L 149 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

(Arbejdsgiveres betaling af dagpengegodtgørelse for 3. ledighedsdag).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-03-2008

Fremsættelse: 28-03-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l149_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (28. marts 2008)

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Arbejdsgiveres betaling af dagpengegodtgørelse for 3. ledighedsdag)

(Lovforslag nr. L 149).

Som led i aftalen mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Ny Alliance om finansloven for 2008 er det besluttet at fremsætte forslag om at øge arbejdsgivernes betaling af dagpengegodtgørelse til lønmodtagere ved afskedigelse, hjemsendelse, ophør af opgave- og tidsbestemt akkord og lignende.


En arbejdsgiver skal efter de gældende regler betale dagpenge­godtgørelse for 1. og 2. ledighedsdag (G-dage) til et medlem af en a-kasse i forbindelse med medlemmets afskedigelse, hjemsendelse, ophør af opgave- og tidsbestemt akkord og lignende.


Med forslaget øges arbejdsgivernes betaling af dagpengegodtgørelse fra 2 til 3 dage.


Ændringen vil styrke arbejdsgivernes incitament til at planlægge arbejdet således, at behovet for afskedigelser og hjemsendelser mv. reduceres. Endvidere vil de arbejdsgivere, der hyppigt afskediger og hjemsender ansatte, i højere grad komme til at bidrage til finansieringen af dagpengesystemet.


Forslaget forventes at medføre en merudgift for offentlige og private arbejdsgivere på 50 mio. kr. årligt. I 2008 er merudgiften 25 mio. kr. Forslaget forventes samtidig at betyde en reduktion af statens udgifter til dagpenge med 50 mio. kr. årligt, dog med 25 mio. kr. i 2008.


Forslaget har ingen administrative konsekvenser af betydning for erhvervslivet eller for borgerne. Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser, og indeholder ikke EU-retlige aspekter.


Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft den 1. juli 2008.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.