L 26 Forslag til lov om ændring af lov om befordringsrabat til uddannelsessøgende i ungdomsuddannelser m.v. og forskellige andre love.

(Omlægning af ansvaret for befordring til brobygning, ny befordringsordning ved korte forløb, elektronisk ansøgning m.v.).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-11-2007

Fremsættelse: 28-11-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l26_fremsaettelsestale (html)

Undervisningsministeren (Bertel Haarder):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om befordringsrabat til uddannelsessøgende i ungdomsuddannelser m.v. og forskellige andre love (Omlægning af ansvaret for befordring til brobygning, ny befordringsordning ved korte forløb, elektronisk ansøgning m.v.)

(Lovforslag nr. L 26).

I forbindelse med kommunalreformen overgik de hidtidige amtskommunale befordringsordninger for uddannelsessøgende i ungdomsuddannelser og unge og voksne deltagere i visse undervisningsforløb til staten fra den 1. januar 2007.


Uddannelsessøgende, der deltager i undervisningsforløb efter lov om brobygning til ungdomsuddannelse, er omfattet af bestemmelserne i den nye statslige befordringsordning. Herefter har deltagerne ret til rabat på abonnementskort til befordring med bus, tog og metro i den periode, hvor de brobygger til en ungdomsuddannelse. Abonnementskort - dvs. personlige periodekort eller pendlerkort - sælges typisk ikke med en kortere gyldighedsperiode end 30 dage, og det er efter reglerne ikke muligt at få rabat på klippekort eller enkeltbilletter.


Brobygning kan tilrettelægges som korte forløb eller lægges på enkelte dage om ugen. Det har derfor vist sig at være et problem, at der kun kan gives tilskud til køb af abonnementskort. Problemstillingen er yderligere aktualiseret ved, at det fra den 1. august 2008 bliver obligatorisk for elever i 10. klasse at følge et brobygningsforløb på 2 uger med mulighed for 4 ugers frivillig brobygning i tillæg, jf. kapitel 2 a i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv.


Det foreslås derfor, at brobygning udgår som uddannelse eller uddannelsesforløb, der berettiger til rabat efter lov om befordringsrabat til uddannelsessøgende i ungdomsuddannelser m.v., og at tilskud til befordring i forbindelse med brobygning til en ungdomsuddannelse i stedet gives efter de regler, der gælder for den uddannelse, som den uddannelsessøgende brobygger fra (folkeskole, fri grundskole, efterskole, husholdningsskole, håndarbejdsskole m.fl.). Sådanne ordninger vil have den nødvendige fleksibilitet, og samtidig undgås også, at uddannelsessøgende i brobygningsforløb er omfattet af to forskellige befordringsordninger med hver sin administration. Forslaget kræver en ændring af lov om folkeskolen, lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv, lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler), lov om friskoler og private grundskoler og lov om ungdomsskoler.


En lignende problemstilling gør sig gældende for så vidt angår korte, kombinerede forløb blandt andet på produktionsskoler og ved erhvervsuddannelserne, som også er omfattet af befordringsrabatordningen. Der foreslås derfor tillige indført en ny og mere fleksibel befordringsordning for uddannelsessøgende i ungdomsuddannelser, der deltager i korte forløb, hvor et tilbud om rabat på et abonnementskort ikke er attraktivt. Ordningen baseres på, at uddannelsesinstitutionen sørger for befordring og efterfølgende får den del af udgiften, der overstiger den uddannelsessøgendes egenbetaling, refunderet af styrelsen.


På baggrund af de indvundne erfaringer med administrationen af den nye statslige ordning har det desuden vist sig nødvendigt at foretage en række yderligere justeringer af lov om befordringsrabat til uddannelsessøgende i ungdomsuddannelser m.v., lov om befordringsrabat til studerede ved videregående uddannelser og SU-loven. Ændringerne har til blandt andet til hensigt at lette administrationen af befordringsrabatordningen og hindre misbrug af ordningen.


Endelig foreslås en ændring af SU-loven som konsekvens af en aftale mellem Transport- og Energiministeriet og DSB om omlægning af DSB's ungdomsrabatordning (WildCard), så den fra den 1. juli 2007 også omfatter uddannelsessøgende over 25 år, der modtager SU. Arrivas ungdomsrabatordning (4U) omlægges tilsvarende. For at lette jernbanevirksomhedernes administration af ordningen forslås der skabt hjemmel til, at styrelsen på anfordring elektronisk kan overføre oplysninger til jernbanevirksomhederne om, hvorvidt en WildCard eller 4U kunde er registret som SU-berettiget.


Idet jeg i øvrig henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale forslaget til velvillig behandling i det høje Ting.