B 86 Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod (visse) antibiotikaresistente gmo'er.

Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 03-04-2008

Fremsat: 03-04-2008

Beslutningsforslag som fremsat

20072_b86_som_fremsat (html)

Fremsat den 3. april 2008 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om forbud mod (visse) antibiotikaresistente gmo'er

Folketinget pålægger regeringen følgende:


1. Danmark skal stemme imod godkendelsen af en gmo i EU's ministerråd og arbejde for at skabe kvalificeret flertal for en sådan afvisning i Ministerrådet i tilfælde af uenighed mellem European Food Safety Authority (EFSA), European Medicines Agency (EMEA) og World Health Organization (WHO) om vurderingen af potentielle risici ved anvendelse af gener med antibiotikaresistens.

2. Danmark skal under alle omstædigheder med henvisning til forsigtighedsprincippet afvise markedsføring af gmo'er, hvor der ikke er enighed mellem EFSA, EMEA og WHO om, at en eventuel antibiotikaresistent markør lever op til alle EFSA's krav for at kunne blive godkendt.

3. Danmark skal anvende udsætningsdirektivets beskyttelsesklausul til at stoppe nuværende og forhindre fremtidig markedsføring af MON 863 og kombinationer, hvor MON 863 indgår.



Bemærkninger til forslaget

Resistens mod antibiotika er et alvorligt og voksende problem. Formålet med dette beslutningsforslag er derfor at sikre, at der gribes ind over for alle tiltag, som kan medføre en øget risiko for antibiotikaresistens. Beslutningsforslaget forholder sig derimod ikke til den lange række andre problemer, som dyrkning, markedsføring og anvendelse af gmo-planter giver.


En række gmo'er er udstyret med en antibiotikaresistent markør. I bekendtgørelse nr. 1319 af 20. november 2006 om godkendelse af udsætning i miljøet af genetisk modificerede organismer fremgår det af § 3, at »der meddeles ikke godkendelse til forsøgsudsætning eller markedsføring af genetisk modificerede organismer, der indeholder gener, som giver resistens over for antibiotika, der anvendes i human- eller veterinærmedicinsk behandling«.


Fødevareministeren har meddelt, at regeringen agter at ophæve denne bestemmelse, idet ministeren mener, at bestemmelsen strider mod EU-reglerne.


European Food Safety Authority (EFSA), som er EU's fødevaremyndighed, har indtil nu administreret godkendelsesproceduren for antibiotikaresistente markører sådan, at det er en betingelse for godkendelse af disse til markedsføring, at de »overfører resistens til antibiotika, som har ingen eller kun ringe terapeutisk værdi i human medicin og begrænset anvendelse på bestemte områder af veterinær medicin«.


I forbindelse med behandlingen af en række gmo-produkter, hvor nptII indgår, har der vist sig at være uenighed mellem EFSA på den ene side og European Medicines Agency (EMEA), som er EU's lægemiddelstyrelse, og World Health Organisation (WHO) på den anden side. Mens EFSA mener, at nptII kun overfører resistens til antibiotika, som har ingen eller kun ringe terapeutisk værdi i human medicin og begrænset anvendelse på bestemte områder af veterinær medicin, mener EMEA og WHO, at nptII er kritisk vigtig og er stigende vigtig. Der er altså ifølge disse to internationale organisationer tale om vigtig behandlingsmedicin. Fødevareministeren har senere i et svar til Folketingets Europaudvalg, jf. FLF alm. del - bilag 160, bekræftet, at nptII overfører resistens til mindst ét antibiotikuma, hvor anvendelsen er stigende i Sverige. Dette antibiotikum anvendes bl.a. ved behandlingen af resistent tuberkulose. Alligevel har EFSA fastholdt sin anbefaling af, at gmo, der indeholder nptII, godkendes.


Det er på denne baggrund, at forslagsstillerne har stillet dette beslutningsforslag.


Skriftlig fremsættelse

Per Clausen (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod (visse) antibiotikaresistente gmo'er..

(Beslutningsforslag nr. B 86).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.