L 38 Forslag til lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder.

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 12-12-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l38_fremsaettelsestale (html)

Justitsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder

(Lovforslag nr. L 38).

Formålet med lovforslaget er at forbygge uroligheder og øge sikkerheden for tilskuere og andre tilstedeværende ved bestemte idrætsbegivenheder.


Der foreslås med lovforslaget en række initiativer med henblik på at sætte ind over for den hårde kerne af hooligans, herunder navnlig en generel karantæneordning.


Lovforslaget indebærer således, at der vil kunne meddeles en person generel karantæne mod at indfinde sig ved bestemte sportsbegivenheder i hele landet i en periode på indtil 2 år. Det foreslås, at en karantæne kan meddeles, hvis det er nødvendigt af hensyn til opretholdelse af ro og orden, der er begrundet mistanke om, at den pågældende har overtrådt en af flere nærmere opregnede bestemmelser, og der er bestemte grunde til at antage, at den pågældende ellers på ny vil foretage strafbare handlinger inden for det område, som karantænen vil omfatte.


En afgørelse om meddelelse af karantæne kan forlanges indbragt for domstolene med henblik på prøvelse af, om betingelserne for karantæne er opfyldt. Politiet skal inden for en uge efter modtagelsen af en anmodning om domstolsprøvelse indbringe sagen for retten, som forudsættes at afholde retsmøde snarest muligt derefter.


Det er hensigten, at loven skal finde anvendelse ved fodboldlandskampe, alle fodboldkampe med deltagelse af hold fra Superligaen, 1. og 2. division samt internationale kampe i UEFA-regi, der afvikles i Danmark.


Det foreslås endvidere, at kontrollører ved bestemte sportsbegivenheder skal autoriseres af politiet, og at det i den forbindelse bl.a. bliver en betingelse, at kontrollører skal gennemgå en særlig uddannelse.


I forlængelse af forslaget om at indføre en generel karantæneordning foreslås det, at politiet til autoriserede kontrollører kan videregive oplysninger om, hvilke personer der er meddelt karantæne, hvis videregivelsen er nødvendig for at håndhæve karantæner. Samtidig pålægges de autoriserede kontrollører efter lovforslaget tavshedspligt med hensyn til disse oplysninger.


Med lovforslaget foreslås det herudover, at politiet kan meddele påbud om den sikkerhedsmæssige indretning af steder, hvor der afholdes bestemte idrætsbegivenheder, ligesom justitsministeren vil kunne fastsætte regler om, at steder, hvor der afholdes bestemte idrætsbegivenheder, skal godkendes af politiet.


Idet jeg i øvrigt tillader mig at henvise til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.