B 100 Forslag til folketingsbeslutning om registrering af over 18-åriges standpunkt til donation af egne organer.

Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Vedtaget

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 08-04-2008

Fremsat den 8. april 2008 af Pia Christmas‑Møller (UFG)

20072_b100_som_fremsat (html)

Fremsat den 8. april 2008 af Pia Christmas-Møller (UFG)

Forslag til folketingsbeslutning

om registrering af over 18-åriges standpunkt til donation af egne organer

Folketinget opfordrer regeringen til at indføre en standard, hvor alle personer, der er fyldt 18 år og er myndige, bliver bedt om at oplyse deres personlige standpunkt med hensyn til spørgsmålet om organdonation. Standpunktet skal noteres i Donorregisteret, og det skal til enhver tid kunne ændres af den enkelte.


Der kan gives følgende svar:


- »Jeg giver fuld tilladelse«.

- »Jeg giver begrænset tilladelse med hensyn til de med kryds afmærkede organer«.

- »Jeg nedlægger forbud«.

- »Jeg ved ikke«.



Alle svar er ligeværdige, men alle personer, der er fyldt 18 år og er myndige, skal have pligt til at give et svar.


Ordningen skal gennemføres så ubureaukratisk som muligt. I forbindelse med udsendelsen af det gule sundhedskort/sygesikringskort følger allerede i dag en folder med oplysninger om organdonation og en lille blanket, der kan bruges til indsendelse.


Er denne mulighed ikke blevet benyttet, skal et nyt skema besvares og underskrives, senest første gang en person, der er over 18 år, f.eks. skal have (nyt) kørekort eller (nyt) pas eller møder hos lægen.


Oplysning om organdonation og om hjernedødskriteriet bør indgå som et element i køreundervisning og også gerne i læseplanerne i folkeskolen og gymnasiet.


Bemærkninger til forslaget

I Donorregisteret har man registreret 500.000-550.000 personer, og hver gang der er særlige kampagner eller offentligt fokus på sagen, øges tallet mærkbart.


I Danmark er det årlige behov for eksempelvis nyrer 300-350 og hjerter 35-40. Mellem 100 og 200 personer bliver årligt erklæret for hjernedøde i Danmark, og heraf bliver 60-80 organdonorer. I de tilfælde, hvor afdøde ikke selv har tilkendegivet sin stillingtagen til organdonation, må de pårørende i stedet svare. Når de pårørende ikke kender den afdødes holdning, bliver der ofte svaret nej.


Etableringen af Dansk Center for Organdonation har bidraget positivt med bl.a. forbedring af centralsygehusenes detektion af mulige sygdomsforløb, der kunne ende med hjernedød, og med samtaleindsatsen i de vanskelige situationer såvel for de pårørende som for det sundhedsfaglige personale.


Det er ikke rimeligt at overlade ansvaret for stillingtagen til spørgsmålet om organdonation til de pårørende, hvis man i virkeligheden har gjort sin stilling op, men blot ikke fået den meddelt. Mange mangler det sidste skub til at få deres svar registreret i Donorregisteret. Det er en stor belastning for de pårørende både at skulle bearbejde sorgen over netop at have mistet en af deres kære og at skulle besvare et så stort spørgsmål på en andens vegne. Det risikerer tillige at gå ud over de mange, som venter på et nyt organ, og hvis liv er afhængige af at få et.


Der bliver nok aldrig balance mellem behovet for organer og antallet af organer egnede til transplantation, men det mindste, man kan gøre, er at få gjort op med passiviteten og den manglende registrering af den enkeltes standpunkt.


Derfor foreslås det, at man på en ubureaukratisk måde forpligter alle personer, der er fyldt 18 år og er myndige, til at få deres aktuelle holdning til spørgsmålet registreret.


Der er ikke lagt op til, at manglende besvarelse skal medføre nogen sanktion.


Kilde: Ministeriet for Forebyggelse og Sundheds hjemmeside.


Skriftlig fremsættelse

Pia Christmas-Møller (UFG):

Som ordfører tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om registrering af over 18-åriges standpunkt til donation af egne organer.

(Beslutningsforslag nr. B 100).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.