L 45 Forslag til lov om ændring af lov om fødevarer med flere love.

(Fødevarekontrol og sanktionsmuligheder m.v.).

Af: Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V)
Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 12-12-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l45_fremsaettelsestale (html)

Fødevareministeren (Eva Kjer Hansen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om fødevarer (Fødevarekontrol og sanktionsmuligheder m.v.)

(Lovforslag nr. L 45).

Lovforslaget udmønter punkter fra det treårige forlig om fødevarekontrollen, som blev indgået den 31. maj 2007 af regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.


Forliget har til formål at sikre, at færre mennesker bliver syge af den mad, de spiser, og at flere virksomheder overholder reglerne. Dette skal blandt andet ske ved fokus på kontrol på problemområder og kontrol med problemvirksomheder samt ved nye sanktionsmuligheder. Herudover skal myndighedernes rådgivningsindsats styrkes, og ensartet klagesagsbehandling sikres.


Forslaget indeholder bestemmelser om nye sanktionsmuligheder overfor virksomheder, der overtræder fødevarelovgivningen, og ændring af reglerne om ophængning af kontrolrapporter. Endvidere redegøres for andre væsentlige elementer fra forliget om fødevarekontrollen.


Foruden elementer fra forliget om fødevarekontrollen indeholder forslaget bestemmelser om udvidelse af virksomhedsområdet for og ændret sammensætning af Fødevarekontroludvalget, således at udvalgets virksomhedsområde foruden fødevarekontrollen også omfatter kontrol med dyresundhed og dyrevelfærd.


Forslaget svarer indholdsmæssigt til det forslag til lov om ændring af lov om fødevarer og lov om hold af dyr, der blev fremsat den 10. oktober 2007, idet dog en række bestemmelser om økologi er taget ud med henblik på, at disse i stedet indsættes i økologiloven.


Jeg henviser i øvrigt til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, og indstiller forslaget til Folketingets velvillige behandling.