersøgelse af fødevarekontrollen". Som
opfølgning herpå blev der i januar 2007 nedsat en
ministeriel arbejdsgruppe, der skulle komme med oplæg til en
politisk beslutning om den fremtidige indretning af
fødevarekontrollen. På baggrund af arbejdsgruppens
forslag indgik regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti,
Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten den
31. maj 2007 et treårigt forlig om
fødevarekontrollen.
De overordnede mål for udmøntningen af
initiativerne i forliget er, at færre mennesker bliver syge
af den mad, de spiser, og at flere virksomheder overholder
reglerne. Borgerne skal i højere grad føle sig trygge
ved de fødevarer, de køber i butikker og på
restauranter. Der lægges vægt på en
fødevarekontrol af høj kvalitet. Det er fortsat
fødevarevirksomhedernes ansvar at overholde lovgivningen,
men fødevarekontrollen skal sikre en effektiv indsats
overfor de virksomheder, der ikke har vilje eller evne hertil. Et
væsentligt element i forliget er, at der i fremtiden skal
fokuseres mere på kontrol på problemområder og
med problemvirksomheder. Dette fokus forventes at kunne medvirke
til styrket fødevaresikkerhed i Danmark både i
relation til importerede produkter og produkter fremstillet i
Danmark.
Forliget indeholder forslag til en lang række tiltag,
der skal iværksættes. Enkelte af tiltagene kræver
ændring af lovgivningen, hvilket er baggrunden for dette
lovforslag.
Med lovforslaget åbnes der således mulighed for
administrativt at fastsætte bestemmelser om dels nye
sanktionsmuligheder i form af påbud om rådgivning og
uddannelse overfor virksomheder, der overtræder
fødevarelovgivningen, dels på hvilke betingelser
virksomheder kan fritages for pligten til at gøre
kontrolresultater (smiley-rapporter) tilgængelige for
offentligheden.
Forliget om fødevarekontrollen indeholder desuden flere
elementer, der kan implementeres uden lovændring. Det drejer
sig bl.a. om oprettelse af en klagemyndighed, som er
uafhængig af Fødevarestyrelsen, brug af påbud om
underretning af tilsynsmyndigheden inden anvendelse eller
markedsføring af partier af fødevarer, ekstra kontrol
som opfølgning på indskærpelser samt
indførelse af et henholdsvis mere risiko- og
behovsorienteret tilsynskoncept og en elite-smiley. Da
implementeringen af disse elementer indebærer en
ændring af den praksis, der følger af
fødevaremyndighedernes nuværende administration af
bestemmelser i fødevareloven, er det fundet
hensigtsmæssigt at beskrive visse af elementerne i
lovforslaget. Der henvises til pkt. 1.3. nedenfor.
Udover forslag til bestemmelser, der skal sikre
udmøntningen af initiativer i forliget om
fødevarekontrollen, indeholder lovforslaget forslag til
udvidelse af virksomhedsområdet for og ændret
sammensætning af Fødevarekontroludvalget og
præcisering af bemyndigelsen til at fastsætte regler
eller træffe bestemmelser om privates indførsel af
fødevarer fra udlandet til eget brug.
1.2. Forslag til udmøntning af
forliget om fødevarekontrollen
Det foreslås, at der som supplement til de eksisterende
påbudsmuligheder i fødevareloven kan meddeles
påbud om rådgivning og uddannelse. Denne
påbudsmulighed tænkes eksempelvis anvendt, når en
virksomheds overtrædelse af fødevarelovgivningen
vurderes hovedsageligt at skyldes manglende viden om eksempelvis
hygiejneregler og egenkontrol. Formålet med den
foreslåede bestemmelse er at kombinere de traditionelle
sanktioner med muligheden for at styrke virksomhedernes
uddannelsesniveau og viden om hygiejne m.v., således at
lovovertrædelser i højere grad undgås, og den
enkelte virksomhed bibringes en bedre forståelse for de
gældende regler og deres formål.
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan efter
den gældende fødevarelov fastsætte regler om,
hvordan kontrolresultater offentliggøres på
kontrolstedet. I forliget om fødevarekontrollen er det
fastlagt, at kontrolresultater skal være mere synlige og
tilgængelige for forbrugerne, og at virksomheder med
særlig lav kontrolfrekvens kan fritages fra pligten til at
gøre kontrolresultater tilgængelige. Det
foreslås derfor, at den gældende
bemyndigelsesbestemmelse erstattes af en ny bestemmelse, hvorefter
ministeren kan fastsætte regler om, på hvilken
måde og i hvilken form virksomheder skal gøre
kontrolresultater tilgængelige for offentligheden, herunder
på hvilke betingelser virksomheder med særlig lav
kontrolfrekvens kan fritages for pligten til at gøre
kontrolresultater tilgængelige.
1.3 Andre væsentlige elementer
fra forliget om fødevarekontrollen
1.3.1. Klageenhed
Det fremgår af forliget om fødevarekontrollen, at
der skal oprettes en uafhængig klageinstans. Formålet
hermed er at styrke Fødevarestyrelsens vejledningsindsats og
sikre, at ens sager behandles ens. Det er på denne baggrund
hensigten at oprette en klageenhed.
Det er hensigten, at klageenheden skal behandle klager over
afgørelser, der er truffet af Fødevarestyrelsens
regioner og hovedkontor m.fl., ligesom den vil kunne behandle
klager over afgørelser truffet af andre institutioner under
Fødevareministeriet. Udover faglige, administrative
afgørelser på fødevare- og
veterinærområdet er det hensigten, at enheden skal
behandle klager over afgørelser, der træffes som led i
sagsbehandlingen, herunder afgørelser om aktindsigt,
partsstatus, mv.
1.3.2. Underretning inden anvendelse
eller markedsføring af partier af fødevarer
Det fremgår af forliget om fødevarekontrollen, at
kontrollen med importører, der trods indskærpelser
fortsat overtræder lovgivningen, skal øges, og at
påbudsmulighederne skal udvides til at omfatte påbud om
at anmelde ankomsten af de næste tre partier af
fødevarer til Fødevarestyrelsen og påbud om at
dokumentere partiernes mikrobiologiske og kemiske status.
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan i
medfør af fødevarelovens § 52, stk. 1
træffe de afgørelser, herunder meddele de påbud
og forbud, som anses for nødvendige for at sikre
overholdelsen af de krav, der er fastsat i
fødevarelovgivningen eller i Det Europæiske
Fællesskabs forordninger og direktiver.
Som led i udmøntningen af forliget om
fødevarekontrollen vil der fremover i medfør af denne
bestemmelse - i det omfang der måtte være behov herfor
- blive meddelt påbud, dels om at virksomheden skal
underrette tilsynsmyndigheden, inden den påbegynder
anvendelse eller markedsføring af partier af
fødevarer, dels om at virksomheden inden anvendelse eller
markedsføring af disse partier skal dokumentere
fødevarernes status. Formålet med påbudene, der
vil indgå som led i den almindelige sanktionsanvendelse, er
at sikre, at virksomhederne forbedrer deres egenkontrol og dermed
sikkerheden af de fødevarer, de anvender og
markedsfører.
Tilsynsmyndigheden vil anvende de pågældende
påbud efter behov både overfor danske virksomheder, der
modtager varer fra udlandet, og overfor danske virksomheder, der
modtager varer fra andre danske virksomheder, samt både
overfor virksomheder, der tidligere har modtaget en
indskærpelse, og overfor virksomheder, der ikke tidligere har
modtaget en indskærpelse. Det er hensigten, at påbudene
skal omfatte op til de næste tre partier af fødevarer
eller op til de næste tre partier af fødevarer af en
bestemt karakter.
Påbud om dokumentation for fødevarernes status
vil især være relevant i situationer, hvor der er
risiko for mikrobiologisk eller kemisk forurening af
fødevarerne, men vil også blive anvendt, hvis der er
grund til at være opmærksom på f.eks.
mærkningsmæssige forhold m.v.
1.3.3. Ekstra kontrol som
opfølgning på indskærpelser
Fødevaremyndighederne kan allerede i dag med hjemmel i
den gældende lovs § 52, stk. 1, beslutte, at
der skal foretages ekstra kontrolbesøg med henblik på
at sikre, at en virksomhed retter op på et eller flere
forhold. Efter gældende administrativ praksis anvendes
opfølgende gebyrfinansierede kontrolbesøg i
forbindelse med, at en virksomhed meddeles et påbud, forbud,
administrativt bødeforelæg eller der indgives
politianmeldelse, men derimod ikke i forbindelse med, at en
virksomhed får en indskærpelse. Det er imidlertid i
forliget om fødevarekontrollen fastlagt, at der - med
henblik på at sikre overholdelsen af
fødevarelovgivningen - som udgangspunkt også skal
gennemføres gebyrfinansierede opfølgende
kontrolbesøg i tilfælde, hvor en virksomhed har
fået en indskærpelse som følge af problemer i
relation til fødevaresikkerheden. Denne ændring af
administrativ praksis med hensyn til, at indskærpelser i
almindelighed skal opfølges af gebyrfinansierede
kontrolbesøg, kan gennemføres inden for rammerne af
den gældende lovgivning.
Den nævnte ændring af administrativ praksis vil
blive gennemført således, at en indskærpelse,
der gives som følge af problemer i relation til
fødevaresikkerheden - og som vil indebære
opfølgende gebyrfinansieret kontrolbesøg - vil blive
meddelt virksomheden mundtligt under det kontrolbesøg, der
udløser indskærpelsen. I den forbindelse vil
fødevaremyndighederne sørge for, at den
pågældende virksomhed mundtligt bliver hørt om
de forhold, der udløser indskærpelsen, og at
virksomhedens eventuelle bemærkninger i fornødent
omfang bliver noteret. Endvidere vil den omhandlede
indskærpelse af bevismæssige hensyn blive angivet
på den kontrolrapport, som udleveres til virksomheden ved
kontrolbesøgets afslutning. Endelig vil
fødevaremyndighederne på kontrolrapporten give
virksomheden klagevejledning og nærmere information om, at
virksomheden - inden 14 dage efter, at virksomheden har modtaget
indskærpelsen - kan forlange at få en skriftlig
begrundelse for indskærpelsen.
1.4. Øvrige forslag
For at tilpasse Fødevarekontroludvalget til krav i EU's
kontrolforordning om auditering af kontrollen med dyresundheds- og
dyrevelfærdsområdet foreslås det, at udvalgets
virksomhedsområde udvides i overensstemmelse hermed.
Udvalgets virksomhedsområde omfatter i dag alene kontrol med
fødevareområdet. Det foreslås endvidere, at
udvalgets sammensætning ændres, således at der
sker tilpasning til de nye opgaver og funktioner.
Endelig foreslås en præcisering af
fødevarelovens bemyndigelse til ministeren til at
fastsætte regler eller træffe bestemmelser om privates
indførsel af fødevarer fra udlandet til eget
brug.
2. Hovedpunkterne i lovforslaget
2.1. Påbud om at søge
rådgivning eller modtage uddannelse
2.1.1. Gældende ret
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri meddeler
i medfør af fødevarelovens § 52,
stk. 1, de påbud, der anses nødvendige for at
sikre overholdelsen af fødevarelovgivningen og
EU-forordninger og -direktiver. Muligheden for at meddele
påbud om at søge rådgivning eller deltage i
uddannelse er ikke indeholdt i bestemmelsen.
Den gældende fødevarelovgivning indeholder
endvidere en række krav, som skal sikre den nødvendige
viden i virksomhederne. Der er således for
detailområdet krav om hygiejnekursus for de ansatte, og for
engrosområdet er der i EU-reglerne krav om, at de ansatte
skal have den nødvendige viden og instruktion til at kunne
varetage opgaverne, jf. herved art. 5, stk. 1, og bilag II,
kapitel XII, i hygiejneforordningen (Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 af 29. april 2004 om
fødevarehygiejne). Manglende overholdelse af disse pligter
kan sanktioneres på sædvanlig vis med påbud,
forbud og/eller bøder.
Det er i art. 54 i kontrolforordningen (Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 882/2004 af 29. april 2004 om
offentlig kontrol med henblik på verifikation af, at
foderstof- og fødevarelovgivningen samt dyresundheds- og
dyrevelfærdsbestemmelserne overholdes) fastlagt, at
fødevarekontrollen skal have de nødvendige
administrative sanktioner til rådighed, hvis der konstateres
manglende overholdelse af lovgivningen. Det fremgår af
kontrolforordningens art. 54, stk. 2, at der blandt andet skal
være mulighed for at meddele påbud og forbud, foretage
beslaglæggelse, kræve destruktion samt suspendere eller
fratage autorisation. I bestemmelsens litra h nævnes
muligheden for andre passende foranstaltninger.
2.1.2. Fødevareministeriets
overvejelser
Den seneste ændring af fødevareloven (lov nr.
1549 af 20. december 2006, der gennemfører den politiske
aftale om nul-tolerance på fødevareområdet)
signalerer den alvor, hvormed der ses på overtrædelser
af fødevarelovgivningen og tilsidesættelse af
fødevaresikkerheden. Det kan imidlertid ikke forventes, at
traditionelle sanktioner, eksempelvis i form af bøder, altid
vil have den fornødne præventive effekt. Dette kunne
eksempelvis være tilfældet, når
overtrædelsen skyldes virksomhedens manglende viden. I disse
situationer vil der være risiko for, at den manglende viden
fører til, at samme fejl begås igen. Der kan
være tale om manglende viden til løsning af et konkret
problem eller mere generelt mangelfuld viden, eksempelvis om
principperne for egenkontrol. De gældende regler giver i
disse situationer kun i begrænset omfang mulighed for en
fremadrettet forebyggende indsats.
Derfor bør de mere traditionelle sanktioner kombineres
med muligheden for at pålægge en virksomhed at
søge kvalificeret bistand og uddannelse, således at
overtrædelserne i højere grad undgås, og
virksomheden bibringes en bedre forståelse for de
gældende regler og deres formål. Hvis virksomhederne
får redskaber til at undgå at begå de samme fejl,
vil fødevaresikkerheden blive forbedret og behovet for
sagsopfølgning blive formindsket.
Påbud om rådgivning og uddannelse vil kunne
anvendes enten alene eller i kombination med
fødevarekontrollens øvrige virkemidler.
Endvidere vil der kunne meddeles påbud om at søge
rådgivning eller deltage i uddannelse både i
tilfælde af konkrete overtrædelser af
fødevarelovgivningen og i tilfælde, hvor virksomhedens
handlinger viser, at der ikke er den krævede viden til stede
om eksempelvis hygiejne eller egenkontrol.
Et påbud om rådgivning kan være relevant i
forhold til virksomheder, der enten ikke har etableret et
egenkontrolprogram eller ikke følger programmet som
forudsat. Det kan også være relevant i tilfælde,
hvor det konstateres, at den planlagte egenkontrol ikke har
tilstrækkelig effekt, og hvor der derfor konstateres
overtrædelser af regler. Den påbudte rådgivning
vil i disse situationer skulle sigte på forbedring af
virksomhedens egenkontrolprocedurer. På grundlag af en
konkret vurdering vil rådgivning om andre forhold imidlertid
også kunne komme på tale. Rådgivningen kan
varetages af private konsulenter.
Udover rådgivning kan utilstrækkelig egenkontrol
m.v. efter den foreslåede bestemmelse tillige udløse
påbud om uddannelse, eksempelvis i egenkontrol og hygiejne,
hvorunder indehaveren eller andre skal gennemføre en
uddannelse efter Fødevarestyrelsens nærmere
anvisning.
For at sikre at bestemmelsens formål opnås,
herunder at rådgivningen og uddannelsen har den
fornødne kvalitet, vil der blive fastsat nærmere
regler om, hvilke konsulenter og uddannelsessteder virksomhederne
kan benytte.
Der findes en bestemmelse svarende til den foreslåede i
§ 77 a i lov om arbejdsmiljø, jf.
lovbekendtgørelse nr. 268 af 18. marts 2005 med senere
ændringer, hvorefter Arbejdstilsynet kan meddele påbud
om, at der skal indhentes bistand fra en autoriseret
arbejdsmiljørådgiver.
2.2. Offentliggørelse af
kontrolresultater m.v.
2.2.1. Gældende ret
Efter § 56 kan ministeren for fødevarer,
landbrug og fiskeri fastsætte regler om
offentliggørelse af kontrolresultater og eventuelle
sanktioner som følge heraf. Ministeren kan herudover blandt
andet fastsætte regler om, på hvilken måde og i
hvilken form kontrolresultaterne skal gøres
tilgængelige for offentligheden på kontrolstedet.
Nærmere regler herom er fastsat i bekendtgørelse nr.
1127 af 15. december 2003 om offentliggørelse af
kontrolresultater.
2.2.2. Fødevareministeriets
overvejelser
Det er i forliget om fødevarekontrollen fastlagt, at
smiley-ordningen skal tilpasses det nye risiko- og
behovsorienterede tilsynskoncept. Heri indgår blandt andet,
at offentliggørelsen af kontrolrapporten skal være
mere synlig, og at kontrolrapporter fra virksomheder med ultralav
kontrolfrekvens ikke længere skal
offentliggøres.
Der er løbende blevet gennemført
undersøgelser af forbrugernes og virksomhedernes holdninger
til offentliggørelsen af kontrolresultater.
Undersøgelserne viser, at forbrugerne bruger smiley'en i
forbindelse med valg af virksomheder. For at understøtte
dette, er det i forliget om fødevarekontrollen besluttet, at
kontrolresultaterne skal være mere synlige og
tilgængelige for forbrugerne både i virksomhederne og
på internettet.
Internettet har en stadig stigende betydning som
informationskilde for forbrugerne, og der bør tages
højde herfor i offentliggørelsesordningen. Ud over
selve smiley-hjemmesiden er det i dag alene virksomheder med
postordresalg eller salg over internettet, der har pligt til at
vise smiley'en på deres hjemmeside, såfremt
virksomheden i forvejen har en sådan, eller fremsende den
på forlangende. På frivillig basis er der dog allerede
en betydelig interesse for at anvende oplysninger fra
offentliggørelsesordningen mere aktivt på internettet.
Således er kontrolresultaterne allerede tilgængelige
på enkelte internetportaler. Fødevarestyrelsen har
understøttet dette ved at gøre det muligt at hente
dagligt opdaterede udtræk af smiley-data.
Det vil være en fordel for forbrugerne at kunne se
kontrolresultatet på alle fødevarevirksomheders
hjemmesider, og der er mellem forligsparterne enighed om, at tiden
er inde til en sådan mere aktiv udnyttelse af internettet i
offentliggørelsesordningen.
Det foreslås på denne baggrund, at ministeren for
fødevarer, landbrug og fiskeris bemyndigelse udvides til
også at kunne fastsætte regler om, på hvilken
måde og i hvilken form virksomheder skal gøre deres
kontrolresultater tilgængelige for offentligheden, herunder
på hvilke betingelser virksomheder, der af
Fødevarestyrelsen er placeret i gruppen af
ultralavrisikovirksomheder (eksempelvis materialister, apotekere,
keramikere, vinhandlere m.fl.), kan fritages for pligten til at
gøre kontrolresultater tilgængelige.
2.3. Udvidelse af
Fødevarekontroludvalgets virksomhedsområde m.v.
2.3.1. Gældende ret
Fødevarekontroludvalget er nedsat for at
understøtte ministeren for fødevarer, landbrug og
fiskeri i arbejdet med at overvåge, at intentionerne bag
fødevareloven bliver opfyldt. Udvalget består af seks
fagkyndige medlemmer, som udpeges af ministeren for
fødevarer, landbrug og fiskeri efter indstilling.
Udvalgets virksomhedsområde er fastsat i den
gældende fødevarelovs § 55. Det
fremgår heraf, at udvalget er nedsat med den opgave at
overvåge, om fødevarekontrollen udføres i
overensstemmelse med fødevarelovgivningen, kontrolstrategien
og kontrolplanerne samt på en ressourcemæssigt
hensigtsmæssig måde. Ministeren for fødevarer,
landbrug og fiskeri udarbejder i medfør af
fødevarelovens § 55, stk. 5, en årlig
afrapportering til Folketinget om fødevarekontrollen.
2.3.2. Fødevareministeriets
overvejelser
EU's kontrolforordning (Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EF) nr. 882/2004 af 29. april 2004 om offentlig kontrol
med henblik på verifikation af, at foderstof- og
fødevarelovgivningen samt dyresundheds- og
dyrevelfærdsbestemmelserne overholdes), som har skullet
anvendes siden 1. januar 2006, stiller nye og øgede krav til
audit (systematisk kontrol af virksomhedens egenkontrolprogram,
handlinger og egenkontrolresultater) af fødevarekontrollen.
Kontrolforordningen indeholder kravene til auditering, dvs. kontrol
med den offentlige kontrol i tilknytning til foderstof- og
fødevarelovgivningen samt dyresundheds- og
dyrevelfærdsbestemmelser. Forordningen kræver, at
kontrolmyndigheden skal foretage audit på hele
kontrolforordningens område fra 1. januar 2006, herunder
på områderne vedrørende dyresundhed og
dyrevelfærd.
På denne baggrund bør
Fødevarekontroludvalgets ansvarsområde udvides til
også at omfatte audit af kontrollen med dyresundheds- og
dyrevelfærdsområdet.
Efter den foreslåede bestemmelse vil udvalgets
virksomhedsområde således - udover kontrol med den
kontrol, der foretages i tilknytning til bestemmelser i
fødevarelovgivningen - omfatte kontrol med
veterinærkontrollen, jf. lov om hold af dyr,
dyrlægeloven, dyreværnsloven,
fællesskabsforordninger m.v.
Den foreslåede udvidelse af
Fødevarekontroludvalgets virksomhedsområde
indebærer tillige, at udvalgets sammensætning
bør tilpasses de nye funktioner og opgaver. Derfor
foreslås det, at sammensætningen af udvalget
ændres, således at udvalget fremover består af 8
fagkyndige medlemmer, hvoraf 4 medlemmer udpeges af
dyrebeskyttelsesorganisationer og forbrugerorganisationer og 4
medlemmer af relevante brancheorganisationer.
Herudover foreslås det, at den årlige
afrapportering til Folketinget, som omtalt ovenfor under pkt.
2.3.1., afspejler udvidelsen af Fødevarekontroludvalgets
virksomhedsområde.
2.4. Fødevarer fra udlandet,
som private bringer ind i landet til eget brug
2.4.1. Gældende ret
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri er efter
fødevarelovens § 39 bemyndiget til at
fastsætte regler om bl.a. import af fødevarer.
Ministeren er endvidere bemyndiget til at fastsætte regler om
fødevarer, der føres gennem landet som transitgods
eller oplagres som transitgods.
Den tidligere fødevarelov, lov nr. 471 af 1. juli 1998
om fødevarer m.m., anvendte begreberne indførsel og
udførsel. Begrebet indførsel er et samlebegreb, der
omfatter import, samhandel, genindførsel, transit og
privates indførsel til eget brug.
Af bemærkningerne til § 39 i den
gældende fødevarelov, lov nr. 526 af 24. juni 2005 om
fødevarer, fremgår bl.a., at den "foreslåede
bestemmelse i stk. 1 viderefører den gældende
fødevarelovs § 54, stk. 2, ." og, at det er
hensigten at give hjemmel til at regulere "privat import til eget
brug af animalske fødevarer fra tredjelande".
Det fremgår endvidere af de almindelige
bemærkninger til den gældende lov, at det kapitel i
loven, der bl.a. omfatter § 39, indeholder hjemmel til,
at ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri "kan
fastsætte regler vedrørende ind- og udførsel
fra Danmark, herunder i særlige eller i hastende
tilfælde."
Da begrebet indførsel, som nævnt ovenfor, blandt
andet omfatter privates indførsel til eget brug, regulerede
fødevareloven fra 1998 dette område såvel med
hensyn til animalske og vegetabilske fødevarer som med
hensyn til indførsel fra andre EU-lande og
tredjelande.
Som det fremgår af de ovenfor gengivne forarbejder til
den gældende lov, var det hensigten at videreføre
reguleringen af privates indførsel i den gældende lov.
Terminologien i den gældende lov er dog ændret
således, at begrebet indførsel ikke anvendes. Loven
opregner i stedet i § 39 og § 41 de enkelte
former for indførsel, f.eks. import.
Privates indførsel til eget brug er ikke særskilt
nævnt i bestemmelserne, men når private indfører
fødevarer fra udlandet, må disse ikke sælges
eller gives væk som gaver. Fødevarerne er alene til
eget brug. Dette betyder, at fødevarerne ikke kan beskrives
som importerede, idet der ved begrebet import forstås
fødevarer, der overgår til fri omsætning i EU.
Denne forståelse af begrebet er i overensstemmelse med
kontrolforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning
(EF) nr. 882/2004 af 29. april 2004 om offentlig kontrol med
henblik på verifikation af, at foderstof- og
fødevarelovgivningen samt dyresundheds- og
dyrevelfærdsbestemmelserne overholdes).
2.4.2. Fødevareministeriets
overvejelser
Det foreslås at præcisere fødevarelovens
§ 39, stk. 2, således at den efter ordlyden
udtrykkeligt kommer til at indeholdte hjemmel for ministeren for
fødevarer, landbrug og fiskeri til at fastsætte regler
om fødevarer, der indføres til eget brug.
3. Økonomiske og
administrative konsekvenser for stat, regioner og kommuner
Lovforslaget er en udmøntning af flere punkter fra det
treårige forlig om fødevarekontrollen af 31. maj 2007
mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det
Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Der er i
forliget taget stilling til finansiering af initiativerne i
aftalen. De elementer af forliget, der udmøntes ved dette
lovforslag, medfører ikke merudgifter. Der skønnes
ikke at være økonomiske og administrative konsekvenser
for stat, regioner og kommuner som følge af denne del af
lovforslaget.
Der skønnes ikke i øvrigt at være
økonomiske og administrative konsekvenser for stat, regioner
og kommuner som følge af lovforslaget.
4. Økonomiske og
administrative konsekvenser for erhvervslivet
Med lovforslagets § 1, nr. 6 foreslås en
bemyndigelse til ministeren for fødevarer, landbrug og
fiskeri til at fastsætte regler om, på hvilken
måde og i hvilken form virksomheder skal gøre
kontrolresultater tilgængelige for offentligheden. Det er
hensigten, at der med hjemmel i denne bestemmelse vil blive fastsat
regler, der forpligter virksomhederne til at gøre
kontrolresultaterne tilgængelige på internettet. Denne
forpligtelse vil være relevant i tilfælde, hvor en
virksomhed har sin egen hjemmeside på internettet. Det
vurderes, at en virksomhed med egen hjemmeside vil kunne oprette et
link til virksomhedens kontrolresultat på
Fødevarestyrelsens hjemmeside på ca. 5 minutter.
Fødevarestyrelsen er ikke bekendt med, hvor mange
virksomheder ud af de ca. 60.000, der er underlagt
Fødevarestyrelsens kontrol, som har egen hjemmeside, men det
skønnes at være mindre end halvdelen. På den
baggrund anslås de samlede administrative konsekvenser for
erhvervslivet at være under 2.500 timer.
Der skønnes ikke i øvrigt at være
økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet
forbundet med lovforslaget.
Forslaget har været sendt til Erhvervs- og
Selskabsstyrelsens Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering (CKR)
med henblik på en vurdering af, om forslaget skal
forelægges Økonomi- og Erhvervsministeriets
virksomhedspanel. CKR vurderer ikke, at forslaget indeholder
administrative konsekvenser i et omfang, der berettiger, at
lovforslaget bliver forelagt et virksomhedspanel. Forslaget
bør derfor ikke forelægges et af Økonomi- og
Erhvervsministeriets virksomhedspaneler.
5. Miljømæssige
konsekvenser
Lovforslaget har ikke miljømæssige
konsekvenser.
6. Administrative konsekvenser for
borgerne
Lovforslaget har ikke administrative konsekvenser for
borgerne.
7. Forholdet til EU-retten
Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.
8. Høring
Udkast til lovforslaget har i juli 2007 været i
høring hos følgende organisationer og myndigheder
m.v.:
Adipositasforeningen, Advokat Richard Sand, Advokaterne
Hovedvagtsgade 6, Arbejdsgiverforeningen Konditorer, Bagere og
Chokolademagere, Arbejdstilsynet, Astma-Allergi Forbundet, Bager-
og Konditormestre i Danmark, Beagle, BFID Brancheforeningen for
farmaceutiske industrivirksomheder i Danmark, Biodania, Biodynamisk
Forbrugersammenslutning, Bioteknologisk Institut, Brancheforeningen
for Danske Frysehuse, Bryggeriforeningen, COOP A/S -
Centrallaboratoriet, Dansk Pelsdyrfoderforening, Danmarks Aktive
Forbrugere, Danmarks Apotekerforening, Danmarks Biavlerforening,
Danmarks Fiskehandlere, Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening,
Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Fiskeriundesøgelser,
Danmarks Fødevareforskning, Danmarks Frugthandlere, Danmarks
Gedeavlerforening, Danmarks Jægerforbund, Danmarks
Jordbrugsforskning, Danmarks Kaninavlerforening, Danmarks
Krebseavlerforening, Danmarks Restauranter og Cafeer, Danmarks
Røgeriejerforening, Danmarks Skibsmæglerforening,
Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Tekniske Universitet, Dansk
Ægproduktforening, Dansk Akvakultur, Dansk
Åleproducentforenings Sekretariat, Dansk Biavl, Dansk
Erhverv, Dansk Erhvervsfjerkræ, Dansk
Erhvervsgartnerforening, Dansk Fødevareråd, Dansk
Havbrugerforening, Dansk Isindustri, Dansk Kvæg, Dansk
landbrug, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Dansk
Pelsdyravlerforening, Dansk Planteværn, Dansk
Slagtefjerkræ, Dansk Supermarked, Dansk Toksikologi Center,
Dansk Transport og Logistik, Dansk Varefakta Nævn, Danske
Fugleforeninger, Danske Helsekostforretningers Brancheforening,
Danske Læskedrik Fabrikanter, Danske Slagtermestres
Landsforening, Danske Svineproducenter, Danske
Veterinærhygiejnikeres Organisation (DVO), De Samvirkende
Købmænd, Den danske Brancheorganisation for
Vitalmidler, Den Danske Dyrlægeforening, Det
Økologiske Fødevareråd, Det Økologiske
Råd og Selskab, Det Veterinære Sundhedsråd, DFO -
Dansk Flavour Organisation, Diabetesforeningen, Direktoratet for
FødevareErhverv, DMA - Danish Meat Association, Emballage-
og Transportinstituttet, Emballageindustrien, Farve- og
lakindustrien, FDB, Fiskeridirektoratet, FødevareIndustrien,
Forbrugerrådet, Forbrugerstyrelsen, Foreningen af
autoriserede vildtbehandlingsvirksomheder, Foreningen af
Bioteknologiske Industrier i Danmark, Foreningen af
Dagligvaregrossister, Foreningen af Danske Fiskefoderfabrikanter,
Foreningen af Danske Spiritusfabrikanter, Foreningen af
Foretningsdrivende i Københavns Kødby, Foreningen af
Frugtimportører i Danmark, Foreningen af
Tilsynsfunktionærer, Foreningen for Biodynamisk Jordbrug,
Foreningen for Danmarks Farve- og Lakindustri, Foreningen for
Danmarks Fiskemel- og Fiskeolieindustri, Foreningen Servicehunde
til Handicappede - STH, Frederiksberg Kommune,
Frugtindustriforeningen, Gigtforeningen, Greenpeace,
Grønlands Hjemmestyre, Grønne Familier,
Hjerteforeningen, Håndværksrådet, Helsebranchens
Leverandørforening, HORESTA, Indenrigs- og
sundhedsministeriet, International Transport Danmark, Kaffe- &
Teimportørforeningen, Kantineledernes Landsklub, Kartonage-
og bølgepapindustriens arbejdsgiverforening, Kommunernes
Landsforening, Konkurrencestyrelsen, Konsumfiskeindustriens
Arbejdsgiverforening, Kopenhagenfur, Kost &
Ernæringsforbundet, Kræftens Bekæmpelse, KVL,
Lægemiddelstyrelsen, Landboforeningerne,
Landbrugsrådet, Landsforeningen af Danske
Mælkeproducenter, Landskontoret for Heste,
Landsorganisationen af Danmarks Detailfiskehandlere, Landsudvalget
for Svin, LIF, Lægemiddelindustriforeningen,
Mejeriforeningen, MIFU, Margarine Industri Foreningen,
Miljøministeriet, Miljøstyrelsen, Ministeriet for
Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Motions- og
Ernæringsrådet, Nærbutikkernes Landsforening,
Nærings- og Nydelsesmiddelarbejderforbundet, NOAHs
Sekretariat, NOPALAX, Øgruppen - Dansk
Økologileverandørforening, Økologisk
Landsforening, Økonomi- og erhvervsministeriet,
Organisationen Dansk Aquakultur, Ostehandlerforeningen for Danmark,
Papirvareindustriens Arbejdsgiverforening, PCG - Producenter af
Komprimerede Gasser, Plantedirektoratet, Plastindustrien i Danmark,
RBF RestaurationsBranchens Forbund, Rigsombudsmanden i
Grønland, Sammenslutningen af Danske Fiskeriforeninger,
Sammenslutningen af Danske Havne, Sammenslutningen af etniske
Erhvervsdrivende, Scan, Scanpharm A/S, SEDAN, Skatteministeriet,
Skov- og Naturstyrelsen, Slagteriernes Forskningsinstitut,
SPF-Danmark, Sundhedsstyrelsen, Told- og Skattestyrelsen,
Udenrigsministeriet, Veterinærmedicinsk Industriforening,
VSOD.
9. Sammenfattende skema
| Positive Konsekvenser/mindreudgifter | Negative Konsekvenser/merudgifter |
Økonomiske konsekvenser for stat,
kommuner og regioner | Ingen | Ingen |
Administrative konsekvenser for stat,
kommuner og regioner | Ingen | Ingen |
Økonomiske konsekvenser for
erhvervslivet | Ingen | Ingen af betydning |
Administrative konsekvenser for
erhvervslivet | Ingen | Lovforslagets § 1, nr. 6 har
visse administrative konsekvenser. Der henvises til pkt. 4
ovenfor. |
Miljømæssige
konsekvenser | Ingen | Ingen |
Administrative konsekvenser for
borgerne | Ingen | Ingen |
Forholdet til EU-retten | Forslaget indeholder ikke EU-retlige
aspekter |
Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser
Til § 1
Til nr. 1 (ændring af § 39)
Den forslåede ændring medfører, at det
tydeliggøres, at tilfælde hvor private indfører
fødevarer fra udlandet falder ind under
anvendelsesområdet for bestemmelsen i fødevarelovens
§ 39. Der henvises til de almindelige bemærkninger
pkt. 2.4.
Til nr. 2 (forslag til § 52 a)
Den foreslåede § 52 a giver ministeren for
fødevarer, landbrug og fiskeri bemyndigelse til at meddele
påbud om indhentelse af bistand fra en rådgiver og om
deltagelse i uddannelse. Ministeren får desuden hjemmel til
at fastsætte nærmere regler om rådgivningen og
uddannelsen, herunder indhold, omfang og varighed og om de
nærmere vilkår for de nævnte påbud. Der vil
således i en bekendtgørelse blive fastsat rammer for
anvendelsen af påbud om at søge rådgivning eller
om at modtage uddannelse. Der vil endvidere som nævnt blive
fastsat regler om, hvilke rådgivere og uddannelsessteder man
vil kunne benytte i tilfælde af påbud herom. Der
henvises til de almindelige bemærkninger pkt. 2.1.
Til nr. 3 (ændring af § 55)
Den foreslåede bestemmelse i stk. 1 indebærer
en udvidelse af Fødevarekontroludvalgets
virksomhedsområde til - udover fødevarekontrollen - at
omfatte kontrollen med dyresundheds- og
dyrevelfærdsområdet.
Fødevarekontroludvalget består i dag af seks
fagkyndige medlemmer, som udpeges af fødevarer,
landbrug og fiskeri efter indstilling. Forbrugerrådet
indstiller tre medlemmer, mens erhvervssiden bestående af
Landbrugsraadet, Dansk Industri, Coop Danmark og Dansk
Erhverv i fællesskab indstiller tre
medlemmer.
Som følge af den foreslåede udvidelse af
Fødevarekontroludvalgets virksomhedsområde
foreslås det med ændringen af stk. 2, at udvalgets
sammensætning tilpasses de nye funktioner og opgaver.
Bemyndigelsen til at fastsætte nærmere regler om
udvalgets forretningsorden m.v. foreslås udskilt til et nyt
stk. 3 i fødevarelovens § 55. Der er ikke
hermed tilsigtet en ændring af den hidtidige praksis. Der
henvises til de almindelige bemærkninger pkt. 2.3.
Til nr. 4 (ændring af § 55)
Det foreslås, at udvidelsen af
Fødevarekontroludvalgets virksomhedsområde afspejles i
den årlige afrapportering til Folketinget. Der henvises til
de almindelige bemærkninger pkt. 2.3.
Til nr. 5 (ændring af § 56)
Hjemlen til at fastsætte detaljerede regler for, hvor og
hvordan virksomhederne skal gøre kontrolresultater
tilgængelige, foreslås udvidet således, at der
bliver mulighed for at fastsætte regler om, på hvilke
betingelser virksomheder kan fritages for pligten til at
gøre kontrolresultater (smiley-rapporter) tilgængelige
for offentligheden. På denne måde tilpasses
offentliggørelsesordningen det nye risiko- og
behovsorienterede tilsynskoncept, der er et af elementerne i
forliget om fødevarekontrollen. Det foreslås, at
hjemlen bliver udskilt til et selvstændigt stykke. Der
henvises til de almindelige bemærkninger pkt. 2.2.
Til nr. 6 (ændring af § 56)
Den foreslåede bestemmelse giver ministeren for
fødevarer, landbrug og fiskeri bemyndigelse til at
fastsætte regler om, på hvilken måde og i hvilken
form virksomheder skal gøre deres kontrolresultater
tilgængelige for offentligheden, herunder på hvilke
betingelser virksomheder med særlig lav kontrolfrekvens kan
fritages for pligten til at gøre kontrolresultater
tilgængelige.
Efter de gældende regler har den enkelte virksomhed
pligt til at sikre, at kontrolrapporten hænger synligt og
læsbart. Det er således som udgangspunkt virksomheden,
der vurderer, om kravet er opfyldt. I praksis har dette
spørgsmål givet anledning til mange diskussioner
mellem virksomheder og tilsynsførende, som de gældende
regler ikke umiddelbart giver mulighed for at løse. For at
sikre at kontrolrapporter altid placeres på en for
forbrugerne synlig måde, er det i forliget fastlagt, at
reglerne skal ændres således, at kontrolrapporter i
fremtiden skal placeres synligt ved indgangspartiet til
detailvirksomhederne, således at forbrugerne kan orientere
sig om virksomhedens standard, inden de går ind i
forretningen. Det er desuden hensigten at give
fødevarekontrollen hjemmel til at anvise, hvor
kontrolrapporten skal anbringes i den konkrete virksomhed.
I situationer hvor fødevarekontrollen midlertidigt
lukker en virksomhed, f.eks. på grund af skadedyr eller
hygiejneproblemer, er det hensigten med hjemmel i bestemmelsen at
fastsætte regler om offentliggørelse af denne
oplysning. Ud over at oplysningen vil fremgå af
smiley-hjemmesiden (www.fvst.dk/smiley), er det fastlagt i
forliget, at den skal fremgå af en streamer ved
indgangspartiet til forretningen.
Det er hensigten at forpligte virksomhederne til at
gøre kontrolresultaterne tilgængelige på
internettet. Dette skal som minimum ske ved, at der på en
virksomheds hjemmeside skal være et link til oplysningerne om
virksomheden på smiley-hjemmesiden. Det er som udgangspunkt
kun nødvendigt at oprette dette link én gang.
Kravet retter sig mod virksomheder, som markedsfører
sig via egen hjemmeside på internettet. Bestemmelsen
medfører ikke krav om, at virksomhederne etablerer en
sådan hjemmeside.
Under forudsætning af, at det ikke forringer
tilgængeligheden for brugerne, kan virksomhederne vælge
at hente oplysningerne ind på deres egen hjemmeside. Dette
forudsætter, at virksomheden sikrer løbende
opdatering, hvilket for de større detailhandelskæder
typisk vil indebære behov for daglige opdateringer.
Den foreslåede bestemmelse indeholder som nævnt
tillige hjemmel til at fritage virksomheder med særlig lav
kontrolfrekvens fra pligten til at ophænge kontrolrapporter.
Baggrunden herfor er det nye kontrolkoncept, der indgår i
forliget om fødevarekontrollen, og som vil indebære,
at virksomheder, der af Fødevarestyrelsen er placeret i
gruppen af ultralavrisikovirksomheder, vil få en standard
kontrolfrekvens på 0,2, dvs. kontrolbesøg i gennemsnit
hvert femte år. For disse virksomheder vil kontrolrapportens
informationsværdi for forbrugerne være meget
begrænset. Det er derfor fastlagt i forliget, at
kontrolrapporterne for ultralavrisikovirksomheder ikke
længere skal offentliggøres, og at disse virksomheder
i stedet skal ophænge en standardblanket, som oplyser, at
virksomhederne er undtaget fra reglerne om offentliggørelse.
Oplysningen vil desuden fremgå af smiley-hjemmesiden. Det er
hensigten, at ophængning af blanketten og link på
virksomhedernes eventuelle hjemmesider skal være underlagt
samme regler, som i øvrigt gælder for
kontrolrapporter. Der henvises til de almindelige
bemærkninger pkt. 2.2.
Til nr. 7 (ændring af § 60)
Den foreslåede bestemmelse indeholder hjemmel til at
straffe undladelse af at efterkomme påbud og forbud meddelt i
medfør af lovens § 52 a, jf. lovforslagets
§ 1 nr. 2. Bestemmelserne strafpålægges for
at sikre, at meddelte afgørelser efterkommes. For så
vidt angår den foreslåede § 52 a vil der
senere blive fastsat regler for ordningens nærmere indhold og
grænserne herfor. Der henvises til de almindelige
bemærkninger pkt. 2.1 (§ 52 a).
Til § 2
Det foreslås, at loven træder i kraft den 1.
februar 2008.
Til § 3
Lovforslagets § 3 indeholder bestemmelse om lovens
territoriale gyldighedsområde. Det foreslås, at de
foreslåede ændringer ikke gælder for
Færøerne og Grønland, men at de vil kunne
sættes helt eller delvist i kraft for Grønland ved
kongelig anordning med de afvigelser, som de særlige
grønlandske forhold tilsiger. Fødevareområdet
er et færøsk særanliggende, og
fødevareloven kan derfor ikke sættes i kraft for
Færøerne.
Bilag 1
Lovforslaget sammenholdt med gældende
lov
Gældende
formulering | | Lovforslaget |
| | |
| | § 1 |
| | I lov nr. 526 af 24. juni 2005 om
fødevarer, som ændret ved § 6 i lov nr. 1430
af 21. december 2005 og § 1 i lov nr. 1549 af 20.
december 2006, foretages følgende ændringer: |
| | |
§ 39.
Ministeren for familie- og forbrugeranliggender kan af hensyn til
menneskers, dyrs eller planters sundhed fastsætte regler
eller træffe bestemmelser om import, eksport og
genindførsel af fødevarer, herunder forbyde import,
eksport og genindførsel af fødevarer. | | 1.§ 39, stk. 2, affattes
således: |
Stk. 2.
Ministeren kan fastsætte regler eller træffe
bestemmelser om fødevarer, der føres gennem landet
som transitgods eller oplagres som transitgods. | | »Stk. 2. Ministeren kan
fastsætte regler eller træffe bestemmelser om
fødevarer, der føres gennem landet som transitgods,
oplagres som transitgods eller indføres fra udlandet til
eget brug.« |
| | |
| | 2. Efter
§ 52 indsættes: |
§ 52.
Ministeren for familie- og forbrugeranliggender træffer de
afgørelser, herunder meddeler de påbud og forbud, der
anses for nødvendige for at sikre overholdelsen af de krav,
der er fastsat i fødevarelovgivningen eller i Det
Europæiske Fællesskabs forordninger og
direktiver. | | |
Stk. 2.
Ministeren kan bestemme, at de i henhold til stk. 1 trufne
foranstaltninger skal gennemføres for virksomhedens
regning. | | |
Stk. 3.
Hvis forbud eller påbud meddelt efter stk. 1 ikke bliver
efterlevet, kan ministeren nedlægge forbud mod fortsat drift
og eventuelt fratage de virksomheder, som er omfattet af lovens
kapitel 8, autorisationen eller registreringen. Medmindre andet
fremgår af afgørelsen, har fratagelsen virkning fra
det tidspunkt, hvor den meddeles virksomheden. | | |
Stk. 4.
En afgørelse efter stk. 3 kan af den, afgørelsen
vedrører, forlanges indbragt for domstolene. | | |
Stk. 5.
Begæring herom skal fremsættes inden 4 uger efter, at
afgørelsen, der skal indeholde oplysninger om adgangen til
at kræve domstolsprøvelse og om fristen herfor, er
meddelt den pågældende. Ministeren for familie- og
forbrugeranliggender anlægger sag mod den
pågældende i den borgerlige retsplejes former. | | |
Stk. 6.
Retten kan ved kendelse bestemme, at sagsanlæg har
opsættende virkning. Såfremt ministerens
afgørelse findes lovlig ved dom, kan der heri bestemmes, at
anke ikke har opsættende virkning. | | |
| | |
| | Ȥ 52
a. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan
meddele påbud om indhentelse af bistand fra en rådgiver
og om deltagelse i uddannelse. |
| | Stk. 2.
Ministeren kan fastsætte nærmere regler om
rådgivningen og uddannelsen.« |
| | |
| | 3.§ 55, stk. 1 og 2
ophæves og i stedet indsættes: |
§ 55.
Ministeren for familie- og forbrugeranliggender nedsætter
Fødevarekontroludvalget med den opgave at overvåge, om
fødevarekontrollen udføres i overensstemmelse med
fødevarelovgivningen, kontrolstrategien og kontrolplanerne
samt på en ressourcemæssigt hensigtsmæssig
måde. | | »§ 55. Ministeren for
fødevarer, landbrug og fiskeri nedsætter
Fødevarekontroludvalget med den opgave at overvåge, om
fødevare- og veterinærkontrollen udføres i
overensstemmelse med reglerne på området,
kontrolstrategien og kontrolplanerne samt på en
ressourcemæssigt hensigtsmæssig måde. |
Stk. 2.
Udvalget består af 6 fagkyndige medlemmer udpeget af
ministeren. Af disse indstilles 3 medlemmer af
forbrugerorganisationer og 3 medlemmer af relevante
brancheorganisationer. Ministeren kan fastsætte nærmere
regler herom. Udvalget vælger sin formand blandt medlemmerne.
Ministeren fastsætter udvalgets forretningsorden og de
nærmere regler om udvalgets opgave. | | Stk. 2.
Udvalget består af 8 fagkyndige medlemmer udpeget af
ministeren. Af disse indstilles 4 medlemmer af
dyrebeskyttelsesorganisationer og forbrugerorganisationer og 4
medlemmer af relevante brancheorganisationer. |
Stk. 3.
En revisionsenhed under Ministeriet for Familie- og
Forbrugeranliggender bistår Fødevarekontroludvalget.
Revisionsenhedens leder er sekretær for udvalget. Ministeren
fastsætter de nærmere regler om enhedens organisation
og opgaver. | | Stk. 3.
Ministeren fastsætter udvalgets forretningsorden og
fastlægger udvalgets opgaver m.v.« Stk. 3-5 bliver herefter
stk. 4-6. |
Stk. 4.
Dokumenter, der i henhold til lov om offentlighed i forvaltningen
og forvaltningsloven er interne, mister ikke som følge af
udveksling mellem Fødevarekontroludvalget og
revisionsenheden deres interne karakter. | | |
Stk. 5.
Ministeren udarbejder årligt en redegørelse til
Folketinget om fødevarekontrollen. | | 4. I
§ 55, stk. 5, der bliver stk. 6,
indsættes efter »om fødevarekontrollen«:
»samt dyrevelfærds- og
dyresundhedskontrollen.« |
| | |
§ 56.
Ministeren for familie- og forbrugeranliggender kan fastsætte
regler om offentliggørelse med navns nævnelse af
resultater samt art og omfang af sanktioner på grundlag af
kontrol, som gennemføres i henhold til
fødevarelovgivningen. Ministeren kan herunder
fastsætte regler om, at klage ikke har opsættende
virkning. Ministeren kan endvidere fastsætte regler om,
på hvilken måde og i hvilken form kontrolresultaterne
skal gøres tilgængelige for offentligheden på
kontrolstedet. | | 5.§ 56, stk. 1, 3. pkt.,
ophæves. |
| | |
| | 6. I
§ 56 indsættes efter stk. 1 som nyt
stykke: |
Stk. 2.
Ministeren kan fastsætte regler om formen for og omfanget af
offentliggørelsen, herunder at offentliggørelsen kan
ske i elektronisk form. Ministeren kan bestemme, at visse
resultater ikke skal offentliggøres. | | »Stk. 2. Ministeren kan
fastsætte regler om, på hvilken måde og i hvilken
form virksomheder skal gøre kontrolresultater efter
stk. 1 tilgængelige for offentligheden, herunder
på hvilke betingelser virksomheder kan fritages for pligten
til at gøre kontrolresultater
tilgængelige.« |
Stk. 3.
Ministeren kan bestemme, at offentliggørelse skal ske
på grundlag af et af ministeren oprettet elektronisk
informationssystem vedrørende kontrolresultater. Til brug
for offentliggørelse kan ministeren på ethvert
tidspunkt, herunder periodisk, videregive såvel
enkeltstående oplysninger som masseoplysninger fra
informationssystemet til en ubestemt kreds af modtagere. Enhver har
adgang til fra informationssystemet at få meddelt
oplysninger, som enten har været offentliggjort, eller som
skal offentliggøres. Adgangen omfatter såvel
enkeltstående oplysninger som masseoplysninger. | | Stk. 2 og 3 bliver herefter
stk. 3 og 4. |
| | |
§ 60.
Medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige
lovgivning, straffes med bøde den, der | | 7. I
§ 60, stk. 1, nr. 2, indsættes efter
»§ 52, stk. 1,«: »§ 52
a«. |
1) markedsfører fødevarer i
strid med § 14, stk. 1, | | |
2) undlader at efterkomme de til
vedkommende meddelte afgørelser truffet i medfør af
§ 52, stk. 1, eller § 59,
stk. 1, | | |
3) undlader at give tilsynsmyndighederne
adgang efter § 53, | | |
4) undlader at give oplysninger eller yde
tilsynsmyndigheden bistand efter § 54, stk. 1 og 4,
eller | | |
5) undlader at udtage prøver efter
§ 54, stk. 3. | | |
Stk. 2.
Straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år, hvis den
ved handlingen eller undladelsen skete overtrædelse er
begået med forsæt eller grov uagtsomhed og der ved
overtrædelsen er | | |
1) forvoldt skade på sundheden eller
fremkaldt fare herfor eller | | |
2) opnået eller tilsigtet
opnået en økonomisk fordel for den
pågældende selv eller andre. | | |
Stk. 3. I
regler, der udstedes i medfør af loven, kan der
fastsættes straf af bøde for overtrædelse af
bestemmelser i reglerne eller af vilkår, der meddeles efter
reglerne. I reglerne kan der endvidere fastsættes straf af
bøde for overtrædelse af bestemmelser i Det
Europæiske Fællesskabs forordninger om forhold, som er
omfattet af denne lov. Det kan endvidere fastsættes, at
straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år under
tilsvarende betingelser som anført i stk. 2. | | |
Stk. 4.
Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer)
strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel. | | |
Stk. 5.
Ved udmåling af bødestraf i henhold til stk. 1
eller 3 skal der ud over de almindelige regler i straffeloven tages
hensyn til, om overtrædelsen har fremkaldt fare for
fødevaresikkerheden eller er begået som led i en
systematisk overtrædelse af fødevarelovgivningen, samt
til den tilsigtede berigelse og virksomhedens
omsætning. | | |