L 175 Forslag til lov om ændring af lov om tjenestemænd og forskellige andre love.

(Ophævelse af den generelle pligtige afgangsalder på 70 år m.v.).

Af: Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 01-04-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l175_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (1. april 2008)

Finansministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om tjenestemænd og forskellige andre love (Ophævelse af den generelle pligtige afgangsalder på 70 år m.v.)

(Lovforslag nr. L 175).

Formålet med lovforslaget er som omtalt i regeringsgrundlaget fra november 2007 at ophæve den generelle pligtige afgangsalder på 70 år for tjenestemænd og visse andre aldersgrænser.


Som nævnt i velfærdsaftalen fra 2006 bør der ikke i fremtiden være pligtige aldersgrænser for tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Eventuelle barrierer i lovgivningen for at ansatte kan fortsætte med at arbejde, så længe de har lyst og evne til det, bør fjernes.


Forslaget indebærer, at tjenestemænd kan forblive ansat på tjenestemandsvilkår, selv om de fylder 70 år.


Forslaget indebærer endvidere, at alder ikke længere vil være en saglig afskedsgrund for tjenestemænd, medmindre der i lovgivningen er fastsat en aldersgrænse for afskedigelse, eller der er aftalt en pligtig afgangsalder.


Dommere og andre tjenestemandsansatte jurister ved domstolene samt præster, provster og biskopper i folkekirken er ikke omfattet af forslaget om at ophæve den gældende 70-års-grænse.


Justitsministeriet og Finansministeriet overvejer sammen med domstolene og Domstolsstyrelsen de særlige spørgsmål, som en ophævelse af aldersgrænsen for dommere m.fl. kan give anledning til. Disse overvejelser afsluttes inden udgangen af april 2008 med henblik på eventuelt at fremsætte ændringsforslag inden 3. behandlingen.


Kirkeministeriet overvejer ligeledes de særlige spørgsmål, som en ophævelse af aldersgrænsen for præster, provster og biskopper kan give anledning til.


De foreslåede ændringer i tjenestemandspensionsloven og i lov om pensionering af flyveledere er alene konsekvensændringer, der indebærer, at de hidtil gældende regler opretholdes.


Lovforslaget indeholder endvidere efter aftale med de berørte ministerier forslag om ophævelse af aldersgrænsen for hegnssynsmænd, vurderingsmænd i lov om mark- og vejfred, bestyrelsesmedlemmer i Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring, medlemmer af politiklagenævn samt bestyrelsesmedlemmer i Arbejdsgivernes Elevrefusion.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslagets bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til velvillig behandling i det høje Ting.