L 128 Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning.

(Øget biomasseanvendelse og frit brændselsvalg på centrale værker).

Af: Klima- og energiminister Connie Hedegaard (KF)
Udvalg: Det Energipolitiske Udvalg
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-03-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l128_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (28. marts 2008)

Klima- og energiministeren (Connie Hedegaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning (Øget biomasseanvendelse og frit brændselsvalg på centrale værker)

(Lovforslag nr. L 128).

Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Ny Alliance indgik den 21. februar 2008 en aftale om øget biomasseanvendelse og frit brændselsvalg på centrale kraftværker. Aftalen indebærer, at der kan gives dispensation fra forbuddet mod kulanvendelse på kraftværkerne Skærbæk og Avedøre 2 mod en forøgelse af biomasseanvendelsen med op til 700.000 tons svarende til en forøgelse af den samlede VE-andel på ca. 1,2 pct.


Elforsyningsloven indeholder ikke tilstrækkelig hjemmel til at stille et vilkår om øget biomasseanvendelse som modydelse for tilladelse til at anvende kul, og forligets gennemførelse forudsætter derfor en ændring af elforsyningsloven, som giver denne hjemmel.


Lovforslaget indeholder tillige en konsekvensændring af elforsyningslovens straffebestemmelse, hvorved der indføres bødestraf for overtrædelser af vilkår i godkendelsen af brændselsændringen.


Forliget er ikke en del af det brede energiforlig af 21. februar 2008 og fremsættes derfor som et selvstændigt lovforslag.


Lovforslaget vurderes ikke at have økonomiske eller administrative konsekvenser for stat, kommuner og regioner.


Lovforslaget må forventes at indebære, at biomasseanvendelsen på visse centrale kraftværker øges med op til 700.000 tons i 2011. Under forudsætning af, at tilskuddet hertil fastsættes til 15 øre pr. kWh - som foreslået ved det forslag til ændring af elforsyningsloven, som fremsættes som følge af det brede energiforlig -, vil dette belaste elprisen med ca. 150 mio. kr. årligt fra det tidspunkt, hvor biomasseanvendelsen er fuldt indfaset. Det svarer til en forøgelse af elprisen med under 0,5 øre pr. kWh.


Øget biomasseanvendelse forventes at ville indebære en øget efterspørgsel på biomasse, og dermed forbedre landbrugets muligheder for afsætning af biomasse.


Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.


Da høringen af lovforslaget af tidsmæssige årsager vil blive afsluttet efter forslagets fremsættelse, vil eventuelle ændringer som følge af høringssvarene blive gennemført ved ændringsforslag under den videre behandling af lovforslaget.


Idet der i øvrigt henvises til lovforslaget med bemærkninger, anbefales forslaget til Folketingets velvillige behandling.